Re: Bábovka stokrát jinak

Autor: Anavi, Datum: 21.05.2008 13:02

Méně tradiční bábovky:

 

 

Banánová bábovka (z banánů v čokoládě)

 

 

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

300 g polohrubé mouky | 250 g cukru krystal | 250 g tuku (Hera apod.) | 3 Orion tyčinky Banány v čokoládě | 4 vejce | prášek do pečiva | citrónová kůra

Příprava:

Tuk s cukrem a žloutky třeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, drobně nakrájené nebo rozmačkané Orion

Banány v čokoládě zakapané citrónovou šťávou a nakonec do těsta lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a strouhankou nebo kokosovou moučkou vysypané formy.

 

Olejová bábovka

Ingredience pro přípravu 6 porcí:

15 dkg cukru písku | 1 sáček vanilkového cukru | 4 žloutky | 1/8 l oleje | kůra z 1 citrónu | 1 lžíce citrónové šťávy | 8 lžic teplé vody | 30 dkg polohrubé mouky | 5 bílků

Příprava:

Nejprve si vymažeme rozehřátým máslem formu na bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Předehřejeme troubu.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. V další nádobě utřeme žloutky, cukr a vanilkový cukr. Přidáme horkou vodu, citrónovou kůru a šťávu. Postupně přimícháváme střídavě mouku a olej. Vše dobře promícháme a vlijeme do připravené formy.

Pečeme při 220 °C asi 45 minut. Prvních 15 minut troubu neotevíráme. Upečení poznáme, když se těsto nelepí na špejli a odpéká se od krajů formy na pečení.

Tatranková bábovka

Ingredience:

250 g tuku na pečení | 200 g cukru moučky | 4 vejce | 2 čokoládové tatranky | 350 g polohrubé mouky | 1 prášek do pečiva | 300 ml mléka

Příprava:

Tuk utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a vmícháme do žloutkové pěny. Pak přidáme nastrouhané tatranky a nakonec střídavě vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a mléko.

Připravené těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě při 150 stupních asi 50 minut.

Po upečení nechte bábovku krátce vychladnout ve formě a potom ji vyklopte a pocukrujte.

 

 

Bábovka z cukety

Ingredience:

40 dkg cukety | 30 dkg cukru krupice | 30 dkg polohrubé mouky | 3 lžíce oleje | 1 vanilkový cukr | 1 prášek do pečiva | 3 vejce

Příprava:

Cukr krupice a vejce ušleháme do pěny, přidáme polohrubou mouku, olej, vanilkový cukr, prášek do pečiva a nakonec nahrubo nastrouhanou cuketu.

Vše zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy.

Pečeme asi 45 minut při 150 stupních.

 

Bábovka jako bublanina

Ingredience:

2 vejce | 1 hrneček cukru | 2 hrnečky hladké mouky | 1/2 hrnečku mléka | 1/2 hrnečku oleje | 1 sáček vanilkového cukru | 1 sáček prášek do pečiva | 2 lžíce kakaa

Příprava:

Vejce a cukr utřeme - promícháme tak, že se na povrchu tvoří bublinky (malé i velké).

Potom přidáme hladkou mouku, mléko, olej, vanilkový cukr a prášek do pečiva a vše smícháme.

3/4 těsta nalijeme do formy a zbytek těsta promícháme s kakaem.

Zbytek těsta nalijeme do formy a dáme do trouby.

Když moučník hotový, necháme ho vychladnout a můžeme ho posypat cukrem.

Výborná ořechová bábovka

3 vejce | 1 hrneček práškového cukru | 0.75 hrnečku oleje | 1/2 hrnečku mléka | 1 hrneček strouhaných vlašských ořechů | 1 hrneček hladké mouky | 1 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | citrónová kůra

Příprava:

Celá vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

Potom přidáme mouku s práškem do pečiva, olej, ořechy, mléko a nakonec kůru z citronu.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 35 minut, dokud není bábovka krásně zlatá.

Koňaková bábovka

5 vajec | 200 g cukru krupice | 250 ml vaječného koňaku | 250 ml oleje | 300 g polohrubé mouky | 1 prášek do pečiva | 1 vanilkový cukr | 2 lžičky kakaa

Příprava:

Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny, přidáme vaječný koňak, olej, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao.
Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Střídavě nalijeme světlé a tmavé těsto. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 150 stupních asi 45 minut až hod

 

 

 

 

 

Lentilková bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek sladké smetany (30%), 4 vejce, 1, lentilky, vanilkový cukr, citrónová kůra z 1/2 citronu, 1/2 prášku do pečiva.

Vejce našleháme s cukrem a potom přilijeme smetanu. Přisypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, lentilky a zamícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazané menší bábovkové formy. Pečme při 150°C asi 45 minut.

 

Ananasová bábovka

Ingredience:
200 g moučkového cukru,
3 vejce,
2 dl rostlinného oleje,
1 balíček vanilkového cukru,
1 ananasový kompot,
vlažné mléko dle potřeby (asi 2 dl)
3/4 balíčku prášku do pečiva,
500 g polohrubé mouky,
tuk na vymazání formy,
strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání formy

Příprava:
Olej, cukry a žloutky třeme do pěny. Potom přidáváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko až vznikne hustší lité těsto. Nakonec do těsta vmícháme na drobné kostičky nakrájený a osušený kompotovaný ananas a lehce zabalíme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a do formy nalijeme těsto. Pečeme v elektrické troubě při 180 °C cca 45 minut. Ke konci pečení můžeme snížit na 160°C a dopečeme. Bábovku necháme po upečení ve formě mírně vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.

Ananasová bábovka s kiwi

Ingredience:
1 ananas,
6 žloutků,
170 g moučkového cukru,
400 ml smetany ke šlehání,
50 g oříško­vého krokantu,
tuk na vymaštění formy,
8 kiwi,
5 - 6 lžic bílého rumu,
1 lžíce kakaa

Příprava:
1. Bábovkovou formu (asi 3 l) postavíme do vý­parníku. Ananas oloupeme, vykrojíme středovou dužinu, pokrájíme na kousky a rozmixujeme.

2. Žloutky, 130 g cukru a 6 lžic teplé vody ušleháme ve vodní lázni do pěny. Vyjmeme a mícháme do zchladnutí. Ananasové pyré vmícháme do ušlehané šlehačky.

3. Krokant dáme do sáčku, rozdrtíme válečkem na nudle a vysypeme jim vychlazenou formu. Naplníme krémem a přikryté fólií mrazíme asi 5 hodin.

4. Kiwi oloupeme, rozmixujeme a ochutíme 40 g cukru a rumem. Bábovku vyklopíme, roz­krájíme a poprášíme kakaem. Podáváme s roz­mixovaným kiwi, případně ozdobíme mátou.

Tip: Pokud nemáte kiwi, nahraďte je mangem.

Bábovka s čokoládou Margot"

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky - hrnek o obsahu 1/4 l,
1 hrnek pískového cukru,
2 vejce,
1/2 prášku do pečiva,
1 šlehačka o obsahu 1/4 l,
1 sklenka vlahého mléka,
2 čokolády Margot.

Příprava:
Cukr třeme se žloutky, přidáme šlehačku, nastrouhanou čokoládu a po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle potřeby doléváme mléko. Opatrně vmícháme sníh ze 2 bílků.

Pečeme ve vymazané formě bábovky nebo ve vysokém pekáči. Zpočátku pečeme poměrně zprudka, pak snížíme na 170 °C. Bábovku po upečení pouze pocukrujeme. Upečenou v pekáči ponecháme a polijeme citrónovou nebo čokoládovou polevou.

Zdroj: moje ručně psané recepty, bez data a dalších náležitostí.

Citrónová bábovka

Ingredience:
200 g měkkého másla nebo margarinu
200 g cukru
špetka soli
2 čajové lžičky citrónové kury
5 vajec
240 g mouky
50 g maizeny (škrobu)
3 čajové lžičky prasku do pečiva
100 ml mléka
11 pol. lžic citrónové šťávy
3 pol. lžíce pomerančové stavy

Poleva:
120 g práškového cukru
3 pol. lžíce citrónové stavy
1 pol. lžíce velmi horkého ztuženého tuku (např. Ceres)




Příprava:
Měkké máslo, cukr, sul a citrónovou kúru nejméně 8 minut šleháme. Přidáme vejce jedno po druhem, asi každé 1/2 minuty jedno.(Můžeme přidávat jenom žloutky a sníh přidat nakonec.) Dobře ušleháme. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a škrob. Nakonec Přidáme střídavě mléko a citrónovou stavu.

Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy(asi 2 l obsah). V předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná 150°C) pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme asi 5 minut odpočívat, potom vyklopíme z formy.

Hned několikrát propíchneme a polijeme citrónovou a pomerančovou stavou. Necháme vychladnout.

Nakonec polijeme polevou.


Vytisknuto z www.week.cz dne 17.05.2024 05:48
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-babovka-stokrat-jinak/read.php?1,12184,80970#msg-80970