čtvrtek 16. května, 20:09 Svátek má Přemysl
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Teplá kuchyně
hodnocení: 4.50
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
www.evciny-stra..
Re: Koprovka
Souhlas,ani svíčková a rajská
Re: Koprovka
Re: Koprovka
Svíčková . Rajskou můžu, ale nevyhledávám .
Nedávno jsme byli na turistice a já ve městě Sázava si dal polívku (vývar) a kančí guláš. Dcera to samé, ale polovinu kance už nemohla a já prase nenažraný to po ní dojed, když to bylo tak dobrý + velký a malý pivo. Moc špatně se mi šlapalo do kopce. Tak jsem si řekl, že už to víckrát neudělám, takhle se přežrat - mám přece rozum. Za měsíc jedeme na kolech a ejhle! Venkovská hospoda ve statku a kachnička, 4 houskový, 4 opečené bramborové, bílé a červené zelí + 2 piva ........... serpentiny a stoupání ........ byl jsem jak březí vlk. Manželka mi ujížděla do kopce, ale z kopce na mě neměla. Aerodinamický tvar vytvořený v hospodě mi v klesání dopomohl k větší rychlosti. Už to neudělám ........... asi ........... možná ............ nevím .
Dobrou chuť
Re: Koprovka
Udělej si zítra okruh k nám na kurty. Záminka je sportovní, ale na přežrání (pardon, přepapání) toho bude taky dost.
Re: Koprovka
Za mě smetanové a bešalové omáčky mňam - svíčková, koprová, houbová, rajská, paprikáš ...
www.evciny-stra..
Re: Koprovka
Kachnička a pivo????? Při dietě
Re: Koprovka
kopr do kulajdy ani náhodou - jinak jí taky dělám do óbr hrnce, aby zbylo na všechny
Taku - neboj - to je pud sebezáchovy, kdo ví, kde bude další občerstvení, tak aby bylo dostatek sil. Navíc plýtvat jídlem to se nedělá
Re: Koprovka
Evi, to bylo ještě před hepa "E" . Teď stále na dietě a abstinuji. Manželka právě odchází od ledničky s nalitou sklenkou bílého já jdu do špajzu pro bebe sušenku a udělám si šťávu.
Nejde o život a sundal jsem 6 kg - všechno špatné / pro něco dobré - říká moje babotchýně (docela fajn holka, nekecám)
Re: Koprovka
no vidíte a já si kulajdu bez kopru nedovedu představit
Re: Koprovka
Mně by zas nenapadlo, že někdo dělá kulajdu bez kopru. V každým receptu je kopr. To pak není kulajda, ale houbovačka, mlíkovačka nebo něco jinýho.
[cs.wikipedia.org]
Re: Koprovka
proti gustu žádný dyšputát.
Samanko děkuji , už jsem myslel, že jsem nenažranej .
Re: Koprovka
Když jsem kdysi jedla kulajdu poprvé (v penzionu na horách), tak jsem si říkala, že je to zajímavá bramboračka s houbami a koprem.
Z toho mi plyne, že bez kopru je to "jen" bramboračka s houbami. Jo a ještě navíc je vlastně v kulajdě ztracené vejce, trochu octa a smetana, ev. zakysanka.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Koprovka
No a není tam kořenová zelenina, je to úplně jiná polívka:-)
Re: Koprovka
Já tam kořenovou zeleninu dávám (a v té mé poprvé ochutnané taky byla).
Tak jsem nakoukla do různých recepttů na kulajdu a opravdu tam kořenovou zeleninu nemají. Já ji tedy kromě té první ochutnávky nikde jinde nejedla, proto mám v sobě zakódováno, že tam kořenová zelenina patří a taky ji tak už léta dělám.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Koprovka
Tak přidávám recept na koprovou omáčku od Šroubků.
Na 20 dkg másla orestujeme cibuli společně s nasekanými stonky kopru a snítkou tymiánu. Opepříme a přidáme pět kuliček nového koření. Zasypeme hladkou moukou a připravíme světlou cibulovou jíšku. Do ní přilijeme trochu octa a studený hovězí vývar /až 2 l/. Dochutíme cukrem a za občasného míchání provaříme alespoň 10 minut. Provařenou omáčku přecedíme a propasírujeme, dnes si můžeme pomoci tyčovým mixerem.
Pokračujeme tím, že v kelímku zakysané smetany rozmícháme 4 žloutky. Tuto směs vlijeme do omáčky, promícháme a přidáme 2 kelímky šlehačky či 12% smetany. Pak teptve vsypeme nasekný kopr a krátce povaříme, můžeme dochutit cukrem, ale na přidávání octa pozor, rádo se srazí. Podáváme s vejci vařenými natvrdo a knedlíkem.
Je to tuze dobrá omáčka, i když asi dost nezdravá - mastná. Panstvo v hotelu Šroubek si ústa neošidilo.
Re: Koprovka
Ta teda je ale fakt tech kalorií dost. Já jí dělám jen z mlíka a s kysankou a kousek másla a vejce tam pouštím celá a kopr nakonec. Jinak ale bud´ kopr, nebo houby.