sobota 21. září, 03:06 Svátek má Matouš
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Nápoje
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pečený čaj
Hanule, díky Snad si na tvé vylepšení na podzim vzpomenu. Musí to s těmi šípky vypadat pěkně.
Děvčata, tak se mi zdá, že většinu své produkce rozdám. Už mi z té mojí várky zbývá polovina a to jsem ještě ani neochutnala.
Svoji pvní várku marmelády jsem vyráběla před dvěmi lety. To už jsem měla za sebou nějakou výrobu pečeného čaje. Ten to všechno začal. Letos už mám marmeládu z jahod (samosběr) a z meruněk (přebytek od kamarádky). Holky, jestli ještě k tomu začnu zavařovat, tak mě omejou. Těmto činnostem jsem se vyhýbala (a velice úspěšně) jak čert kříži.
P.S. Hanule, švestky mám předběžně domluvené u kamarádky. Snad i budou. Jak děláš povidla? Dej sem prosím tvůj recept. Zkoušela jsem kdysi hooodně dávno s tátou nemíchaná povidla. Samozřejmě se nám připálila. Lze zpracovat švestky jen na marmeládu?
Re: Pečený čaj
Re: Pečený čaj
Práce kvapná, málo platná. Plánovala jsem dělat čaj na chatě, tak tam mám limetku i zázvor. Ještě že jsem tedy přivezla alespoň to ovoce domů. Dala jsem tam tedy místo limetky nebo citronu tu kyselinu citronovou, ale asi jsem jí tam nasypala moc. Možná vrchovatou lžíci. Jdu ubrat, jestli to ještě půjde. A nasypala jsem tam trochu sušeného zázvoru.
Jinak jsou tam samé pochoutky, tak snad to nebude propadák díky mému experimentování - rybíz, angrešt, švestky, ostružiny, hroznové víno, jablka, nektarinky.
Re: Pečený čaj
Tak to jsi asi s tou kyselinou přepískla. S tou se musí moc opatrně.
Re: Pečený čaj
Helčo, dávám tak špetku, ale poslední dobou jsem ji vypustila úplně, i když nedávám citron. Konzervuji to rumem , nikdy se mi nezkazila ani sklenička.
Re: Pečený čaj
Helenko, tak pak uděláš další čaj bez citronu a budeš je používat oba najednou, aby se to vyrovnalo!
Re: Pečený čaj
No, jestli vůbec něco vyndám - blížím se Hespině fotce.
Budu muset asi přerušit a rozdělit do dvou pekáčů. Dělám to na hlubokém plechu a už jsem po okraj.
Re: Pečený čaj
Helo, vždy mám také vrchovatý plech. Dávám asi na 185, aby to moc neklokotalo, nikdy mi to nevyběhlo... dávám 2 kg ovoce a necelé kilo cukru... plech mám docela nízký.
Re: Pečený čaj
Ivči, přidala jsem stupně, protože šťávu mám už zároveň s okrajem. Snad se trošičku vypaří tou teplotou. Jak dlouho to mám nechat probublávat?
Re: Pečený čaj
Nechávala jsem vždy tak kolem 25 minut, pak přilila rum a ještě asi 15 minut.
[www.week.cz]
škoda, že nemám nafocenou tu konzistenci po "dopečení"
Re: Pečený čaj
Dopečeno, naplněno, kuchyň sklizená, trouba vydrbaná (přece jen trochu uteklo).
Ivčo, měla jsem ho v troubě asi 35 - 40 min, ale je fakt, že jsem měla vyšší teplotu. Rum jsem tam nalila asi v půlce pečení.
Čaj vypadá móóóc pěkně a je i velice chutný. Ta kyselina citronová v tom vůbec není cítit. Nevím, kolik jí ve skutečnosti bylo - prostě jsem dosypala zbytek pytlíku a odhadovala jsem to na vrchovatou lžíci.
Od muže mám jedničku s hvězdičkou. Pro mě je tedy dost sladký a je možné, že ho víc budu využívat do jogurtu nebo zakysanky. A nebo jako čaj, když mě bude honit sladká mlsná .
Je krásně tmavý díky ostružinám a krásně voní po skořici (dala jsem celou-nemletou a 7 hřebíčků). Příště až ho budu dělat, určitě dám míň cukru. Měla jsem asi 2,10 kg ovoce a dala jsem 1,10 kg cukru.
Ve skleničce ho vyfotím zítra.
Děkuji za spolupráci.
Re: Pečený čaj
cukr uber, teď se mi nechtěl rozdělávat další pytel, nemáme moc spotřebu, tak jsem dala na 2 kg a kousek jen třičtvrtě kila cukru a dostačuje to.
Re: Pečený čaj
To tedy rozhodně uberu a taky jsem uvažovala tak o 750 g. Aspoň se sníží obsah v tom pekáči . Měla jsem to trochu vyteklý, a ubrousila jsem si nehty, jak jsem drbala ty škvarky z trouby.
Re: Pečený čaj
Já jsem ubrala předloni cukr dost a pak se mi pár skleniček zkazilo. Chtěla jsem mít ten čaj pak hodně ovocný, ale obsah ovoce byl limitován tím cukrem, protože to bylo moc sladké.
A ten rum se asi dává až do hotového, aby se neodpařil při pečení. Ten by to měl taky konzervovat, ale to by se musel nalít až do skleniček navrch.
Re: Pečený čaj
Věrko dík. Budu se učit za pochodu. Já si myslím, že tenhle z euforie stejně rychle spotřebuju a taky dám mladým. Ono toho bylo jen 7 skleniček od moravanky.
Re: Pečený čaj
Tedy když vidím v jakých miniskleničkách za hříšné peníze ho prodávají....
Mám nějaké ovoce v mrazáku, tak si taky nějaký asi upeču.