Rajčata dozrávají a je jich plná mísa, tak poraďte, jak je likvidovat .
Největší část půjde do kečupu, ale máme rádi i různé zeleninové saláty, kam je přidávám.
Něco sem hodím, přidejte další osvědčené recepty.
Asi nejoblíbenější (to do sebe právě láduju):
nakrájet rajčata a přelít jogurtovo-majolkovou omáčkou
Omáčka:
1 malý bílý choceňský jogurt
2-3 velké lžíce majolky (Hellmans) - nebo můžete i víc, to záleží, jestli chcete víc jogurtovou nebo majolkovou omáčku
1 lžička hořčice
špetka soli (nebo spíš víc, já solím opravdu málo)
mletý pepř
(někdy ještě zředím mlékem)
promícháme, polejeme, konzumujeme .
Další jednoduchý salát:
rajčata na menší kousky
okurky na malé nudličky na WS krouhači - kdo nemá, tak to prostě nějak napižlá
cibulku nakrájet nadrobno
a posypat směsí Italských bylinek.
Je to fakt jednoduchý, přitom to s těma bylinkama chutná i vypadá dobře (je to takové pikantní).
A ještě jednoduší - třeba jen k masu:
rajčata, okurky - nakrájet a posypat bylinkovou solí
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Tak já ten salát dělám poměrně často a ocet tam vůbec nedávám. Dochucuji citronkou.
Nakrájím rajčata, trošku osolím, najemno cibulku, kápnu olej a posypu cukrem. Promíchám, rajčata pustí šťávu a nakonec dokyselím tou citronkou. Chutná mi to víc než s octem. Pokud jsou rajčata málo šťavnatá, což domácí nebývají, tak přileju trošičku vody, ale fakt jen trošku. Všechno dělám v jedné míse, žádný nálev vedle nedělám.
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
já dělám kečup
2kg rajčat,4ks paprik,4ks cibule,4stroužky česneku,0,28l octa,1/4kg cukru,3 velké jablka
1-2lžícepepře,2lžíce soli,1lžíce tymianu,4ks bob.listu,4ks nové koření,4ks hřebíček
1.den----nakrájet 1.hod.vařit
2.den--rozmixovat a vařit 1/2hodiny
studené dát do skleniček a 10 min sterilovat
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Naložená pečená rajčata s tymiánem a česnekem
Suroviny:
2 kg rajčat
utřený česnek
tymián
sůl
olivový olej
Postup:
Můžete se rozhodnout, zda nakládaná rajčata budete chtít ve slupce, či nikoliv. Pokud ne, pak nakrojíme rajčata kolem dokola, vložíme na dvě minuty do vroucí vody, vyjmeme a vložíme do studené vody. Pak půjdou slupky krásně odloupnout. Rajčata nakrájíme na půlky, vyskládáme na pekáč středy rajčat nahoru a pečeme v troubě 40 minut na 180 stupňů. Pak na ně poklademe utřený česnek, posolíme a zasypeme nasekaným tymiánem. Pak vždy k sobě přiložíme 2 půlky, čímž rajče uzavřeme a vyskládáme poměrně natěsno do sklenice. Zalijeme olivovým olejem až po vrch a dáme do lednice.
Více na: [www.tchiboblog.cz]