čtvrtek 16. května, 18:51 Svátek má Přemysl
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Co dnes vaříte? (2)
U nás se tradice nikdy moc nedodržovaly, takže k obědu byla křenová omáčka s kynutými knedlíky.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Re: Co dnes vaříte? (2)
Hovězí s knedlíkem, omáčka bude zítra. My držíme luštěninovou polívku, dnes čočková, ale ještě jsme nezbohatli
Re: Co dnes vaříte? (2)
Holky, máte ty knedlíky nádherně nadýchané, já vyrobila takové vetřelce... tvarem děs a asi bylly i blbě vykynuté. Ale dělala jsem je podruhé v životě, protože v obchodě ani kus, tak jsem byla donucena.
děláte z hrubé nebo polohrubé?
Děkuji.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Hele, Anavi a strávníci je snědli? Jestli jo, tak se na nějaký "dyzajn" vyprdni
Knedlíky jsem dělala z hrubé mouky, teda myslím, protože to bylo v minulém století
Re: Co dnes vaříte? (2)
Anavi, já dělám poslední dobou raději z polohrubé, někdy namíchám napůl s hrubou, zdají se mi lepší.
Na droždí taky závisí výsledek, někdy kynou blbě a výsledek je taky prapodivný.
A nedávno jsem spěchala, tak jsem udělala knedlíky z prdopeče (mamka je tak dělala často a s dobrým výsledkem) a byl to děs, byly tuhé, že jsem druhý den udělala k omáčcce raději těstoviny.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Tak neměli zbytí , nic jiného nebylo.
Re: Co dnes vaříte? (2)
já měla dva malé šišky, tak je dnes k večeři dojíme... nejsou špatný, ale rozhodně to není žádný "obláček", spíš prostě člověk musí kousat.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Anavi, kupované knedlíky jsou "obláčky", proto je nekupuji. Ty hned vsáknou omáčku a je z toho hnusná kaše.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Ovarová polévka s kroupami
Zeleninová omáčka s tofu a těstovinami
Re: Co dnes vaříte? (2)
Já měla napůl s polohrubou, protože hrubá došla. A usnula jsem s dítětem, takže překynuly. Nakonec to šlo. Mívám opačný problém - uspěchám kynutí - a to pak prasknou. Což je mi srdečně jedno, vařím na pařáku. Jinak obsáhlý článek najdeš v Kuchařce pro dceru, stačí vygooglit.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Manco, mně prasknou docela často. Je to nepříjemné, ale na jednotlivých plátcích to moc vidět není, tak to neřeším.
V hospodě jsme knedlíky vychytaly (opravdu s -y-, chlap tam žádný nebyl). Dělali jsme vždy ze 7kg mouky, měly jsme změřeno, kolik vody (a trošku mléka), koik droždí, vajíček, housky... Potom byly ukázkové. Nejdřív jsme je vařily ve vodě, později jsme měly konvektomat a tam se dělaly v páře. Byly potom pěkné, nepraskaly, stačilo je jen propíchat, aby se nesrazily. Balily jsme je do potravinářské fólie a měly je na několik dní.
Doma je dělaám od oka, možná by nebylo od věci si taky vše vážit či měřit.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Spike a nedělaly jste pravé hospodské ze sodovky? Moje tchyně ani jiné nedělala, pouze ze sodovky. Naučila jsem se je taky a jiné nedělám. I když z kvasnic můžu, máma jiné nedělala. Když mám chuť, tak si malý kynutý koupím. Muž, než by jedl kynuté z kvasnic si oloupe raději sám brambory. Jj. to jsou chutě a zvyky.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Alenko, my jsme byly obě, co jsme vařily, znalé jen domácí kuchyně. Zpočátku jsme kupovaly knedlíky v lahůdkárně, kde jsem brala i jiiné věci. Často jsem tam seděla a čekala, až knedlíky dovaří. Postupně jsme si na knedlíky ve velkém troufly.
Moje babička myslím zadělávala knedlíky sodovkou.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Já to měla dneska odfláknutý a jednoduchý. Byla jsem včera pro chleba, jediné, co tu nebylo a narazila jsem na brambory- ve slevě - stará česká klasika - pozůstatky z Vánoc - keřkovské rohlíčky. Jsou to chutné brambory.Stará česká sorta, výborné na saláty. Moc se nepěstují, mají nízkou výtěžnost a dost trpí na choroby. Doma už maso nikdo moc nechtěl, tak se usneslo, že budou brambory s tvarohem s pažitkou a máslem. Byla to změna.
Ke knedlíkům. Ve špitále se vařily hodně. Byly i konvektomaty, je pravda, že v nich knedlíky nepraskají a je to celkově jednodušší ale výsledný produkt je dost rozdílný od vaření klasicky ve vodě. Knedlíky jsou sušší, drobivé. A u ovocných blbounů, jak se tu říká, je to podle mě chuťový rozdíl třídy. Doma se moc nejedí ale když na to dojde, tak všichni ocení domácí vařené ve vodě. U kupovaných všem vadí právě ta suchost. Na prodej to žádná firma nevaří klasicky. Dost se i šetří houskou.
Spike, já už váhu vytáhla. Má to něco do sebe ale hlavní důvod je množství. Jsem rozjetá na vaření pro víc lidí.
Re: Co dnes vaříte? (2)
Regino, do knedlíku vařených v páře v konvektomatu jsem dávala trošku víc droždí a hotové jsem balila do mokrých utěrek. Potom byly dobré a měkké jako z vody.
Já jsem si na ten kovektomat rychle zvykla a dělala jsem v něm snad všechno, bylo to pohodlné vaření. Jen tedy např. řízky, které nám tam doporučovali dělat (že stačí je jen lehce stříknout olejem a upéct vlastně nasucho), jsem dělala klasicky v oleji ve friťáku nebo na pánvičce. Jinak jsem tam dávala péct maso, omáčky, které jsem nejdřív nachystala na sporáku a potom je tam dala dodělat, ovocné knedlíky, karbanátky či holandské řízky - ty jsem nejdřív opekla na oleji na pánvi a potom jsem je tam dala dopéct, aby byly propečené celé a už se nepálily na oleji, pekla jsem tam vánočky, lité buchty ap.... super vynález a pomocník.