K napsání dotazu mě inspiroval nejen níže uvedený článek, který mi dnes přišel mailem, ale i to, že v poslední době slyším od mnoha lidí v mém okolí, že se vracejí ke klasickému "čerstvému" máslu. Že margaríny si oblíbili všichni proto, že jsou snadno roztíratelné, ale že je to ve skutečnosti opravdu fujtajbl a pro děti není vhodný vůbec.
Tak co vy na to?
MARGARÍNY JSOU ZDRAVOTNÍ RIZIKO
Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.
Oč jde a jak to začalo..
Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).
Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.
Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.
Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.
A teď je to zajímavé…
Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.
Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.
Tak co, chutná?
ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?
Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.
A teď o transfigurovaných tucích....
Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)
Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.
Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.
Snižují kvalitu mateřského mléka.
Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
Snižují odezvu těla na inzulín.
Ale co je nejhorší ....
Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!!
To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy „umělých jedlých tuků“, a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.
Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.
Nevěřte?
Zkuste tohle:
Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:
* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;
* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;
* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;
* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).
Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!
Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?
Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.
Poznámka lékaře nakonec
Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí „zdravě“. Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.
Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)
Vliv margarínu na lidský organismus
Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.
Tak. Teď už to víte! A povězte to přátelům...
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (16.01.2008 12:56)
Hukan
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
omg to je fasistickej clanek plnej nesmyslu .. uz tam chybi jen 'fakt' ze margariny se delaji z ropy
(uz treba jen ze margarin byl vynalezen pro lidi, ne krocany)
mozna bych volil maslo, kdyby se dalo namazat po vytazeni z lednice
samozrejme ze pod rybou nebo kuretem ma svoje misto skutecne maslo ale na mazani? proc? tuku je tam stejne, vody taky, jestli je to konopnej slunecnicovej nebo kravi .. je to tak dulezity? moje perla maslova chutna na rohliku bajecne a je namazana okamzite .. nemusim kvuli mazani rohliku do prace o pul hodiny pozdeji
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Linky pro základní představu o výrobním postupu a složení margarínu a másla ze stránek [www.zdravykorinek.cz]
Podle svého příslušného přesvědčení si vynásobte odpovídajícím koeficientem neutrality na oproštění se od obsažené tendenčnosti.
Jako bonus margarínové videjko nejen pro ty, kdož neradi čtou. Máslové prozatím tuším neexistuje.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Pées:
Pokud jste se ani takto poučeni nedokázali správně rozhodnout, co budete preferovat a konzumovat ode dneška, pusťte si pivo. (Lada nemusí.)
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Takovou hovadinu,jakou sem pinkla Anavi s tím článkem,jsem dlouho nečetl.Nejen že na dálku smrdí zaujatostí,zřejmě příznivců biopotravin,aby jim někdo konečně zaplatil jejich přemrštěné ceny za jejich produkty.
Já kupuji máslo,na chleba s romadurem.Perlu na rohlíček,křupavý a propečený se salámem Junior.Lando používám do toustů.Flora má taky něco do sebe.
A pochutnám si.A nezapomínám ani na sádlo se škvarkama.
Základem pro většinu těchto margarinů je slunečnicový olej,jemuž za přísně střežených podmínek je do molekuly do dvojné vazby /nenasycené/ vložen atom vodíku.Tím je zrušena dvojná vazba a vodíkový můstek ztuží tekutou formu oleje.
To je celý problém a netvořili ho debilové,ale vědci,kteří moc dobře věděli ,co dělají.
JABRAKA
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Nejčastěji kupuju Perlu, na pečení Heru a do krémů a rozmazlencům máslo. S těma tukama problém nemám. To se vždycky vymrví nějaký článek o škodlivosti tuků, mléka atd... Nevšímám si toho, tělo se přizpůsobuje. Nikdy nebudu jíst až tak zdravě. Jím taky to, co mě chutná a na cenu taky koukám.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Nepoužíváme žádné . Pod salám ,sýr či cokoliv jiného nemažeme nic. A když tak pod med a marmošku klasické máslo. Ale Perla , Rama a pod vůbec to všem smrdí.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Také kupuji Perlu,že by smrděla nic necítím
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Já kupuji máslo pro mého chlapa a já se synem máme raději margarín (nejčastěji Ramu,ale i Perlu a Flóru)
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Mě smrdí máslo a zdá se mi moc mastné, nejím ani smetanové jogurty tu mastnotu citím. Mažu floru, Ramu a navíc mám vysoký cholesterol, taže je jasno..... máslo jsem začala kupovat znovu až kvůli vnoučkům.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Tady je jasně vidět, jak jsme každý jiný a zvyklý na něco jiného. To si většinou přinášíme už rodiny. Já jsem dlouho nemohla pochopit, že si někdo právě maže máslo či Ramu pod salám, paštiku a pod.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
U našich frčí už několik let perla popřípadě rama, ale mě to nikdy moc nechutnalo. Od té doby co žiju sama nebo spíš od té doby co jsme s manželem, jedině pěkně poctivý máslícko nejlepší je pod med, tomu se prostě nic nevyrovná!! Vyšší energet. hodnotu to mít určitě bude, ale chut je nesrovnatelná. Musím přiznat, že ty první margaríny my taky hrozně smrděly
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
děcka používaj máslo, já Ramu máslovou nebo Perlu někdy i to máslo, ale štve mě, že jde blbě roztírat. Ale nad máslo fakt není.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Tak já jedině máslo. A zase - není máslo jako máslo...naši kupují irské a to je fakt lahůdka. Děti chtějí občas Ramu.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
My na pečenie používame Heru,ale na priamu konzumáciu jedine maslo. Niekedy sa vezme na milosť pomazánkové. Umelé tuky nekupujeme. Nákup masla sa berie ako jedna z mála foriem podpory našeho zemědělství.