Re: Zavařování

Autor: babkaela, Datum: 02.08.2021 00:02

Lado, prosím tě, proč řešíš, při tvé maximální pracovitosti, zručnosti, schopnosti ...... nějak se mi nedostává slov obdivných, chtěla bych mít zlomek tvojí energie .... na če povidla .... mnoho let už "peču" povidlí na "buchtových" plechách- pleších ?, těch, které mají všechny čtyři strany stejně, ne jednu zkosenou, dávku rozdělím na tři díly, je to rychlejší, do mé, současné, trouby s vejdou naráz, zkrátím čas ... malá vrstva je rychleji.

Průšvih je, že tahle moje trouba po 25 letech asi už je na výměnu ... levý přední a pravý zadní roh už peče nějak víc, letošní vánoce už s ní asi nedám a nové trouby (díky všem možným izolacím, úsporám a jiným ko.otinám ) už nemají ten vnitřní rozměr co tahle ... mých nasyslených cca 20 plechů (různě zkosených či nezkosenýc vůbec), různé pekáče (i po dědečkovi, který už téměř 50 let není) asi půjdou na šrotiště .... případně s nimi vyrazím na nějakou burzu ... dnes jsme byli s Tondou a jejím tátou na burze na zámku v Letovicích ... na velice dlouhé povídání, před dvěma hodkami si Tonytáta postěžoval, že nebude moci usnout, že jak jen přivře oči, stále vše vidí ... kdo nezažil, nepochopí ... taky mám stále před očima jednu kameninovou formu na bábovku (při Tonytátově hysterčení kolem covidu a jeho zaseknutí se očkovat se nenechám), tušila jsem, že cenu usmlouvám, byla úžasná, na vystavení jen tak na "okrasu - lapání prachu" nemám místo ani chuť, ale viděla jsem v ní takovou tu rolovanou z kynutého těsta a plněnou makovou nádivkou (mák nemůžu, po prvním soustu se dusím, ale Tonda a její táta a dědek ho mohou po kilech) ........... Ach jo, už jsem zase mimo mísu ....

K věci ... povidla letos dělat nebudu, švestek poskrovnu, meruňkové marmelády je již dostatek, zbytek dal dědek do škopku, čím doplní, netuším, je mi to jedno,. Jablek bude taky jen trocha .... slíbila jsem sousedce na výživy pro čerstvo narozenou vnučku (jmenuje se skoro jako já), ale asi ani to nesplním, přírodě neporučím.

Okurky - naložených, nějak se nejsem schopna dopočítat, ale opravdu hoooooooooooooooodně kvašáků, zavařovat nějak nestíhám - jednak obrat malých, jednak taky vše co tam patří nachystat + zavřit ... máme dost z loňska, neřeším, kvašáky se zatím spíš nedostávaly, ale tohle velice brzo pomine. Dnes jsem se dívala, že asi rostliny chytají plíseň, řešit nebudu, ubude práce .


Vytisknuto z www.week.cz dne 27.04.2024 22:02
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-zavarovani/read.php?1,24507,1588936#msg-1588936