sobota 27. dubna, 06:07 Svátek má Jaroslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Velikonoční pokrmy
Gabčo, já neporadím ... bude péct asi až v neděli, bo na zítra se mi nahlásila návštěva - můj, dnes už jediný, strýček vymyslel, že je zítra Mezinárodní den neteří .... a má prý už jen dvě (jednu o rok starší než je on a já jsem o 9 let mladší), cestou necestou naberou tu starší a přijedou .. těším se na ně , ale nestíhám ani pořádně uklidit .
Tonda s tátou pekla a vyráběla dnes krtkův dort (už je téměř snězený), já pekla mazance a medové řezy. Víc se nám zmotat v kuchyni nepodařilo a večer už jsem KO, nooooo jdu ještě vytřít kuchyň a trochu zkulturnit koupelnu.
Beránka peču každý rok, jenže - mám už tolik rcp., že si nikdy nepamatuju podle kterého jsem ho pekla naposledy a který chutnal (nepoznačím si, přeci si to budu pamatovat ne? ) ... něco z toho vyleze ... stejně je to finále nějaký hrnkový přiměřeně.
Re: Velikonoční pokrmy
Re: Velikonoční pokrmy
Taky chci péct beránka a nevím jakého. Taky jsem si nepoznačila množství a čas, mám od loňska novou formu. No nic, tak to zas bude jako poprvé. Kdysi jsme dělali tvarohové těsto, byl pak pěkně vláčný i po dvou dnech, co dělal parádu na stole.
Re: Velikonoční pokrmy
Beránek kynutý a mám po starosti, jestli se dobře vyklopí z formy.
Mazanec ze stejného těsta.
Velikonoční nádivka z domácí veky (aby se tolik nerozmočila), hodně kopřiv a pečená ve slabé vrstvě, aby nebyla spláclá dohromady (to mi evokuje ten hnus školních jídlen, což byla lojovitá kompaktní kostka šunkofleků, blééé)
Re: Velikonoční pokrmy
Velikonoční nádivku jsem nikdy nepekla, netuším, jestli by to u nás našlo konzumenta. Asi bych to potřebovala prvně někde ochutnat, abych usoudila, zda do toho jít.
"Plechovej" beránek se Ti povedl, je parádní.
Re: Velikonoční pokrmy
Plechovýho beránka jsem kdysi zkoušela, nevyšel . Letos byl opět beránek do formy - hrnkový přiměřeně s mletými a drcenými ořechy, rozinkami, kandovanou dýní a pomerančovou kůrou. Vyšel dobře, snědl se rychle, naštěstí.
Ivčo, nádivku - ať jí kdo chce říká jak chce - dělám několikrát do roka, chlapi mají rádi. Děláš nádivku do kuřete? Já ne. Ale postup mám přibližně podobný - asi takhle - dělám většinou jen z bůčku, pro tentokrát byla krkovička + bůček - krkovičku na plátky, orestovat a ve vlastní "šťávě" na hooodně mírném ohni nechat "dusit" /samo - kmin sůl, pepř/, v mezičase nakrájím 10 rohlíků na kostičky, trochu pocmrndám mlékem, na drobno, ale hodně drobno, nakrájet do toho bůček bez kůže, 6 vajec - mělo by být žloutků a nakonec přidávat sníh (jsem líná kuchařka, prásknu celá vejce - navíc, teď jsem potřebovala pro Tondu vyfouknutá), bylinky dle chutí rodiny - dala jsem čerstvé oregano, pažitku, tymián, saturejku, kopřivy, Spike by přidala popenec a asi i bršlici - tyto dvě mi smrdí, sušenou celerovou a petrželovou nať (čerstvá ještě není), přisolit, zamíchat. Dám na vymazaný sádlem plech (klasika plech na husu) , naskládám nahoru plátky jakopodušeného masa (dusím proto - nádivka je upečená dřív než maso) a tak cca hodku na 200 nechám péct. Příloha brambory, ptž. byla návvštěva - jezte bez brambor, jsou to stejně samé rohlíky - k tomu směska co zavařuju (cukety na kostky, nakrájené na kolečka přerostlé okurky, mrkev, cibule, paprika, fazolové lusky - jedna feferonka do sklenice). Dědek nádivku vždy odmítal, nebude jíst přece pečené rohlíky - dnes většinou k hornímu masu musím vymyslet "náhradní program" na druhý den, zůstane bez povšimnutí, všichni odsunou a berou si jen nádivku (u nás se dá plech na stůl a ať si kdo nabere co chce - nenandávám porce na talíř).
Kdysi v pravěku ... dělávala moje máma a potom já i pro rodiče ... nadívaná holoubátka (naštěstí, holuby už nechováme - jednak kuny jsou bestie a taky sousedi měli problém, že jim sedají na střechy) - přibližně stejně - změna jen v tom, že do nádivky se dávala srdíčka a játra a holoubata na čtvrtky se dávala mezi dvě vrstvy nádivky - nikdy jsem se nesnažila naplnit. Byla to .
Re: Velikonoční pokrmy
U nás nádivku jím pouze já. Nejsem líná ji udělat, sama pro sebe. U nás doma se pekla hodně, u muže ne, i když ji tchán měl rád a dávala jsem mu. Nakrájím rohlíky, trochu mléka, trochu nastrouhám mušk. oříšku, bez toho by to nebylo ono, na jaře kopřivy, přes rok petrželku, vajíčka taky celá, sůl, hlavně houby, slaninu nebo klobásu, co zrovna je. Do vymazané misky zapéct. Moje máma ji dělala i vařenou, to neumím, nedělala jsem. U bratra kuře bez nádivky by nedali. Když je sezona hub, v nádivce to miluju, i lenost překonám.
Re: Velikonoční pokrmy
Aleno, houby by byly víc než ... ale .. Tonda krom žampionů a šitaké (asi se to tak nepíše) houby nejí a nejmladší syn má na houby alergii ... a když nádivka, dělá se v tu dobu, kdy synátor přijede - s přídelkyní ji mají hooodně rádi (ta by ovšem houby víc než ocenila) - příště vyzkousím dva menší plechy, jeden s a jeden bez.
Re: Velikonoční pokrmy
Podle toho, co tu často píšeš, že se u vás sní (a jí se snad všechno a hlavně ve velkém množství), si myslím, že tohle je přesně pro vás. Ono se to hlavně dá kombinovat podle toho, co má kdo rád, může se něco vynechat nebo naopak něco přidat.
Re: Velikonoční pokrmy
Nejdřív se mi zdálo divné, když tu píšeš o vařené nádivce, ale já tak vlastně dělám knedlíky, kterým sice říkám špekové, ale asi to jsou spíš karlovarské. Dávám do nich vlastně totéž jako do nádivky, jen udělám koule (dělala jsem i šišku), dávám zapéct do trouby a potom vařím ve vodě nebo v páře.
Re: Velikonoční pokrmy
Tzv,. karlovarské knedlíky občas taky dělám, bez špeku .. "vařím" v hrnách v mikrovlnce ... a máš pravdu, vždyť ono je to skoro stejné. Tonda je miluje, já je nemusím.
Moje sestra pekla velikonoční nádivku ve formě na beránka ... chyběla by mi tam ty propečené okraje.
Re: Velikonoční pokrmy
V práci jsme kdysi vařili pro pacienty nádivku ve vodní lázni. Teď, co jsou konvektomaty s dostatečnou párou, peče se na plechu. Ale ne příliš dokřupava. Průměrný věk všech pacientů je přes 70 let. Tam už ty zuby tak neslouží.
Re: Velikonoční pokrmy
nádivku do kuřete taky nedělám bo u nás moc nikdo o pečené kuře nestojí A když už je, oberou to tak, že kdyby se mi to chtělo po nich dokonale obrat, mám z toho ještě já další oběd.
Měla jsem představu něčeho mletého, ale ty to teda děláš normálně s masem? To by jim asi jelo...
Re: Velikonoční pokrmy
no tohle zní docela jednoduše a rychle, tak to bych mohla zkusit dokud nemáme doma děti, ony houby ne-e.
Re: Velikonoční pokrmy
Asi neseženu tolik kopřiv, u nás moc není na ně kam jít, aby tam nečůrali psi , ale asi bych tam nacpala petrželku, pažitku, lahůdkovou cibulku, to by mohlo zachránit situaci, ne? Možná i baby špenát?
Re: Velikonoční pokrmy
Dávám kudrnku