čtvrtek 2. května, 08:26 Svátek má Zikmund
Profil
Není fotka
Vyhledávání
 
Co se kde šustne
 
Zajímavé foto


Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Aktuální kategorie: help   Vše > Záliby a volný čas > Vaření > Moučníky
Diskutujte! Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
 
 
 
 
Autor: Anavi
Status: expert
Klikni pro filtrování
Tagy: bábovka

Bábovka stokrát jinak

Datum: 09.05.2007 07:51
 

Olejová bábovka

3 žloutky

18 dkg cukru krupice

deci oleje

vanilkový cukr

citronová kůra

deci vlažného mléka

18 dkg polohrubé mouky

1/2 prášku do pečiva

 

Uděláme sníh z bílků. Žloutky třeme s cukrem, přidáváme po troškách olej, pak vlažné mléko, mouku a sníh.

Pečeme docela dlouho, vyndávám až ve chvíli, kdy se ten vršek skoro připaluje, aby byla opravdu uvnitř hotová, jinak spadne sad smiley.

 

Komentáře a názory

 
    Aktuální stránka: 5 z 20
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 25.01.2008 14:38
     
    Včera jsem vyzkoušela kokosovou hrníčkovou bábovku od Libi.mls smiley nikomu asi nevadilo,že byla jen tak na plechu a ne v bábovkové formě,bo zmizela za pár minut.grinning smiley
     
  • Autor: Reklama

    Re: Bábovka stokrát jinak

     
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 29.02.2008 22:58
     
    Tak nějaké nové inspirace: winking smiley (zatím jsem nezkoušela)

    Bábovka s vaječným koňakem

    suroviny

    25dkg mouč. cukru
    2x vanilkový cukr
    1/4 l oleje
    1/4 l vaječného koňaku
    12,5 dkg polohrubé mouky
    12,5 dkg solamylu
    1 sáček kypřícího prášku
    5 vajec

    postup

    Ušleháme sníh z 5 bílků
    Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, mouku,vaj. koňak, solamyl, prášek. Ručně vmísíme sníh a pečeme ve vymaštěné a vysypané formě při 150 stupních cca 1 hod. Hotové polijeme čokoládovou polevou.

    Bábovka z pudingového prášku

    suroviny

    - 150 g práškového cukru
    - 2 dcl oleje
    - 40 g hrozinek
    - 1 vanilkový cukr
    - 4 vanilkové pudinkové prášky Amyl
    - 1/2 bal. prášku do pečiva
    - 4 vajíčka
    - ovocná marmeláda
    - čokoládová poleva
    - tuk a mouka na posypání formy

    postup

    Pudinkový prášek a vajíčka důkladně vyšľaháme (doporučuje se el. šlehačem). Za stálého míchání přidáváme olej, práškový a vanilkový cukr a prášek do pečiva. Hrozinky obalíme v hrubé mouce a vmícháme do hmoty. Bábovkovou formu vymastíme a posypeme hrubou moukou. Vlejeme těsto a v dobře vyhřáté troubě pečeme asi 40 minut.
    Upečenou bábovku necháme vychladnout a až potom ju vyklopíme na pracovní desku. Povrch potřeme horkou rozvařenou marmeládou a polejeme čokoládovou polevou
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 12.03.2008 13:44
     

    Snad tady ještě nebyla - peče kamarádka, je výborná!!!mls smiley

     

    Tvarohová bábovka

    ----------------------------

    1 tvaroh

    1 hera

    5 vajec

    250 g polohr. mouky

    200 g cukru krupice

    1vanilkokvý cukr

    1prdopeč

    žloutky utřít s cukrem +změklá hera+tvaroh+mouka s prdopeč a nakonec vmíchat sníh. Toť vše.

    když nemáte heru je dobrá i s máslem a pokud nemáte náladu na sníh tak můžete dát vejce celá... ale se sněhem je jemnější. forma má být vysypaná kokosem, ale může být i moukou.

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 22.03.2008 10:55
     
    p1200871.jpg
    Další fotografie:

    zbylo mi těsto z beránka tak jsem udělala ještě pidibábovku a srdíčko (dřív než jsem ho

    vyfotila, bylo zabaveno do práce na svačnu winking smiley )

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 08.04.2008 22:29
     
    p1170422.jpg
    Další fotografie:
    tak jdu ukázat, jak se to také nemusí povést grinning smiley grinning smiley
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 09.04.2008 08:39
     
    Libi, ty máš variaci na Hrnečku, vař! grinning smiley
     
  • Autor: cituska
    Status: začátečník

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 09.04.2008 11:44
    Hodnocení kategorie "Moučníky": 5
     

    Libi, aj ja mam taku, ale mne aj vykypela von, vsetci sa tu rehocu, aka som dobra kucharka spinning smiley sticking its tongue out spinning smiley sticking its tongue out spinning smiley sticking its tongue out

     
  • Autor: Libi
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 09.04.2008 18:29
     
    Anavi, jo to je ono hrnečku vař grinning smiley a největší problém byl ji dostat z trouby, protože vylezla až nahoru, takže jsme je s přítelem páčili a dávali rošt níže, jedna měla dokonce nahoře obtisklé spirály z trouby thumbs up
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 21.05.2008 13:02
     

    Méně tradiční bábovky:

     

     

    Banánová bábovka (z banánů v čokoládě)

     

     

    Ingredience pro přípravu 4 porcí:

    300 g polohrubé mouky | 250 g cukru krystal | 250 g tuku (Hera apod.) | 3 Orion tyčinky Banány v čokoládě | 4 vejce | prášek do pečiva | citrónová kůra

    Příprava:

    Tuk s cukrem a žloutky třeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, drobně nakrájené nebo rozmačkané Orion

    Banány v čokoládě zakapané citrónovou šťávou a nakonec do těsta lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané formy.

     

    Olejová bábovka

    Ingredience pro přípravu 6 porcí:

    15 dkg cukru písku | 1 sáček vanilkového cukru | 4 žloutky | 1/8 l oleje | kůra z 1 citrónu | 1 lžíce citrónové šťávy | 8 lžic teplé vody | 30 dkg polohrubé mouky | 5 bílků

    Příprava:

    Nejprve si vymažeme rozehřátým máslem formu na bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Předehřejeme troubu.

    Z bílků ušleháme tuhý sníh. V další nádobě utřeme žloutky, cukr a vanilkový cukr. Přidáme horkou vodu, citrónovou kůru a šťávu. Postupně přimícháváme střídavě mouku a olej. Vše dobře promícháme a vlijeme do připravené formy.

    Pečeme při 220 °C asi 45 minut. Prvních 15 minut troubu neotevíráme. Upečení poznáme, když se těsto nelepí na špejli a odpéká se od krajů formy na pečení.

    Tatranková bábovka

    Ingredience:

    250 g tuku na pečení | 200 g cukru moučky | 4 vejce | 2 čokoládové tatranky | 350 g polohrubé mouky | 1 prášek do pečiva | 300 ml mléka

    Příprava:

    Tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do žloutkové pěny. Pak přidáme nastrouhané tatranky a nakonec střídavě vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko.

    Připravené těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě při 150 stupních asi 50 minut.

    Po upečení nechte bábovku krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopte a pocukrujte.

     

     

    Bábovka z cukety

    Ingredience:

    40 dkg cukety | 30 dkg cukru krupice | 30 dkg polohrubé mouky | 3 lžíce oleje | 1 vanilkový cukr | 1 prášek do pečiva | 3 vejce

    Příprava:

    Cukr krupice a vejce ušleháme do pěny, přidáme polohrubou mouku, olej, vanilkový cukr, prášek do pečiva a nakonec nahrubo nastrouhanou cuketu.

    Vše zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

    Pečeme asi 45 minut při 150 stupních.

     

    Bábovka jako bublanina

    Ingredience:

    2 vejce | 1 hrneček cukru | 2 hrnečky hladké mouky | 1/2 hrnečku mléka | 1/2 hrnečku oleje | 1 sáček vanilkového cukru | 1 sáček prášek do pečiva | 2 lžíce kakaa

    Příprava:

    Vejce a cukr utřeme - promícháme tak, že se na povrchu tvoří bublinky (malé i velké).

    Potom přidáme hladkou mouku, mléko, olej, vanilkový cukr a prášek do pečiva a vše smícháme.

    3/4 těsta nalijeme do formy a zbytek těsta promícháme s kakaem.

    Zbytek těsta nalijeme do formy a dáme do trouby.

    Když moučník hotový, necháme ho vychladnout a můžeme ho posypat cukrem.

    Výborná ořechová bábovka

    3 vejce | 1 hrneček práškového cukru | 0.75 hrnečku oleje | 1/2 hrnečku mléka | 1 hrneček strouhaných vlašských ořechů | 1 hrneček hladké mouky | 1 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | citrónová kůra

    Příprava:

    Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

    Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, olej, ořechy, mléko a nakonec kůru z citronu.

    Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 35 minut, dokud není bábovka krásně zlatá.

    Koňaková bábovka

    5 vajec | 200 g cukru krupice | 250 ml vaječného koňaku | 250 ml oleje | 300 g polohrubé mouky | 1 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | 2 lžičky kakaa

    Příprava:

    Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao.
    Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Střídavě nalijeme světlé a tmavé těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních asi 45 minut až hod

     

     

     

     

     

    Lentilková bábovka

    2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek sladké smetany (30%), 4 vejce, 1, lentilky, vanilkový cukr, citrónová kůra z 1/2 citronu, 1/2 prášku do pečiva.

    Vejce našleháme s cukrem a potom přilijeme smetanu. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, lentilky a zamícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazané menší bábovkové formy. Pečme při 150°C asi 45 minut.

     

    Ananasová bábovka

    Ingredience:
    200 g moučkového cukru,
    3 vejce,
    2 dl rostlinného oleje,
    1 balíček vanilkového cukru,
    1 ananasový kompot,
    vlažné mléko dle potřeby (asi 2 dl)
    3/4 balíčku prášku do pečiva,
    500 g polohrubé mouky,
    tuk na vymazání formy,
    strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

    Příprava:
    Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160°C a dopečeme. Bábovku necháme po upečení ve formě mírně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

    Ananasová bábovka s kiwi

    Ingredience:
    1 ananas,
    6 žloutků,
    170 g moučkového cukru,
    400 ml smetany ke šlehání,
    50 g oříško­vého krokantu,
    tuk na vymaštění formy,
    8 kiwi,
    5 - 6 lžic bílého rumu,
    1 lžíce kakaa

    Příprava:
    1. Bábovkovou formu (asi 3 l) postavíme do vý­parníku. Ananas oloupeme, vykrojíme středovou dužinu, pokrájíme na kousky a rozmixujeme.

    2. Žloutky, 130 g cukru a 6 lžic teplé vody ušleháme ve vodní lázni do pěny. Vyjmeme a mícháme do zchladnutí. Ananasové pyré vmícháme do ušlehané šlehačky.

    3. Krokant dáme do sáčku, rozdrtíme válečkem na nudle a vysypeme jim vychlazenou formu. Naplníme krémem a přikryté fólií mrazíme asi 5 hodin.

    4. Kiwi oloupeme, rozmixujeme a ochutíme 40 g cukru a rumem. Bábovku vyklopíme, roz­krájíme a poprášíme kakaem. Podáváme s roz­mixovaným kiwi, případně ozdobíme mátou.

    Tip: Pokud nemáte kiwi, nahraďte je mangem.

    Bábovka s čokoládou Margot"

    Ingredience:
    2 hrnky polohrubé mouky - hrnek o obsahu 1/4 l,
    1 hrnek pískového cukru,
    2 vejce,
    1/2 prášku do pečiva,
    1 šlehačka o obsahu 1/4 l,
    1 sklenka vlahého mléka,
    2 čokolády Margot.

    Příprava:
    Cukr třeme se žloutky, přidáme šlehačku, nastrouhanou čokoládu a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle potřeby doléváme mléko. Opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.

    Pečeme ve vymazané formě bábovky nebo ve vysokém pekáči. Zpočátku pečeme poměrně zprudka, pak snížíme na 170 °C. Bábovku po upečení pouze pocukrujeme. Upečenou v pekáči ponecháme a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou.

    Zdroj: moje ručně psané recepty, bez data a dalších náležitostí.

    Citrónová bábovka

    Ingredience:
    200 g měkkého másla nebo margarinu
    200 g cukru
    špetka soli
    2 čajové lžičky citrónové kury
    5 vajec
    240 g mouky
    50 g maizeny (škrobu)
    3 čajové lžičky prasku do pečiva
    100 ml mléka
    11 pol. lžic citrónové šťávy
    3 pol. lžíce pomerančové stavy

    Poleva:
    120 g práškového cukru
    3 pol. lžíce citrónové stavy
    1 pol. lžíce velmi horkého ztuženého tuku (např. Ceres)




    Příprava:
    Měkké máslo, cukr, sul a citrónovou kúru nejméně 8 minut šleháme. Přidáme vejce jedno po druhem, asi každé 1/2 minuty jedno.(Můžeme přidávat jenom žloutky a sníh přidat nakonec.) Dobře ušleháme. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a škrob. Nakonec Přidáme střídavě mléko a citrónovou stavu.

    Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy(asi 2 l obsah). V předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná 150°C) pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme asi 5 minut odpočívat, potom vyklopíme z formy.

    Hned několikrát propíchneme a polijeme citrónovou a pomerančovou stavou. Necháme vychladnout.

    Nakonec polijeme polevou.

     
  • Autor: Stano
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 31.05.2008 18:12
     
    Libi, výhoda tvé dubnové bábovky byla, žes měla vlastně dvě. Klasik a Hanule by řekli 2in1. grinning smiley Já taktéž právě vrzla do trouby buchtu. Měla jsem v plánu udělat jen makovník z pytlíku, rychvlovka, když není co zakousnout zítra ke snídani, jenže toho na tom plechu bylo tak málo, že jsem k tomu musela dodělat a přilít ještě jednou tolik už poctivýho domácího těsta. Tak to jsem si ten život moc neusnadnila grinning smiley.
     
  • Autor: lostris
    Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 02.06.2008 17:34
     
    makovka.jpg
    já dnes taky pekla makovou buchtu,aby měli mládeži co na snídani.
     
  • Autor: Hanule
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 02.06.2008 17:37
     
    Kolik tváří má jen bábovka! love smiley love smiley love smiley :propagační smajlík:
     
  • Autor: Anavi
    Status: expert

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 26.06.2008 21:59
     
    p1110001.jpg
    Další fotografie:

    Nesnáším silikonovou formu na bábovku angry smiley angry smiley thumbs up Nebo jsem jen neschopná, ale z týhle formy prostě bábovku nevyklopím asi nikdy vcelku! nono smiley

    Rodina ovšem na vzhled nedala a bábovka byla sežrána coby jakýsi srnčí hřbet grinning smiley grinning smiley

     
  • Autor: mihule
    Status: začátečník

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 07.07.2008 23:13
     

    Tvarohová babča pro Kofilku mls smiley (recept je od kolegyně z práce)

    1 tvaroh (250g)

    1 Hera

    200 g polohrubé mouky

    200 g pískového cukru

    5 vajíček

    1 prdopeč

    1 vancukr

    rozinky

    trochu citronové kůry

     

    Tohle jsem použila jako základ pro tu litinovou tvarohovku, ale vzhledem k tomu, že těsta bylo málo, přidávala jsem od oka eye rolling smiley Ale zkus, hrozně ji chválí, recept mnohokrát odzkoušený winking smiley

     
  • Status:

    Re: Bábovka stokrát jinak

    Datum: 08.07.2008 07:36
     

    Mihulko díky za receptík ! love smiley

     

    Říkáš, že je mnohokrát odzkoušený jo ? Víš, nějak mi tam nesedí to množství mouky. Není to málo ?

    Já vždycky "študuju" už recept a porovnávám množství ingrediencí. Mám recept na tvarohovou vánočku (uveřejněný zde na Weeku) a taky ho mám vyzkoušený a tam jde půl kila mouky.

    Koukni se, sím, jestli to tak sedí. please smiley

     
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení

Nejste registrovaní?
zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
 
 
 
Zajímavé foto
Zajímavé diskuze
Barbra a Daniel

adoptivní děti WEEKu
 
 
 
Příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jednotlivých diskutujících. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah.
Provoz diskuze se řídí Pravidly zasílání příspěvků na serveru Week.cz.



RSS vše - RSS vše - Diskuze - RSS - Moučníky (Diskuze)

Přidej na Seznam    
 
(c) 2006-14 Week.cz | Kontakt - Podmínky užívání - Nápověda
 
Tento server používá software Phorum.