![]() |
čtvrtek 3. července, 07:11 Svátek má Radomír
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Takže, prosím co to je za kvasný proces? To neznám.
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Rybízové víno. Bílý, černý a červený rybíz.
Není to přímo zavařování, ale ovoce je využité.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
JJ jasně, takhle to neznám, rodiče když vyráběli "rybízový ocet" tak měli takovou skleněnou bančičku a bublalo to skrz vodu.
Re: Zavařování
Rybízový ocet ....
... Všechno chce svoje, aby to bylo dobré. Protože nepoužívám demižony, tak z víčka vede hadička do sklenice s vodou, kde to taky bublá. Tak nějak jsem si to vymyslel. Ještě si nikdo nestěžoval.
Re: Zavařování
Věrko, krásná práce.
Taku, nooo, taky super. Stačíš to vypít? Že bych přijela.
Já dnes další várku z černého rybízu marmeládu za studena.
Re: Zavařování
Vy jste, holky, tak šikovné. Musíte mě to naučit.
Já to nikdy dělat nemusela, a tak to neumím. 
Re: Zavařování
jste dobré
já už dávno nezavařuju - letos mladá dotáhla od milého okurky, tak je děda naložil . ale jinak bychom nedělali . 
Re: Zavařování
To se mi právě líbí, že je v té sklenici relativně malé množství. Protože mít to všechno v jednom demižonu, pak se něco zvrtne, netěsní to třeba, zplesniví, to by mě mrsklo.
Re: Zavařování
Oproti demižonu se sklenice dobře vymývá. Proto po demižonu netoužím a přesně jak píšeš. Pokud se něco nepovede, tak přijdeš o 2,5 - 3 litry a ne o 10 v demižonu. Zatím se nic nezkazilo.
Re: Zavařování
Kamarádka má letitý strom s měruňkama, který se letos zbláznil a plodí jako divý. Jenže kmen vysoko a nikdo tam nepoleze, tudíž meruňky padají na zem. Musí se zpracovat hned, buď na koláč nebo na marmeládu.
Ač jsem letos dělala meruňkovou už dvakrát, vyfasovala jsem dnes dalších snad 7 kg meruněk. Ze 4 kg jsem udělala marmeládu,z pár upekla koláče a zbytek snad sníme. Upřímně, už mě dneska z nich pálí jazyk.
Re: Zavařování
Gabčo, my jedeme na stejné vlně.
Včera jsme jeli znovu na meruňky (ty z minulého týdne jsem zavařila jako kompot, něco je v mrazáku, dost se snědlo, něco na koláče), tentokrát hlavně za účelem výroby marmelády. Ještě tu nějaké mám. Udělala jsem knedlíky, dost je jím, ale pořád zbývají. Musím něco upéct. Z koláčů mi tu zbylo nějaké mazání, je třeba to spotřebovat.
Dovezli jsme i třešně, vzniklo pár kompotů a hodně jsme průběžně snědli. Jsou výborné a nádherné obří tmavé plody, ale vypadá to, že už to zůstane na stromech a přijde to vniveč. Srdce mi tam krvácelo, když jsem viděla tu úrodu. A v obchodech jsou třešně z dovozu, pod stovku se cena nedostane.
Re: Zavařování
Teda, ty třešně bych si dala.
Ale marmeláda z nich není nic moc, višňová je lepší.
Ale zase na jídlo mám radši třešně. 
Re: Zavařování
Z třešní jsem udělala jen pár kompotů.
Ale dělávala jsem z třešní i džem, který jsem si dávala do bílého jogurtu. Dávala jsem třešně celé, jen vypeckované. Často jsem vymlsala celý džem jen tak samotný (dělám málo sladký).
Hodně jsem jich teď snědla čerstvých (krásně jsem si pročistila vnitřnosti
).
Re: Zavařování
Holky, děláte chutě.
Jste pilné jak včeličky
, já to letos nějak flákám.... U nás už třešně nejsou. Kde jsou ty doby, když se dělal kompot z třešní, na 100 lahví a vše se snědlo....když jsem dělávala z třešní džem, tak napůl s jahodami, samotný nikomu nejel, z višní mám letos dělaný jen ze 2 kg, víc višní nebylo .... ale meruňky džem , tj. moje celoroční denní snídaně... s másličkem džemík
ještě jsem nedělala, teprve zrajou a moc jich není, ale stačí na zpracování.
Re: Zavařování
Dnes jsem udělala jednu davku kečupu pro děcka, je dobrý, tak zítra udělám další. Rajských mám dost.