úterý 19. března, 11:38 Svátek má Josef
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Já peču dost dlouho až jsou hodně hustá
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Jájo a zavařuješ je ještě?
Re: Zavařování
Gabčo, jablková nedělám,ale pečená švestková, třešňová, hrušková ... nezavařuju. Poze radím, dostatečně namačkat., aby nebylo v esklenici moc bublinek. Plnit horké, víčka chládnutím přilnou ke sklenici.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Dělám to jako Ela někdy dám navrch rum.
Re: Zavařování
Gabčo, dělám je často. Musíš na to kouknout, aby byla úplně hustá, čas neodhadnu, záleží na troubě.
Já dělám jablková povidla bez míchání. Po naplnění do sklenic se nesterilují, můžeš navrch kápnout rum (ale nemusíš), mohou se povázat celofánem. Koření nepřidávám, jsou moc dobrá i tak, ale je to na tobě.
5 kg jablek oloupat, nakrájet na drobno, popř.nastrouhat (já krájím)
přidat 1/4 l octa a 1 kg cukru (krupice nebo krystal)
nechat přes noc nebo až 24 hod.
vařit na kraji plotny nebo na sporo v troubě asi 5 hod., můžeme přerušovat, uvařit během 2 dnů
nesmí se zamíchat, pak se nepřipálí, až na konec důkladně promíchat - jsou pak téměř bez kousků.
Nekazí se.
Re: Zavařování
jo já taky a pak je doluju ze sklenice . Málem jsem zlomila i lžíci. Pak jsem je v mixeru rozmixovala s rumem, aby se daly použít.
Re: Zavařování
Je to děsná práce s jablky. Ze 3 kil mám povidla (v misce je to, co už se nevešlo), v troubě se stále ještě suší "kůže", té jsou dva plechy z velkého hrnce jablek. Děsná práce, ale ta kůže je fakt moc dobrá. Hodně jablek jsem společně s mrkví prohnala odšťavňovačem, budeme popíjet mošt.
Jenže tohle je zpracovaná asi pětina jablek, co jsme dnes přivezli ze zahrady. Většina je natlučených, zpracovat se tedy musí co nejdřív. Zítra budu dělat asi křížaly a přesnídávky (vyndala jsem z mrazáku jahody, které tam přidám). A bude žemlovka, buchta s jablky...
Re: Zavařování
No tak jsem je pekla 2,5 h a jsou teda pěkně tuhý. Asi, že bylo jen 2 kg jablek.
Zbyly mi dvě lžíce, tak jsem je dala do lednice. Jak píše Iriska, budu je muset ředit rumem.
Ty dnešní nevím. Dala jsem cukr i ocet od oka. Kdysi jsem je dělala a byly moc sladký.
Evin, díky, uložím.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Já mám ze dvou kbelíků jablek 4 sklínky povidel:-)
Re: Zavařování
Tohle jsou povidla ze 4kg a možná něco....🙃
Re: Zavařování
Mé dámy, povidla se naštěstí vždycky hodně "spečou" ... mraky práce, ale aspoň není problém kam s tím ... začíná se mi nedostávat místa k uložení ... a Ivik ví, že malý dům nemáme.
Na jablka letos asi opravdu nedojde ... není čas a jaksi lenora mi sedla za krk ... moje máma by řekla, že mi "podkluzuje řemen" .
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Děvčata když už jsme u těch povidel..Jdu na radu.v jakým pekáči děláte..Musela jsem vyměnit sporák a nevejde se mi do trouby starej, dobrej, velkej dušák v kterým jsem celý léta povidla dělala. Hlubokej plech ke sporáku, je dost vysokej, tak by to asi nebyl problém, aby se to vešlo, ale nikdy jsem nedělala v "tenkým" plechu. Švestek plnej strom, v týdnu musím navařit. Uvažuju, že uříznu ucha, ale..se to bude blbě vydavat.. taky mohl starej ještě tejden vydržet
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Urazila jsem ucha sekerou, používám obyčejný pekáč.
Re: Zavařování
Lado, my máme 12 stromů švestkek a není na nich nic.