K napsání dotazu mě inspiroval nejen níže uvedený článek, který mi dnes přišel mailem, ale i to, že v poslední době slyším od mnoha lidí v mém okolí, že se vracejí ke klasickému "čerstvému" máslu. Že margaríny si oblíbili všichni proto, že jsou snadno roztíratelné, ale že je to ve skutečnosti opravdu fujtajbl a pro děti není vhodný vůbec.
Tak co vy na to?
MARGARÍNY JSOU ZDRAVOTNÍ RIZIKO
Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.
Oč jde a jak to začalo..
Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).
Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.
Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.
Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.
A teď je to zajímavé…
Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.
Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.
Tak co, chutná?
ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?
Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.
A teď o transfigurovaných tucích....
Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)
Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.
Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).
Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.
Snižují kvalitu mateřského mléka.
Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).
Snižují odezvu těla na inzulín.
Ale co je nejhorší ....
Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!!
To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy „umělých jedlých tuků“, a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.
Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.
Nevěřte?
Zkuste tohle:
Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:
* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;
* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;
* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;
* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).
Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!
Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?
Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.
Poznámka lékaře nakonec
Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí „zdravě“. Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.
Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)
Vliv margarínu na lidský organismus
Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.
Tak. Teď už to víte! A povězte to přátelům...
Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Anavi (16.01.2008 12:56)
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Kofilo, tak nevím, mozná je to neco jiného nez syrovátka, ale smrdelo to tak vzdálene jako po syreckách , tak jsem si to odvodila. Ale jeste horsí jsem shledala podmáslí od neho, které normálne z krámu miluju.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Ivčo, chápu, že takovéhle články člověka polekají, zvláště v souvislosti s dětmi. K mléku jako takovému - je skutečně pro člověka poněkud obtížněji stravitelné a též je pravda, že se jedná původně o stravu mláďat, o tom žádná. Obecně lze říci, že kysané formy jsou pro tělo vstřebatelné snáze.
Čerstvé mléko v lahvičkách, stříškách či sáčcích s cca 10denní trvanlivostí je ošetřeno pasterizací, to je - už nevím, orientačně cca 68 stupňů Celsia? Krabicové UHT ohřevem, tedy několikavteřinovým zahřátím na teplotu přibližně 134 stupňů Celsia a jeho následným zchlazením. Prodloužení trvanlivosti se dociluje čistší výrobou, světlo a vzduch nepropustnými obaly, dělat si však iluze, že chemii tělo ve stravě nepřijímá, je skutečně naivní , podobně jako idea, že se jí dá stoprocentně ubránit, s tím už tu nechci zatěžovat. Zkratka UHT znamená tuším ultra high temperature, tedy velmi vysoká teplota.
Pro stravitelnost mléčných produktů a optimální zužitkovatelnost je rovněž důležitý přirozený podíl mléčného tuku v takové poživatině, v němž se rozpouští spousta podstatných složek. To platí i u zeleniny - např. vitamin A u mrkve, markantní rozdíl u syrové a tepelně opracované za použití trochy tuku, např. obigátního olivového oleje - v pozitivní prospěch u opracované.
Nadojené mléko má přirozenou tučnost tuším cca 4,5 procenta, čili prodávané "plnotučné" se již např. odstřeďuje na 3,5.
Vše jen tak pro orientaci a rámcovou představu, prosím vás, já nejsem žádný odborník na výživu, údaje sypu jen z rukávu a chabé paměti, nemám momentálně čas je všechny ověřovat.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Ono by chtělo si taky uvědomit, že v prvopočátcích krmení mláďat, tedy i lidských, se dětičky krmily i do šesti let, protože si cucaly i se svými mladšími sourozenci, nezávisle na tom, zda již jedly pevnou stravu. Byla to totiž jistota. Tak proč se o děti bojíte?
My to máme jednoduché, dědíme po přeslici dost nepříjemnou alergii na mléko (zakysané výrobky můžeme), takže i naše holčičky po druhém roce věku s mlékem končí, i když mě je to líto a určitě bych se nebála mléko dát, kdyby tu nebyl problém s alergií. Je zajímavé, že do dvou let se problém neobjevuje.
Kdybych ho mohla pít, jejda! Takový krajíc chleba a máslem, romadurem nebo syrečkama a sklenka mléka ....by mě zabilo
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Drahus, s tou "alergiou" na mlieko som podobne...tiez ked som prestala byt kojena, tak som vraj skoncila s mliekom... ...Dostat do mna hrncek mlieka, kakaa... vraj bol vzdy plac a krik.. A dodnes ziadne mliecne napoje, ani acidofilne, kefir .. nic pre mna....( v tomto tisicroci som take nieco este v ustat nemala..)..
..sice jogurty, alebo nejaky puding, kasu...ale tak raz za uhorsky rok mozem ( raz za 2-3 mesiace), alebo syry( skor tvrde..) tie castejsie....jednoducho to moje travenie odmieta...
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Tak u nás se konzumuje jenom máslo. Děvenka ve svém pubertálním věku vyžadovala mazat margaríny. Po jakémsi článku či relaci, kde se dozvěděla, že jsou tam jakési výtažky z nafty, skončila a přidala se k mamince s konzumací másla. Mě margarín nechutnal nikdy. Sádla dlabu všechna. Jak vepřové, husí i kachni(poslední 2, když je mám ).Sádlo používám i na smažení, připadně se 100% tukem. Podle mé zkušenosti se tyhle 2 tuky nejméně přepalují. Jen tak na okraj, vepřové sádlo je složením nejblíže lidskému.Když máte nějakou pooperační jizvu, tak nejlepší na zahojení, je potírání a masírování vepřovým sádlem.
Olej používám jen do salátů a to olivový nebo slunečnicový. Ostatní mi smrdí.
S domácím máslem mám zkušenost takovou. Dostávám od kamaráda čerstvé mléko. Mají 5 kraviček (podotýkám bydlí v Praze). Dostávám tudíž neodstřeďované. Přes noc se usadí smetana. Občas udělám to, že si ji seberu a mixerem utluču máslo. Je výborné, slaďounké Tak na dvě tři namazání. Jednou jsem ho nechala asi den nebo dva v lednici a také dostalo tu příchuť o které mluvíte. Dřív, když se stloukalo máslo, tak aby vydrželo, tak se solilo.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Já teda nezkoumám z čeho je to dělané nebo zda je to zdravé .., ale zkrátka jsem margarímům nikdy nepřišla na chuť. Zrovna tak sádlo používám stále.... Nízkoučné jogurty nebo mlíko tak to teda nikdy....
Co se týká škodlivosti, tak myslím, že mnohem horší jsou různé limonády, bonbóny a vůbec různé sladkosti...Nemyslím tím nějaké sajrajty ve složení, ale to, že se s tím děti ládujou přes míru...
(Věrka)
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Ještě jen takový dodatek k tomu mléku.
Člověčí mláďata (rozuměj děti ) mají schopnost trávit mléko do věku cca 5let. Pak tato schopnost mizí. Tím mám na mysli mléko mateřské.
Jenže u kravského je problém, že má jaksi jiné složení. Není savec jako savec. To, co potřebuje ke stavbě obrovských kostí třeba slon, nepotřebuje myš nebo králík.
Takže, když člověk začne svým dětem podávat mléko kravské, tak většinou nastanou problémy. Přeci jen, tele má čtyři žaludky a dítě jen jeden. Ale o to ani tak nejde. Jde spíše o složení mléka. To se ani nepřibližuje mléku lidskému.
Nejbližší je nám kozí.
Člověk si prostě obohatil svůj jídelníček. Někomu mléko "sedí" a někomu ne.
Pokud se dítě vehementně brání a mléko odmítá, tak bych mu ho nenutila. Vápník je i v jiných potravinách a v daleko větším množství než v mléce.
Mléko prý navíc zahleňuje střeva.
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?
Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?