pátek 26. dubna, 17:50 Svátek má Oto
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Co se jinam nehodí
hodnocení: 4.60
Aktuální kategorie: help   Vše > Ostatní a volné téma > Co se jinam nehodí
Diskutujte! Je spousta věcí na které tu není chlíveček
 
 
Podkategorie:
 
 
 
Autor: Libi
Status:

Kocovina

Datum: 15.07.2007 09:52
 
Co byste poradili za osvědčený lék proti kocovině. Včerejší potáborová rozlučka dopadla fakt mizerně a ještě víc než mizerně se teď cítím thumbs up
 

Komentáře a názory

 
    Stránky: 1234567 | další
    Aktuální stránka: 1 z 7
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kocovina

    Datum: 15.07.2007 10:34
     
    Vzduch, tekutiny, nějaké ostré jídlo na vypálení trubek...nejlépe polévku.winking smiley
     
  • Autor: Reklama

    Re: Kocovina

     
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Kocovina

    Datum: 18.12.2007 22:25
     

    tak tuhle prázdninovou akci budu mít v mysli jako odstrašující případ asi hodně dlouho, ale přece jen pár pozitiv to mělo - alkohol odboural několikaleté bariéry s některými lidmi a od té doby už se zase bavíme normálně winking smiley

     

    Jak zmírnit následky konzumace alkoholu

    Lék na kocovinu neexistuje. Tento stav totiž není dobře prozkoumán. Kromě toho jsou následky nadměrného pití jistou ochranou před vznikem závislosti.


    Třetí den po nekonečném večírku na rozloučenou se svobodou se třiatřicetiletý Hal Walker probudil s důvěrně známými příznaky. Ostré světlo ho píchalo do očí, hlasité zvuky duněly v hlavě jako rány kladivem a hlava třeštila jako střep. Kdyby tak někdo našel lék na kocovinu, byl by za vodou, pomyslel si stejně jako mnozí jiní, kteří toho večera vypili dost, aby ráno trpce litovali, píše list The New York Times.
    Ovšem jak naznačují nové studie, lék na kocovinu po nemírném požití alkoholu by nemusel být až tak vzdálený. Letos v létě oznámila skupina amerických lékařů, že extrakt ze slupky opuncie, pichlavého plodu kaktusu Opuntia Ficus, je účinný při zmírnění průvodních znaků kocoviny, jako je sucho v ústech a nevolnost. Jejich výzkum financovala kalifornská společnost Perfect Equation a nechala si extrakt patentovat. Michiganská společnost Living Essentials pro změnu podala žádost o patent na pilulku Chaser, která obsahuje aktivní složky plavené křídy a živočišného uhlí.

    Ročně 150 miliard

    Odborníci se ale shodují, že navzdory podobným produktům stoprocentní lék na kocovinu nadále neexistuje - mimo jiné proto, že samotná kocovina zatím není plně prozkoumána. Vědci se vždy raději soustřeďovali na pochopení účinků alkoholu a na zdravotní dopady jeho konzumace než na rozšifrování mechanismu kocoviny. "Tento fenomén je neuvěřitelně neprostudován," říká Linda Degutisová, profesorka medicíny a veřejného zdraví Yaleské univerzity.
    Většina oblíbených léků, které jsou volně prodejné v lékárnách, nemá odpovídající studie, pokud jde o jejich účinky při zmírnění kocoviny. Někteří experti tvrdí, že podobný výzkum vyvolává řadu etických problémů - vývoj fungujícího léku na kocovinu by mohl přimět lidi, aby pili víc alkoholu, když budou vědět, že ráno stačí spolknout prášek, aby jim nebylo zle. A představa řidiče autobusu či pilota letadla, který po bujarém večírku polyká pilulku proti kocovině a nastupuje do práce, je dostatečně varující.
    Jiní vědci ale soudí, že následky kocoviny stojí společnost ročně tolik peněz, že by se vyplatilo je přinejmenším prostudovat. Přesná čísla nikde neexistují, ale studie doprovázející extrakt z opuncie odhaduje, že jen ve Spojených státech stojí problémy spojené s konzumací alkoholu, včetně kocoviny, ročně 150 miliard dolarů. "Nyní je proto naprosto nutné provést výzkum, který zjistí, zda by léky na kocovinu mohly zabránit doprovodným symptomům, jako je například ztráta koncentrace, poruchy úsudku či motorických dovedností," říká Michael Shlipak z Kalifornské univerzity.

    Za trest

    Kocovina je vlastně určitým trestem za zvýšenou konzumaci alkoholu a toho, komu je špatně, vlastně částečně chrání před alkoholismem. To jsou také argumenty, které používají čeští lékaři na problematiku alkoholu, když hovoří o lécích na kocovinu. V Česku byl například minulý rok vyvinut přípravek, který by měl její příznaky výrazně snižovat.
    Preparát byl vyvinut pracovníky katedry farmaceutické botaniky a ekologie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy pod vedením jejího vedoucího Luďka Jahodáře. Obsahuje pouze přírodní látky - révu vinnou, smuteň hořkou, datlovník obecný, čekanku obecnou, Andrographis paniculata a Emblica officinalis.
    Působit má zejména na bolest hlavy, nevolnost, závratě, sníženou schopnost koncentrace a únavu. Podle výrobců přispívá také k ochraně jater před negativními účinky alkoholu a podporuje proces jeho zvýšeného odbourávání v játrech. Urychluje odstranění jedovatého metabolitu alkoholu - acetaldehydu a navozuje zvýšenou aktivitu jaterních enzymů podílejících se na odbourávání alkoholu.
    Ani další preparát, který je na trhu po celém světě, se neobejde ze strany lékařů bez kritiky a navíc může doslova i uškodit. Jde o lék Alka-Seltzer, jenž se podle návodu užívá ráno po konzumaci alkoholu. Ten obsahuje lék kyselinu acetylsalicylovou (podobně jako například aspirin či acylpyrin). Ta může člověku zvláště po velké dávce alkoholu způsobit krvácení do beztak již alkoholem poškozené žaludeční sliznice.
    A co tedy odborníci na alkohol doporučují proti kocovině? "Přirozeně abstinenci či pití malého množství nápojů s nízkou koncentrací alkoholu," říká Václav Dvořák, primář oddělení pro léčbu závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice. A připomíná, že Česko patří mezi státy, které v počtu alkoholiků patří mezi nejpostiženější.
    Pokud během večera již cítíte, že se vám podlamují kolena, začněte pít minerálku. Další rada vychází z dob hodování starých Římanů, ale lze ji použít i na alkohol. Pokud jej vypijete příliš, je lepší se vyzvracet. V žaludku se totiž vstřebává jen 20 procent alkoholu, zbytek se do krve dostane až ze střeva. Když je tedy ze žaludku odstraníte, následky zmírníte. To je ale rada pro silné povahy, ti rozumnější raději tolik alkoholu do zažívacího ústrojí nenalijí.

    Hlavně tekutiny

    Když už ale "dojde na nejhorší", tak je dobré první opatření udělat ještě před usnutím. Osprchujte se, aby se pročistily a prokrvily póry pokožky. Dále se doporučuje vypít větší množství minerálky či mléka, aby se tělo ve spánku znovu zásobilo minerálními látkami. Důležité je usínat ve vyvětrané místnosti. K posteli si připravte lék proti bolesti hlavy.
    Pokud máte po probuzení kocovinu, existuje mnoho rad, jak se jí alespoň částečně zbavit. Důležité je doplnit ztracenou tekutinu, nejlépe vodou se špetkou soli nebo minerálkou. Doporučuje se i bujón, respektive jakákoli polévka či takzvaná Virgin Mary (Bloody Mary bez vodky) - rajská šťáva s trochou citrónu, soli, pepře. Ty dodají tělu tekutiny a minerály.
    Tradiční káva není při podobných stavech nejvhodnější. Už vůbec nemá smysl se trestat takovými kombinacemi, jako je káva s citrónem. Citrón by sice tělu pomohl - je to vitamín, ale pokud jej nakapete do horké kávy, jeho účinek zcela zrušíte. Káva, respektive kofein v ní obsažený, sice může na chvíli povzbudit, ale zároveň odvodní organismus. Přitom při kocovině je naopak třeba tekutiny tělu dodat. Stejně špatně poslouží i černý čaj a cola.
    Ráno s kocovinou často doprovází chuť na rybičky, okurky - organismus si tak říká o sůl. Proto se těmto pokrmům nevyhýbejte. Vhodná je i zelenina, ovoce, mléčné výrobky. V každém případě nedoplňujte "hladinku" ani malým pivem. Navzdory zkušenostem totiž lékaři tvrdí, že "vyrážení klínu klínem" nefunguje. Pitím alkoholu totiž člověk kromě minerálů a tekutin ztrácí také důležitý hormon ADH, požití dalšího alkoholu utlumí jeho sekreci a stav se bude prodlužovat. "Postižený" tak zmírní jen subjektivní potíže, objektivní zůstanou.

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Kocovina

    Datum: 18.12.2007 22:26
     

    Kocovina - a jak na ni
    08.02.2005

    Stručně několik rad z textu, které snad nejsou tak dobře známé:
    - mastné před pitím (klidně i lžíce oleje), možno též syrové vejce
    - v noci pít při probuzeních minerálku nebo vodu s citronem. Ne šumivý aspirin. Ne parallen. (Proč se to ale přesto užívá? A jak to, že to subjektivně pomáhá?)
    - během pití alkoholu nejíst sladké (obdoba - zhoubná kombinace cukru a alkoholu a zlé kocoviny po vypití většího množství likérů, burčáku, šampaňského, ovocných vín... Otázka: dělá nám špatně skutečně sladký alkohol, nebo jde o to, že díky příjemné chuti, tomu, že "není cítit", ho vypijeme mnohem více než třeba čirého destilátu?)
    - látky vznikající fermentací (brandy, červené víno, pivo ležák) mohou kocovinu zhoršovat. Před usnutím je lze vychytávat živočišným uhlím, tahle metoda je však poměrně sporná.
    - v kocovině žádnou kávu či černý čaj (nebo kolu či jiný kofein). V téhle souvislosti mě napadá - skutečně ne? Toto doporučení jsem totiž slyšel již mnohokrát (např. kofein má způsobit, že se alkohol ve skutečnosti bude odbourávat déle a kocovina se protáhne. Nebo - kofein nám žaludek ještě více překyselí.), ale pravdou je, že káva i čaj přesto pomáhá.
    - schválit lze ovocný čaj, mléčné výrobky, okurky (vše doporučováno "tradičně"), některé ajurvédské čaje, čaje mátové, heřmánek a další svařené bylinky (rozmarýn, kopřiva, pampeliška...), zázvor, výtažky z jinanu, různé zeleninové koktejly, česnečku i vyprošťovací pivo, které opět nastartuje aktivitu alkoholdehydrogenázy.
    - doporučován je i přípravek AntiEthanol 07, který však třeba užívat ještě před konzumací, nikoliv jako vyprošťovák. (výrobce má v knize i přímo inzerát). Uvádí se nejenom ochrana proti kocovině, ale i pozitivní zdravotní dopad na játra.
    - proč je druhý den špatně ze špatného vína? Odpovědný by mohl být oxid siřičitý. Otázka - nezbavíme se ho svařením?
    - kniha se nezabývá vlivem vyšších alkoholů, eventuálně methanolu na kocovinové stavy.

    Ke knize Kocovina nakonec ještě jedna výtka - není vůbec uvedeno, kdo jednotlivé texty napsal (alespoň pseudonym).

    Jaké jsou vaše osvědčené a jaké naopak nevydařené pokusy léčit kocovinu?

    Kocovina, Triton, Praha, 2004
    [www.triton-books.cz]

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Kocovina

    Datum: 18.12.2007 22:27
     

    Co to je kocovina....

    Říkáme tak vedlejším účinkům pití alkoholu - obvykle to je bolest hlavy, žízeň, nevolnost a celkové oslabení. Kocovina je způsobena dehydratací organismu, vlivem alkoholu, mírnou otravou alkoholem. Dále také oslabením organismu a vyplavením minerálů a dalších pro organismus důležitých látek.

    "Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost a vzniklo obměnou slova kočičina, kdy se tímto slovem označovaly výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Ve druhé polovině 19. století začalo slovo kocovina pod vlivem německého výrazu Kater, které označuje kocoura i stav po alkoholovém opojení, nabývat dnešního významu. Dříve se také říkalo Katzenjammer (kočičí nářek). Z němčiny čerpala obdobným způsobem také polština: kac, kacenjamer, kociokwik(česky kočičí kvik)." (Wikipedia)

    Jak kocovině předejít

    Je třeba říct, že nejčastěji kocovinou trpí lidé, kteří nepijí pravidelně alkohol anebo nárazově v dlouhých intervalech. To je chyba a nejen kvůli kocovině.

    Pravidelný trénink

    Pro lidské zdraví je nejprospěšnější když denně pijeme alkohol - samozřejmě v rozumném množství - muž asi 2 piva, žena jedno malé až velké, nebo půllitr vína resp. ženy 3 deci, tvrdý alkohol jeden až dva panáky. Pravidelné pití oproti abstinenci nebo nárazovému pití např. snižuje až o 70 provcent riziko kardiovaskulárních chorob. Pití piva a vína snižuje také rizika mnoha typů rakoviny.

    Příprava na pití

    Samozřejmě, najdou se š'tastné chvíle, kdy toho najednou musíme nebo chceme vypít víc - Silvest, svatba, rozvod anebo schůzka s ruskými obchodníky. Odpradávna se traduje, že před pitím je třeba vymastit žaludek. To platí dodnes - a má to své opodstatnění - tuk zpomaluje vstřebávání alkoholu, jeho účinky ale nesnižuje, jen rozkládá na delší období.

    Všimněte si všechny národy, které umí pít - tedy nikoli Češi, ale třeba Moraváci či zmínění Rusové, během pití neustále něco přikusují. I to je důležité - opět to snižuje vstřebávání alkoholu a také to prodlužuje intervaly mezi napitím, ty by měly být co nejdelší.

    Doučky by měly být přiměřené. Nepijte pivo ani víno na ex - vychutnejte si chuť nápoje. Na druhou stranu nepijte alkohol brčkem. To zrychluje nástup opilosti. Velká část alkoholu se totiž vstřebá do krve přímo sliznicí v ústech, takže to funguje skoro tak, jako byste si píchli alkohol do žíly. Mohlo by se stát, že budete pod stole po dvou panácích.

    Nepijte kávu ani energy nápoje

    Během pití nepijte kofeinové nápoje ani energetické drinky. Ty jsou dokonce nebezpečné. Nijak nesnižují množství alkoholu v těle - jen oddalují okamžik, kdy na to vás padne. Navíc kofeinové nápoje ještě více dehydrují - tím zvyšují komplikace spojené s pitím alkoholu. Doplňkem tvrdého alkoholu i vína je třeba minerálka, kterou průběžně doplňujeme tekutiny i minerály v těle.

    Pití piva také dehydruje a pokud pivo proložíte vodou, čajem, tím lépe.

    Platí také, že kouření mírně oddaluje aktuální opilost - zvyšuje ale potíže během střízlivění.

    Jak po ránu

    Po ránu je vaše tělo bez tekutin, chybí mu minerály a také vitamíny v prvé řadě vitamín C. Alkohol totiž jeho spotřebu mnohonásobně zvyšuje. Ještě v noci, než jdete spát anebo hned jak vstanete, nalejte do sebe maximum vody s mulitvitamíny - pomáhá i citronová šťáva s vodou - citron dobře účinkuje proti bolestem hlavy, způsobených kocovinou. Důležitý je také dlouhý spánek. Čím více tím lépe.

    Nezapoměňte na "spravovací polévky" - masové vývary, česnečka apod., ty opět tělu dodávají nejen tekutinu, ale i ztracené minerály. Pokud je vám špatně od žaludku, je nejlepší a nejzdravější se vyzvracet. Nemá smysl si pomáhat jakýmikoli prášky. Doopravdy - tělo se zbaví posledních jedů v žaludku. Mnozí doporučují anacid nedo sodu - tyhle prostředky snižují kyselost žaludku a význam mají jen při akutním pálení žáhy, jinak narušují přirozené trávení.

    Nezapomeńte na "vyprošťovák"

    Mnozí také znají tradiční "vyprošťovák", neboli jedno pivo na žízeň po opici. Opět to není mýtus - "vyprošťovák" skutečně funguje a určitě si po opici jedno pivo dejte. Malé množství alkoholu v pivu nastartuje produkci enzymu alkoholdehydrogenáza, který urychluje likvidaci alkoholu v těle. Chmelové alkaloidy zklidní organismus, žaludek a pivo samo obsahuje množství minerálů i vitamínů potřebných pro regeneraci organismu.

    Jarda Večerníček, Pivní magazín, Před jeho konzumací se dopručuje dobře se najíst a v průběhu konzumace nemíchat druhy alkoholických nápojů."

    Pozn.red. : Jardo, díky, tím se i řídíme, když neřídíme...

     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kocovina

    Datum: 19.12.2007 16:38
     
    grinning smiley se musím smát, jak jsem to trefila...(asi teď nikomu nevymluvím, že nepožívám) grinning smiley
     
  • Autor: Evca
    Status: expert
    www.evciny-stra..

    Re: Kocovina

    Datum: 19.12.2007 19:08
     
    Nejlepší proti kocovině je NECHLASTATgrinning smiley grinning smiley drinking smiley drinking smiley
     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Kocovina

    Datum: 19.12.2007 19:23
     
    nekouřím, kafe nepiju, tak aspoň něčím si musím to zdraví huntovat grinning smiley grinning smiley (alkoholik snad proboha nejsemconfused smiley )
     
  • Autor: Evca
    Status: expert
    www.evciny-stra..

    Re: Kocovina

    Datum: 19.12.2007 20:14
     
    A to si představ,že já kouřím,kafe mi v podstatě nahrazuje jídlo a ještě se rozhodně neřadím mezi abstinentygrinning smiley
     
  • Autor: Mona
    Status: expert

    Re: Kocovina

    Datum: 20.12.2007 15:22
     
    Evco...jsem na tom podobně. Ale kocovinu jsem fakt neměla ani nepamatuju. Spíš nějak zanedbávám ,,trénink´´ a už nejsem takový ,,tahoun´´. grinning smiley
     
  • Autor: Evca
    Status: expert
    www.evciny-stra..

    Re: Kocovina

    Datum: 20.12.2007 19:08
     
    Tak poslední kocovina byla asi před čtyřmi roky????Jo když měla kámoška 40 já na svojí 30 jsem sušila hubuangry smiley angry smiley a doteď jsem to nějak nedohnala.A za to můžou dětilove smiley .
     
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Kocovina

    Datum: 01.01.2008 15:13
     
    jsem myslela,že po silvestru ,tu bude plno dojmů a nic!no ,pokud jste všichni slavili podobně, jako já ,tak to chápu.mls smiley coffe smiley flower smiley
     
  • Autor: Evca
    Status: expert
    www.evciny-stra..

    Re: Kocovina

    Datum: 01.01.2008 18:33
     
    Lostris v 10 jsem vytuhla nevím nic o půlnoci a spala jsem až do rána.Kocovina bude za týden,sousedka má 60 drinking smiley drinking smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Kocovina

    Datum: 02.01.2008 09:20
     
    Měla jsem v půlnoci dvoudecku šampáňa, takže kocovina fakt nehrozí smiling smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Kocovina

    Datum: 21.11.2008 10:43
     

    [www.prozdravi.cz]

    [www.avicenna.cz]

     

     

     

    Svátky a Silvestr se blíží winking smiley

     
    Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (21.11.2008 10:43)
     
Stránky:  1234567 | další komentáře>>
 
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Co se jinam nehodí (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.