Méně tradiční bábovky:
300 g polohrubé mouky | 250 g cukru krystal | 250 g tuku (Hera apod.) | 3 Orion tyčinky Banány v čokoládě | 4 vejce | prášek do pečiva | citrónová kůra
Tuk s cukrem a žloutky třeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, drobně nakrájené nebo rozmačkané Orion
Banány v čokoládě zakapané citrónovou šťávou a nakonec do těsta lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané formy.
15 dkg cukru písku | 1 sáček vanilkového cukru | 4 žloutky | 1/8 l oleje | kůra z 1 citrónu | 1 lžíce citrónové šťávy | 8 lžic teplé vody | 30 dkg polohrubé mouky | 5 bílků
Nejprve si vymažeme rozehřátým máslem formu na bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Předehřejeme troubu.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. V další nádobě utřeme žloutky, cukr a vanilkový cukr. Přidáme horkou vodu, citrónovou kůru a šťávu. Postupně přimícháváme střídavě mouku a olej. Vše dobře promícháme a vlijeme do připravené formy.
Pečeme při 220 °C asi 45 minut. Prvních 15 minut troubu neotevíráme. Upečení poznáme, když se těsto nelepí na špejli a odpéká se od krajů formy na pečení.
250 g tuku na pečení | 200 g cukru moučky | 4 vejce | 2 čokoládové tatranky | 350 g polohrubé mouky | 1 prášek do pečiva | 300 ml mléka
Tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do žloutkové pěny. Pak přidáme nastrouhané tatranky a nakonec střídavě vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko.
Připravené těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě při 150 stupních asi 50 minut.
Po upečení nechte bábovku krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopte a pocukrujte.
40 dkg cukety | 30 dkg cukru krupice | 30 dkg polohrubé mouky | 3 lžíce oleje | 1 vanilkový cukr | 1 prášek do pečiva | 3 vejce
Cukr krupice a vejce ušleháme do pěny, přidáme polohrubou mouku, olej, vanilkový cukr, prášek do pečiva a nakonec nahrubo nastrouhanou cuketu.
Vše zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.
Pečeme asi 45 minut při 150 stupních.
2 vejce | 1 hrneček cukru | 2 hrnečky hladké mouky | 1/2 hrnečku mléka | 1/2 hrnečku oleje | 1 sáček vanilkového cukru | 1 sáček prášek do pečiva | 2 lžíce kakaa
Vejce a cukr utřeme - promícháme tak, že se na povrchu tvoří bublinky (malé i velké).
Potom přidáme hladkou mouku, mléko, olej, vanilkový cukr a prášek do pečiva a vše smícháme.
3/4 těsta nalijeme do formy a zbytek těsta promícháme s kakaem.
Zbytek těsta nalijeme do formy a dáme do trouby.
Když moučník hotový, necháme ho vychladnout a můžeme ho posypat cukrem.
3 vejce | 1 hrneček práškového cukru | 0.75 hrnečku oleje | 1/2 hrnečku mléka | 1 hrneček strouhaných vlašských ořechů | 1 hrneček hladké mouky | 1 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | citrónová kůra
5 vajec | 200 g cukru krupice | 250 ml vaječného koňaku | 250 ml oleje | 300 g polohrubé mouky | 1 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | 2 lžičky kakaa
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao.
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Střídavě nalijeme světlé a tmavé těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních asi 45 minut až hod
Lentilková bábovka
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek sladké smetany (30%), 4 vejce, 1, lentilky, vanilkový cukr, citrónová kůra z 1/2 citronu, 1/2 prášku do pečiva.
Vejce našleháme s cukrem a potom přilijeme smetanu. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, lentilky a zamícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazané menší bábovkové formy. Pečme při 150°C asi 45 minut.
|
Ananasová bábovka
Ingredience:
200 g moučkového cukru,
3 vejce,
2 dl rostlinného oleje,
1 balíček vanilkového cukru,
1 ananasový kompot,
vlažné mléko dle potřeby (asi 2 dl)
3/4 balíčku prášku do pečiva,
500 g polohrubé mouky,
tuk na vymazání formy,
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy
Příprava:
Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160°C a dopečeme. Bábovku necháme po upečení ve formě mírně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.
Ananasová bábovka s kiwi
Ingredience:
1 ananas,
6 žloutků,
170 g moučkového cukru,
400 ml smetany ke šlehání,
50 g oříškového krokantu,
tuk na vymaštění formy,
8 kiwi,
5 - 6 lžic bílého rumu,
1 lžíce kakaa
Příprava:
1. Bábovkovou formu (asi 3 l) postavíme do výparníku. Ananas oloupeme, vykrojíme středovou dužinu, pokrájíme na kousky a rozmixujeme.
2. Žloutky, 130 g cukru a 6 lžic teplé vody ušleháme ve vodní lázni do pěny. Vyjmeme a mícháme do zchladnutí. Ananasové pyré vmícháme do ušlehané šlehačky.
3. Krokant dáme do sáčku, rozdrtíme válečkem na nudle a vysypeme jim vychlazenou formu. Naplníme krémem a přikryté fólií mrazíme asi 5 hodin.
4. Kiwi oloupeme, rozmixujeme a ochutíme 40 g cukru a rumem. Bábovku vyklopíme, rozkrájíme a poprášíme kakaem. Podáváme s rozmixovaným kiwi, případně ozdobíme mátou.
Tip: Pokud nemáte kiwi, nahraďte je mangem.
Bábovka s čokoládou Margot"
Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky - hrnek o obsahu 1/4 l,
1 hrnek pískového cukru,
2 vejce,
1/2 prášku do pečiva,
1 šlehačka o obsahu 1/4 l,
1 sklenka vlahého mléka,
2 čokolády Margot.
Příprava:
Cukr třeme se žloutky, přidáme šlehačku, nastrouhanou čokoládu a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle potřeby doléváme mléko. Opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.
Pečeme ve vymazané formě bábovky nebo ve vysokém pekáči. Zpočátku pečeme poměrně zprudka, pak snížíme na 170 °C. Bábovku po upečení pouze pocukrujeme. Upečenou v pekáči ponecháme a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Zdroj: moje ručně psané recepty, bez data a dalších náležitostí.
Citrónová bábovka
Ingredience:
200 g měkkého másla nebo margarinu
200 g cukru
špetka soli
2 čajové lžičky citrónové kury
5 vajec
240 g mouky
50 g maizeny (škrobu)
3 čajové lžičky prasku do pečiva
100 ml mléka
11 pol. lžic citrónové šťávy
3 pol. lžíce pomerančové stavy
Poleva:
120 g práškového cukru
3 pol. lžíce citrónové stavy
1 pol. lžíce velmi horkého ztuženého tuku (např. Ceres)
Příprava:
Měkké máslo, cukr, sul a citrónovou kúru nejméně 8 minut šleháme. Přidáme vejce jedno po druhem, asi každé 1/2 minuty jedno.(Můžeme přidávat jenom žloutky a sníh přidat nakonec.) Dobře ušleháme. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a škrob. Nakonec Přidáme střídavě mléko a citrónovou stavu.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy(asi 2 l obsah). V předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná 150°C) pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme asi 5 minut odpočívat, potom vyklopíme z formy.
Hned několikrát propíchneme a polijeme citrónovou a pomerančovou stavou. Necháme vychladnout.
Nakonec polijeme polevou.