![]() |
pondělí 30. června, 23:59 Svátek má Šárka
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zavařování
Je to děsná práce s jablky. Ze 3 kil mám povidla (v misce je to, co už se nevešlo), v troubě se stále ještě suší "kůže", té jsou dva plechy z velkého hrnce jablek. Děsná práce, ale ta kůže je fakt moc dobrá. Hodně jablek jsem společně s mrkví prohnala odšťavňovačem, budeme popíjet mošt.
Jenže tohle je zpracovaná asi pětina jablek, co jsme dnes přivezli ze zahrady. Většina je natlučených, zpracovat se tedy musí co nejdřív. Zítra budu dělat asi křížaly a přesnídávky (vyndala jsem z mrazáku jahody, které tam přidám). A bude žemlovka, buchta s jablky...
Re: Zavařování
Re: Zavařování
No tak jsem je pekla 2,5 h a jsou teda pěkně tuhý. Asi, že bylo jen 2 kg jablek.
Zbyly mi dvě lžíce, tak jsem je dala do lednice. Jak píše Iriska, budu je muset ředit rumem.
Ty dnešní nevím. Dala jsem cukr i ocet od oka.
Kdysi jsem je dělala a byly moc sladký.
Evin, díky, uložím.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Já mám ze dvou kbelíků jablek 4 sklínky povidel:-)
Re: Zavařování
Tohle jsou povidla ze 4kg a možná něco....🙃
Re: Zavařování
Mé dámy, povidla se naštěstí vždycky hodně "spečou" ... mraky práce, ale aspoň není problém kam s tím ... začíná se mi nedostávat místa k uložení ... a Ivik ví, že malý dům nemáme.
Na jablka letos asi opravdu nedojde ... není čas a jaksi lenora mi sedla za krk ... moje máma by řekla, že mi "podkluzuje řemen" .
Re: Zavařování
Re: Zavařování
Děvčata když už jsme u těch povidel..Jdu na radu.v jakým pekáči děláte..Musela jsem vyměnit sporák a nevejde se mi do trouby starej, dobrej, velkej dušák v kterým jsem celý léta povidla dělala. Hlubokej plech ke sporáku, je dost vysokej, tak by to asi nebyl problém, aby se to vešlo, ale nikdy jsem nedělala v "tenkým" plechu. Švestek plnej strom, v týdnu musím navařit. Uvažuju, že uříznu ucha, ale..se to bude blbě vydavat..
taky mohl starej ještě tejden vydržet 
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Urazila jsem ucha sekerou, používám obyčejný pekáč.
Re: Zavařování
Lado, my máme 12 stromů švestkek a není na nich nic.
Re: Zavařování
Jájo, první co mne napadlo, odstranit ucha. Už ve chvíli, kdy jsem předběžně koukala po sporáku, páč ty trouby jsou malé. Nechci se loučit se starýma spolehlivýma plechama a pekáčema.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zavařování
Já koupila troubu a pekáče se tam s uchy nevejdou, jedno musí pryč.
Re: Zavařování
Já taky musím větší pekáč dávat "šejdrem", aby se do truby vešel.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Zavařování
Taky mám sporák, do kterého se 50 let staré pekáče nevejdou, děda uřízl jedno ucho. Ale tyhle velké pekáče mám jen na vánoční husu. Tento týden jsem pekla povidla ze švestek a na tyhle účely mám skleněný pekáč. Je vyšší, ale na husu krátký.
Re: Zavařování
Dneska jsem posbírala okurky a zavařila 14 sklenic ( celkem už 64 ) + meruňky, co mi včera přivezla kolegyně z Moravy.
Už jsem si kupovala meruňky v zelenině 12 kg, teď dalších 10 kg, tak jsem odvezla tchýni a mamce, ať si taky pochutnaj.
Zítra odjíždím na týden k sestře, tak si jedu odpočinout.

Re: Zavařování
Lado, prosím tě, proč řešíš, při tvé maximální pracovitosti, zručnosti, schopnosti ...... nějak se mi nedostává slov obdivných, chtěla bych mít zlomek tvojí energie .... na če povidla .... mnoho let už "peču" povidlí na "buchtových" plechách- pleších ?, těch, které mají všechny čtyři strany stejně, ne jednu zkosenou, dávku rozdělím na tři díly, je to rychlejší, do mé, současné, trouby s vejdou naráz, zkrátím čas ... malá vrstva je rychleji.
Průšvih je, že tahle moje trouba po 25 letech asi už je na výměnu ... levý přední a pravý zadní roh už peče nějak víc, letošní vánoce už s ní asi nedám a nové trouby (díky všem možným izolacím, úsporám a jiným ko.otinám ) už nemají ten vnitřní rozměr co tahle ... mých nasyslených cca 20 plechů (různě zkosených či nezkosenýc vůbec), různé pekáče (i po dědečkovi, který už téměř 50 let není) asi půjdou na šrotiště .... případně s nimi vyrazím na nějakou burzu ... dnes jsme byli s Tondou a jejím tátou na burze na zámku v Letovicích ... na velice dlouhé povídání, před dvěma hodkami si Tonytáta postěžoval, že nebude moci usnout, že jak jen přivře oči, stále vše vidí ... kdo nezažil, nepochopí ... taky mám stále před očima jednu kameninovou formu na bábovku (při Tonytátově hysterčení kolem covidu a jeho zaseknutí se očkovat se nenechám), tušila jsem, že cenu usmlouvám, byla úžasná, na vystavení jen tak na "okrasu - lapání prachu" nemám místo ani chuť, ale viděla jsem v ní takovou tu rolovanou z kynutého těsta a plněnou makovou nádivkou (mák nemůžu, po prvním soustu se dusím, ale Tonda a její táta a dědek ho mohou po kilech) ........... Ach jo, už jsem zase mimo mísu ....
K věci ... povidla letos dělat nebudu, švestek poskrovnu, meruňkové marmelády je již dostatek, zbytek dal dědek do škopku, čím doplní, netuším, je mi to jedno,. Jablek bude taky jen trocha .... slíbila jsem sousedce na výživy pro čerstvo narozenou vnučku (jmenuje se skoro jako já), ale asi ani to nesplním, přírodě neporučím.
Okurky - naložených, nějak se nejsem schopna dopočítat, ale opravdu hoooooooooooooooodně kvašáků, zavařovat nějak nestíhám - jednak obrat malých, jednak taky vše co tam patří nachystat + zavřit ... máme dost z loňska, neřeším, kvašáky se zatím spíš nedostávaly, ale tohle velice brzo pomine. Dnes jsem se dívala, že asi rostliny chytají plíseň, řešit nebudu, ubude práce .