Re: Máslo nebo margarín? Co kupujete?

Autor: Hanule, Datum: 16.01.2008 18:38

Ivčo, chápu, že takovéhle články člověka polekají, zvláště v souvislosti s dětmi. K mléku jako takovému - je skutečně pro člověka poněkud obtížněji stravitelné a též je pravda, že se jedná původně o stravu mláďat, o tom žádná. Obecně lze říci, že kysané formy jsou pro tělo vstřebatelné snáze.

Čerstvé mléko v lahvičkách, stříškách či sáčcích s cca 10denní trvanlivostí je ošetřeno pasterizací, to je - už nevím, orientačně cca 68 stupňů Celsia? Krabicové UHT ohřevem, tedy několikavteřinovým zahřátím na teplotu přibližně 134 stupňů Celsia a jeho následným zchlazením. Prodloužení trvanlivosti se dociluje čistší výrobou, světlo a vzduch nepropustnými obaly, dělat si však iluze, že chemii tělo ve stravě nepřijímá, je skutečně naivní :(, podobně jako idea, že se jí dá stoprocentně ubránit, s tím už tu nechci zatěžovat. Zkratka UHT znamená tuším ultra high temperature, tedy velmi vysoká teplota.

Pro stravitelnost mléčných produktů a optimální zužitkovatelnost je rovněž důležitý přirozený podíl mléčného tuku v takové poživatině, v němž se rozpouští spousta podstatných složek. To platí i u zeleniny - např. vitamin A u mrkve, markantní rozdíl u syrové a tepelně opracované za použití trochy tuku, např. obigátního olivového oleje - v pozitivní prospěch u opracované.

Nadojené mléko má přirozenou tučnost tuším cca 4,5 procenta, čili prodávané "plnotučné" se již např. odstřeďuje na 3,5.

Vše jen tak pro orientaci a rámcovou představu, prosím vás, já nejsem žádný odborník na výživu, údaje sypu jen z rukávu a chabé paměti, nemám momentálně čas je všechny ověřovat. flower smiley


Vytisknuto z www.week.cz dne 26.05.2024 19:24
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-maslo-nebo-margarin-co-kupujete/read.php?1,43823,43956#msg-43956