MEDOVNÍK
3 vejce
300g krupicového cukru
1 Heru (nebo Stellu)
3 lžíce tmavého medu (já dávám světlý)
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
Na krém:
Varianta 1 - základní:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
300g másla
= šleháme dohladka cca 10 minut
Varianta 2:
Zavřenou plechovku s mlékem necháme v hrnci s vodou 2 hod. vařit (v tlakovém hrnci pouze 1 hod.). Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla.
Zbytek másla prošleháme s 300g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru a přidáme namleté vlašské ořechy. (Na mě je toho cukru moc – je to sladký jak cumel. Tak jsem to obměnila: Máslo, cca půlka Salka tentokrát nesvařeného, ořechy, cukru jen troška, vanilkový vynechávám.)
Vzhledem k tomu, že Salko není dneska levná záležitost, lze to svaření vynechat úplně. Tím pádem bude stačit jedna plechovka. Do prvního krému dáme polovinu plechovky a zbytek do krému druhého. Máslo rozdělím taky zhruba na polovinu do každého.)
Postup:
V misce ve vodní lázni (miska se nesmí dotýkat vodní hladiny) pomalu rozpustíme Heru. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr a jako poslední mouku se sodou.
Směs ve vodní lázni mícháme zhruba 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Jde to celkem obtížně, proto můžeme použít šlehač a hnětací metly. Po vymíchání směs rozdělíme na 6 stejných dílů.
Na připravené pečící papíry obkreslíme talíř, či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené placky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto. Mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme při 170oC (v horkovzdušné při 150oC) 7 – 10 minut do zlatova.
Upečené placky okrájíme. Okraje však nevyhazujeme, budeme je potřeboval na posypku.
Vyrobíme krém(y) a posypku – kraje vložíme do misky a prsty je najemno rozdrobíme.
Promažeme a sestavíme dort. Na závěr potřeme celý dort včetně okrajů zbylým krémem a posypeme připravenou posypkou.
Pečící placky je lepší častěji kontrolovat. Stačí chvilka a přepečou se po vychladnutí jsou dost tvrdé.
Placky je nejlepší okrájet ještě za tepla. Jednou se mi stalo, že jsem dvě malinko přepekla a už studené chtěla okrojit. Ale jak vychladly, ztvrdly a při okrajování se přepůlily.
Posypku v rukách nežmoulám. Je to dost lepivé. Vytáhnu robota, postup stejný jako u strouhanky.
Věřím, že vás recept zaujme a vyzkoušíte ho.
Tak šup sem s názory, novými fígly, fotkami, radami a otázkami samozřejmě taky.
Re: Medovník
Přihazuju fotku..
Re: Medovník
Re: Medovník
jááááááááá ci kousek ke kafíčku
Re: Medovník
jaaa ci kousek ke snidani medovnik miluju ale do pripravy bych se ani nikdy nepustila...
Re: Medovník
suee...tu práci u mě doma taky nikdo neohodnotí ...takže jsem se do něj ještě nepustila
Re: Medovník
Teda Lado, dělat po ránu takové chutě . Kor, když vím, jaký byl na srazu výborný .
Re: Medovník
Missi jenze ty na sraz jedes, takze ten od Nath ochutnas zase, ale co mi ostatni????
Ono to ani neni zadna levna zalezitost, vsechny ty suroviny....V praze se da koupit original medovnik primo ve vyrobne myslim za 350,- KC a je to bez prace
Re: Medovník
MIssi..šak to je taky on... Když je tato diskuze vytažená..tak jsem musela zahrabat v archivu..a přidat dokumentaci..Jsem mrcha..dělám vám chutě co?
Re: Medovník
Missi, zítra ochutnáš. Akorát bude asi zase jinej krém. Já to vždycky dělám od oka, jednou přidám víc toho, jindy onoho. A taky jsou tentokrát vyšší placky. Bo jsem těsto dělala z krapet větší dávky - aby vyzbylo i na prcka pro Anavi.
Re: Medovník
Jaká škoda, že se na sraz z Nathanaellova nejede přes naši střediskovou obec, nasypala bych na silnici hřebíky. Nath by zákonitě musela píchnout kolo.. A co by byla odměna za výpomoc s heverem?
Věrko, tuším, že ten tvůj Zázrak jsem už také chutnala , takovýto "medovník" nám servírovala jedna správná šátková babička.
Re: Medovník
tzn. pak ja vyrazim do Hanulkova to bych mohla v patek po ceste zvladnout Kdyze to Nath vyrazis?
Re: Medovník
Se z vás picnu.
Re: Medovník
Nath nejede na sraz z jediného důvodu....má obavy, že bych ji nepustila domů . Hezky by jela k nám a vyráběla takovéto dobroty k snídani . Aspoň do doby, dokud bych prošla dveřma .
Už se mi sbíhaj sliny
Re: Medovník
Tak máte smůlu, medovníky už jsou ve špajzu...u mne!!!!
Re: Medovník
Mono a nehoni te mlsna? to musis vydrzet do soboty nez se zakroji?
Re: Medovník
suee...já sladký moc nejím, takže medovník stopro vydrží. A já také...do té soboty...