Re: Kocovina

Autor: Libi, Datum: 18.12.2007 22:27

Co to je kocovina....

Říkáme tak vedlejším účinkům pití alkoholu - obvykle to je bolest hlavy, žízeň, nevolnost a celkové oslabení. Kocovina je způsobena dehydratací organismu, vlivem alkoholu, mírnou otravou alkoholem. Dále také oslabením organismu a vyplavením minerálů a dalších pro organismus důležitých látek.

"Slovo kocovina původně znamenalo výtržnost a vzniklo obměnou slova kočičina, kdy se tímto slovem označovaly výtržnosti proti mladoboleslavskému hejtmanovi Kotzovi v roce 1848. Ve druhé polovině 19. století začalo slovo kocovina pod vlivem německého výrazu Kater, které označuje kocoura i stav po alkoholovém opojení, nabývat dnešního významu. Dříve se také říkalo Katzenjammer (kočičí nářek). Z němčiny čerpala obdobným způsobem také polština: kac, kacenjamer, kociokwik(česky kočičí kvik)." (Wikipedia)

Jak kocovině předejít

Je třeba říct, že nejčastěji kocovinou trpí lidé, kteří nepijí pravidelně alkohol anebo nárazově v dlouhých intervalech. To je chyba a nejen kvůli kocovině.

Pravidelný trénink

Pro lidské zdraví je nejprospěšnější když denně pijeme alkohol - samozřejmě v rozumném množství - muž asi 2 piva, žena jedno malé až velké, nebo půllitr vína resp. ženy 3 deci, tvrdý alkohol jeden až dva panáky. Pravidelné pití oproti abstinenci nebo nárazovému pití např. snižuje až o 70 provcent riziko kardiovaskulárních chorob. Pití piva a vína snižuje také rizika mnoha typů rakoviny.

Příprava na pití

Samozřejmě, najdou se š'tastné chvíle, kdy toho najednou musíme nebo chceme vypít víc - Silvest, svatba, rozvod anebo schůzka s ruskými obchodníky. Odpradávna se traduje, že před pitím je třeba vymastit žaludek. To platí dodnes - a má to své opodstatnění - tuk zpomaluje vstřebávání alkoholu, jeho účinky ale nesnižuje, jen rozkládá na delší období.

Všimněte si všechny národy, které umí pít - tedy nikoli Češi, ale třeba Moraváci či zmínění Rusové, během pití neustále něco přikusují. I to je důležité - opět to snižuje vstřebávání alkoholu a také to prodlužuje intervaly mezi napitím, ty by měly být co nejdelší.

Doučky by měly být přiměřené. Nepijte pivo ani víno na ex - vychutnejte si chuť nápoje. Na druhou stranu nepijte alkohol brčkem. To zrychluje nástup opilosti. Velká část alkoholu se totiž vstřebá do krve přímo sliznicí v ústech, takže to funguje skoro tak, jako byste si píchli alkohol do žíly. Mohlo by se stát, že budete pod stole po dvou panácích.

Nepijte kávu ani energy nápoje

Během pití nepijte kofeinové nápoje ani energetické drinky. Ty jsou dokonce nebezpečné. Nijak nesnižují množství alkoholu v těle - jen oddalují okamžik, kdy na to vás padne. Navíc kofeinové nápoje ještě více dehydrují - tím zvyšují komplikace spojené s pitím alkoholu. Doplňkem tvrdého alkoholu i vína je třeba minerálka, kterou průběžně doplňujeme tekutiny i minerály v těle.

Pití piva také dehydruje a pokud pivo proložíte vodou, čajem, tím lépe.

Platí také, že kouření mírně oddaluje aktuální opilost - zvyšuje ale potíže během střízlivění.

Jak po ránu

Po ránu je vaše tělo bez tekutin, chybí mu minerály a také vitamíny v prvé řadě vitamín C. Alkohol totiž jeho spotřebu mnohonásobně zvyšuje. Ještě v noci, než jdete spát anebo hned jak vstanete, nalejte do sebe maximum vody s mulitvitamíny - pomáhá i citronová šťáva s vodou - citron dobře účinkuje proti bolestem hlavy, způsobených kocovinou. Důležitý je také dlouhý spánek. Čím více tím lépe.

Nezapoměňte na "spravovací polévky" - masové vývary, česnečka apod., ty opět tělu dodávají nejen tekutinu, ale i ztracené minerály. Pokud je vám špatně od žaludku, je nejlepší a nejzdravější se vyzvracet. Nemá smysl si pomáhat jakýmikoli prášky. Doopravdy - tělo se zbaví posledních jedů v žaludku. Mnozí doporučují anacid nedo sodu - tyhle prostředky snižují kyselost žaludku a význam mají jen při akutním pálení žáhy, jinak narušují přirozené trávení.

Nezapomeńte na "vyprošťovák"

Mnozí také znají tradiční "vyprošťovák", neboli jedno pivo na žízeň po opici. Opět to není mýtus - "vyprošťovák" skutečně funguje a určitě si po opici jedno pivo dejte. Malé množství alkoholu v pivu nastartuje produkci enzymu alkoholdehydrogenáza, který urychluje likvidaci alkoholu v těle. Chmelové alkaloidy zklidní organismus, žaludek a pivo samo obsahuje množství minerálů i vitamínů potřebných pro regeneraci organismu.

Jarda Večerníček, Pivní magazín, Před jeho konzumací se dopručuje dobře se najíst a v průběhu konzumace nemíchat druhy alkoholických nápojů."

Pozn.red. : Jardo, díky, tím se i řídíme, když neřídíme...


Vytisknuto z www.week.cz dne 07.05.2024 22:04
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-kocovina/read.php?1,16750,39370#msg-39370