|
|
pondělí 20. července, 00:33 Svátek má Ilja
|
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Škůdci
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Choroby a škůdci na rostlinách
Pinko, je to fakt k nasr. Člověk už neví, kam kytky dávat. Já mám díry na některých listech begonií. A to vůbec na zemi nebyly. Visí.
Par dni jsem nebyla doma, tak jsem se hned sla pokochat na zahradku. No a misto kochani jsem nasbirala skoro celou 1l petku plnou sneku!!! Rozezrane a uplne i sezrane listy okrasnych cesneku, tulipanu, lezly i po snezenkach, hyacintech a dokonce i vetvich hortenzii na ty jedine puky, ktere prezily mrazy
Takovou apokalypsu teda nepamatuju. Pak jsem sla sbirat jeste vecer a nakonec nasypala granule. Zitra rano asi pujdu zas na kontrolu.
99% sneku, jen par slimaku, zvlastni...
Beats, máš pravdu, že letos je hodně bouďáků. Slimáka jsem zatím neviděla, za to boudaky sbírám ze všeho🤪👎
Sousedka má v záhonu dírky a do ni lítají prý něco jako včely. Máte někdo ponětí, co to je? Jsou to divoké včely?
Pinko, zkus se podívat na tohle [www.facebook.com]
Eli, dík, to bude ono, poslala mi video ze své zahrady a vypadá to úplně stejně . Takže samotářky, ale je jich tam hejno 😀
Loni se mi objevila monilióza na višni. Ostříhala jsem a zlikvidovala napadené části.
Letos to mám bohužel i na švestce (hodně) a na třešni, kde jsem myslela, že květy pomrzly, ale nejspíš odešly kvůli monilióze.
Teď je na postřik pozdě.
Zkusím je zachránit, ale jestli zajdou, budu téměř bez stromů, protože mám zahradu malou. Kromě nich tu mám už jen dvě maličké jablůňky a jednu broskvičku. Všechno to jsou nové stromky, sázené před pár roky. Jediný starší švestkový strom tu zůstal z původní zahrady.
Měla jsem takovou radost, že se nové stromky pěkně rozrůstaly, loni poprvé pořádně rodila švestka, třešeň stále jen pár plodů. U té to letos vypadalo konečně na pěknou úrodu a opět z toho nebude nic. Brečela bych.
Spike,to je opravdu k breku,lituju tě.Pršelo,když kvetly?Já už jsem se právě po takových zkušenostech vycvičila a jak prší do květů,tak od zasazení stromky stříkám,dokud trochu neodrostou,dvakrát za dobu kvetení.Tuhle někdo říkal,nějaký odborník,že to prostě bez toho nejde.A já tak nerada něco postřikuju a jsem spíš proti těm jedům.
Poradíš, Jani, čím stříkáš? Koukala jsem na různé postřiky, ale nevím, který by byl nejlepší.
V květu samozřejmě pršelo a potom bylo zoufalé sucho. 👎
Spike,každý rok kouknu na internetu jestli není něco nového a podle toho se zařídím,stejně se mají postřiky střídat.letos jsem nestříkala,protože když to kvetlo tak tady vůbec nepršelo.A dobrý.Loni jsem koupila v Baumaxu krabičku s nápisem Proti monilioze a fungovalo to dobře.
Dík, něco koupím, abych byla připravena na příští rok.
Ještě asi blbá otázka - v dešti stříkat je blbost, takže preventivně před očekávaným deštěm, nebo hned po dešti?
Spike,dobrá otázka
.V návodu na použití postřiku je u každého napsáno,jak dlouho po aplikaci by neměl pršet,aby účinkoval.Snažím se vždycky najít nějaký suchý večer(přes den nestříkám ,aspoň trochu to snad pomůže užitečnému hmyzu).Někdy je problém i vítr,tady fučí často.Hned po dešti nestříkám,počkám,až to oschne.Stříkám hned po rozkvětu a když je deštivé období,tak podruhé při dokvétání.
SOS, mozaiková viróza,
Já to měla na cuketě, Eliška na 30 durmanech, krásných,. letitých . Ze začátku se to tváří , jak nedostatek železa , ale je to nevyléčitelné, nic na to nepomáhá. Vyhodit,, spálit, vydezifinkovat i lopatku !!!!
Už zase mám něco na okurkách v zimní zahradě! 😡
Předloni to byly smutnice, loni padlí... Letos jsem ještě neidentifikovala, jestli to je jedno, nebo druhé. 😡
SPIKE, taky to mohou být svilušky, že. Padlí je jasné ... ne nadarmo tomu slováci říkají "múčnatka", jako poprášené moukou.
Vloni jsme měli vysázeno 50 kg brambor, velký flák ... nebyli jaksi lidi, kdo by po prvním nahrnutí znovu odplevelil. Lebeda byla větší než brambory. Pár mandelinek a jinak v pohodě. No, on konečný výsledek na uskladnění za moc nestál, ale užili jsme si dosyta brambor raných dokud se daly škrábat. Není nad to vykopnout ráno ten den, kdy je člověk potřebuje. A nakonec vlastně stačily uskladněné až do půlky května. Chtěla jsem letos zasázet jen kousek, z těch co byly schované drobnější na salát. Prý ne, koupil uznanou sadbu jen tři kila. To zvládám opečovávat, odplevelovat sama. Jenže ... narostly pěkné, mandelinku sbírám, nejsou zaplevelené. Některé kopce začaly asi před třemi týdny žloutnout. Pátrala jsem v chytrých knihách a na netu, buď jsou to háďátka (blbost, uznaná sadba a místo, kde brambory nebyly moc let) nebo plíseň (taky blbost, projevuje se jinak) nebo prolít hořkou solí, koupila, udělala, nepomohlo. V pondělí si říkám, možná třásněnky. Při postřiku vyskakovaly nějaké potvory, to třásněnky nedělají. V noci mne napadlo - křísci - nebyla jsem lenošná a šla googlit. Jeden jediný Web, na který jsem před tím nenarazila, uvádí křísky jako druhého nejvýznamnějšího škůdce brambor. Poškození nevratné, hlízy nenarostou. Do pr ... Ach jo, to jsem se zase vykecala
.