Re: Velikonoční pokrmy

Autor: Anavi, Datum: 19.04.2023 09:22

nádivku do kuřete taky nedělám bo u nás moc nikdo o pečené kuře nestojí confused smiley A když už je, oberou to tak, že kdyby se mi to chtělo po nich dokonale obrat, mám z toho ještě já další oběd. eye rolling smiley

Měla jsem představu něčeho mletého, ale ty to teda děláš normálně s masem? To by jim asi jelo...



babkaela napsal(a):

 

Ivčo, nádivku - ať jí kdo chce říká jak chce - dělám několikrát do roka, chlapi mají rádi. Děláš nádivku do kuřete? Já ne. Ale postup mám přibližně podobný - asi takhle - dělám většinou jen z bůčku, pro tentokrát byla krkovička + bůček - krkovičku na plátky, orestovat a ve vlastní "šťávě" na hooodně mírném ohni nechat "dusit" /samo - kmin sůl, pepř/, v mezičase nakrájím 10 rohlíků na kostičky, trochu pocmrndám mlékem, na drobno, ale hodně drobno, nakrájet do toho bůček bez kůže, 6 vajec - mělo by být žloutků a nakonec přidávat sníh (jsem líná kuchařka, prásknu celá vejce - navíc, teď jsem potřebovala pro Tondu vyfouknutá), bylinky dle chutí rodiny - dala jsem čerstvé oregano, pažitku, tymián, saturejku, kopřivy, Spike by přidala popenec a asi i bršlici - tyto dvě mi smrdí, sušenou celerovou a petrželovou nať (čerstvá ještě není), přisolit, zamíchat. Dám na vymazaný sádlem plech (klasika plech na husu) , naskládám nahoru plátky jakopodušeného masa (dusím proto - nádivka je upečená dřív než maso) a tak cca hodku na 200 nechám péct. Příloha brambory, ptž. byla návvštěva - jezte bez brambor, jsou to stejně samé rohlíky - k tomu směska co zavařuju (cukety na kostky, nakrájené na kolečka přerostlé okurky, mrkev, cibule, paprika, fazolové lusky - jedna feferonka do sklenice). Dědek nádivku vždy odmítal, nebude jíst přece pečené rohlíky - dnes většinou k hornímu masu musím vymyslet "náhradní program" na druhý den, zůstane bez povšimnutí, všichni odsunou a berou si jen nádivku (u nás se dá plech na stůl a ať si kdo nabere co chce - nenandávám porce na talíř).

Kdysi v pravěku ... dělávala moje máma a potom já i pro rodiče ... nadívaná holoubátka (naštěstí, holuby už nechováme - jednak kuny jsou bestie a taky sousedi měli problém, že jim sedají na střechy) - přibližně stejně - změna jen v tom, že do nádivky se dávala srdíčka a játra a holoubata na čtvrtky se dávala mezi dvě vrstvy nádivky - nikdy jsem se nesnažila naplnit. Byla to mls smiley mls smiley .


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 16:33
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-velikonocni-pokrmy/read.php?1,9831,1620310#msg-1620310