Re: Velikonoční pokrmy

Autor: babkaela, Datum: 13.04.2023 21:43

Plechovýho beránka jsem kdysi zkoušela, nevyšel stydlin smiley . Letos byl opět beránek do formy - hrnkový přiměřeně s mletými a drcenými ořechy, rozinkami, kandovanou dýní a pomerančovou kůrou. Vyšel dobře, snědl se rychle, naštěstí.

Ivčo, nádivku - ať jí kdo chce říká jak chce - dělám několikrát do roka, chlapi mají rádi. Děláš nádivku do kuřete? Já ne. Ale postup mám přibližně podobný - asi takhle - dělám většinou jen z bůčku, pro tentokrát byla krkovička + bůček - krkovičku na plátky, orestovat a ve vlastní "šťávě" na hooodně mírném ohni nechat "dusit" /samo - kmin sůl, pepř/, v mezičase nakrájím 10 rohlíků na kostičky, trochu pocmrndám mlékem, na drobno, ale hodně drobno, nakrájet do toho bůček bez kůže, 6 vajec - mělo by být žloutků a nakonec přidávat sníh (jsem líná kuchařka, prásknu celá vejce - navíc, teď jsem potřebovala pro Tondu vyfouknutá), bylinky dle chutí rodiny - dala jsem čerstvé oregano, pažitku, tymián, saturejku, kopřivy, Spike by přidala popenec a asi i bršlici - tyto dvě mi smrdí, sušenou celerovou a petrželovou nať (čerstvá ještě není), přisolit, zamíchat. Dám na vymazaný sádlem plech (klasika plech na husu) , naskládám nahoru plátky jakopodušeného masa (dusím proto - nádivka je upečená dřív než maso) a tak cca hodku na 200 nechám péct. Příloha brambory, ptž. byla návvštěva - jezte bez brambor, jsou to stejně samé rohlíky - k tomu směska co zavařuju (cukety na kostky, nakrájené na kolečka přerostlé okurky, mrkev, cibule, paprika, fazolové lusky - jedna feferonka do sklenice). Dědek nádivku vždy odmítal, nebude jíst přece pečené rohlíky - dnes většinou k hornímu masu musím vymyslet "náhradní program" na druhý den, zůstane bez povšimnutí, všichni odsunou a berou si jen nádivku (u nás se dá plech na stůl a ať si kdo nabere co chce - nenandávám porce na talíř).

Kdysi v pravěku ... dělávala moje máma a potom já i pro rodiče ... nadívaná holoubátka (naštěstí, holuby už nechováme - jednak kuny jsou bestie a taky sousedi měli problém, že jim sedají na střechy) - přibližně stejně - změna jen v tom, že do nádivky se dávala srdíčka a játra a holoubata na čtvrtky se dávala mezi dvě vrstvy nádivky - nikdy jsem se nesnažila naplnit. Byla to mls smiley mls smiley .


Vytisknuto z www.week.cz dne 05.05.2024 13:41
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-velikonocni-pokrmy/read.php?1,9831,1619999#msg-1619999