pátek 26. dubna, 10:42 Svátek má Oto
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vaření z dýní
Podle receptu z nějakého časopisu jsem dělala pečenou dýni, využila jsem i čerstvé bylinky.
Dýni hokaidó jsem nakrájela na měsíčky, pokapala olivovým olejem, posypala solčankou (vegetou), bylinkami (saturejka, šajvěj, tymián), přidala rozpůlené neloupané stroužky česneku a upekla. Je to hotové docela rychle. Dá se to jíst samotné, já to tentokrát přidávala k pstruhovi a bramborám. I ten česnek je dobrý.
Re: Vaření z dýní
Re: Vaření z dýní
DÝŇOVÝ KOLÁČ
těsto: 250g hl. mouky
125g změklého másla
1 vejce
2 lžíce cukru krupice
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citronu
náplň: 1 malá dýně hokaidó (nakrájet na kousky, uvařit, vodu slít, rozmačkat nebo rozmixovat)
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce jogurtu nebo zakysanky
mletá skořice
šťáva z 1/2 citronu
ořechy
rozinky (namočené v rumu)
Těsto rozválet do kulaté formy a nechat asi 2 cm zvedlé okraje. Těsto propíchat vidličkou, na něj nasypat podrcené ořechy, rozinky a ev. ještě džem. Na to dát dýňovou hmotu. Péct cca 40 minut na 180 stupňů.
Re: Vaření z dýní
2 recepty na domácí dýňový kečup
První recept na kečup:
800 g dýně Hokaido
500 g rajčat
300 g cibule
3 stroužky česneku
1 ks čerstvého zázvoru (3cm)
2 lžičky kari 1 lžička chilli
100 g třtinového cukru
2 lžičky soli
100 ml bílého vinného octa
100 ml vody
Z omyté dýně odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostky. Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, oloupanou cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na plátky. Dejte vše do hrnce, přidejte vinný ocet, 100 ml vody a za občasného míchání vařte 45 minut. Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte chilli, cukr, sůl, kari a vařte ještě až se cukr zcela rozpustí. Horkou dýni dejte do zavařovacích sklenic, hned uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Druhý recept na kečup:
10 šálků (2,5 l) dýně nakrájíme na 1 cm velké kostky
3 polévkové lžíce (45 ml) hrubé soli (himalájské)
5 šálků (1,25 l) nakrájené cibule
2 červené papriky, nakrájené
1 polévková lžíce (15 ml) kurkumy
1 polévková lžíce (15 ml) celerového semínka
2 šálky (500 ml) bílého octa (bílé balsamico)
2 1/2 šálku (625 ml) cukru (třtinového, melasy, kokosového, …)
1/2 šálku (125 ml) vody
Dejte nakrájenou dýni do velké mísy a posypte solí. Nechte stát 8 hodin v chladničce. Poté vyjměte z chladničky a opláchněte pod studenou tekoucí vodou v cedníku. V kastrolu smíchejte kostičky dýně a zbývající ingredience. Přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni po dobu 30 až 40 minut, nezakryté a občas promíchejte. Chcete-li si nechat kečup s kousíčky zeleniny, nechte ho tak, pokud chcete jemnou hmotu, rozmixujte ještě směs v hrnci mixérem. Nalijte směs do sterilizovaných sklenic. Poté ještě můžete sterilizovat kečupem naplněné sklenice ve vroucí vodě po dobu 15 minut, aby vám vydržel dlouhodobé skladování při pokojové teplotě. Nechcete-li kečup sterilizovat, můžete ho také zamrazit. Celerová semínka jsou močopudná a jsou výborným prostředkem pro vypuzení kyseliny močové z organismu. Jsou vhodná především při dně, artritidě a revmatismu. Pozor, užívají se však pouze semena prodávaná k lékařským účelům, nikoli ta určená pro výsadbu. Seženete na internetu nebo v bylinářství/kořenářství.
Re: Vaření z dýní
Dýňová polévka s pomerančem
Na 4 porce potřebujete: 1 dýni Hokkaidó (asi 1 kg), olivový olej, sůl, pepř, 1 velkou cibuli, ½ lžičky sušeného zázvoru (nebo lžíci čerstvého), 1 chilli papričku, 3 hrnky kvalitního vývaru nebo vody, ½ pomeranče, 100 ml smetany na vaření. K podávání (lze vynechat): 4 malé dýně, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Z neoloupané dýně vydlabejte semínka, nakrájejte ji na menší kousky, zakapejte olejem, osolte, opepřete a pečte asi půl hodiny doměkka.
Mezitím nechte na 2 lžících oleje změknout cibuli spolu se zázvorem a nasekanou chilli papričkou, osolte, zalejte 1,5 hrnkem vývaru a vařte, než se dopeče dýně. Tu pak rozmixujte se zbývajícím vývarem, přilejte k cibuli a dochuťte čerstvě mletým pepřem, pomerančovou šťávou (jestli máte bio pomeranč, ostrouhejte z něj do polévky i oranžovou část kůry) a zjemněte smetanou.
Jestli chcete servírovat v mističkách z dýně, seřízněte z nich vršky, vydlabejte semínka (přebytečnou dužinu můžete použít do polévky), zvenku i zevnitř potřete olejem, osolte a opepřete a pečte spolu s kousky velké dýně do polévky asi 20 minut do změknutí. Použít můžete i semínka, ale neoloupaná mají občas poměrně tuhou slupku. Semínka v tom případě osušte a dozlatova opražte na troše oleje se solí.
Re: Vaření z dýní
Tyhle skvělé noky můžete podávat nejen na sladko s mákem, ale i místo knedlíků k omáčkám.
V míse promícháme 500 g polohrubé mouky (lze použít i celozrnnou), špetku soli, sáček instantního droždí (10 g), 500 g dýňového pyré (dýni nakrájíme, upečeme a rozmixujeme) a cca 350 ml teplého rostlinného mléka (přidáváme ho postupně). Zpracujeme tužší homogenní těsto, které necháme v teple hodinu kynout. Vykynuté těsto znovu krátce prohněteme a lžící vykrajujeme noky do vroucí mírně slané vody. Vaříme za občasného promíchání asi 5 - 7 minut. Pozor, musíme vařit na etapy, všechno těsto se do hrnce nevejde! Na talíři sypeme mákem s cukrem a mastíme rozpuštěným rostlinným máslem.
Re: Vaření z dýní
Kečup z dýně hokaido vyzkoušen, obdobný recept jako ten výš. Nakonec jsem v něm ještě vyvařila pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list, aby lépe připomínal klasický kečup a všem chutná, jenom má netypickou konzistenci, takové jemné kousíčky té dýně, což ničemu nevadí, jenom to není typické.
Re: Vaření z dýní
Tohle je dýňová variace na bramboráky. Těsto jsem nepřipravovala já, jen jsem to pekla na kameni na ohníčku. Chutnalo to dobře. Tohle bylo zahuštěné hraškou, ale myslím, že suroviny tam lze dát dle fantazie i chuti. Tyhle placky byly takové jemné a nadýchané.
Re: Vaření z dýní
Perníčky z dýně
200g mandlové mouky
50g kokosové mouky
40g tapiokové mouky
1čl jedlé sody
1čl perníkového koření
50g kokosového tuku
2pl kokosového sirupu
200g dýňového pyré (z pečené dýně, nebo vařené v páře)
[www.youtube.com]
Re: Vaření z dýní
Koukam, ze mate tema dyne, miluju hokkaido, delam si casto polevku a kasi
uvarim i se slupkou,rozstoucham a pridam maslo, nekdy i utreny cesnek
Re: Vaření z dýní
Taky koukám, co se z dýně dá všechno udělat...já dělám jen polévku, určitě vyzkouším i něco dalšího
Re: Vaření z dýní
Pomazánka z dýně..2 Paloučky,3str.česneku,1 cibule,250g dýně povařené do měkka,poté vše promícháno a okořeněno
Re: Vaření z dýní
Pro zajimavost, da se pouzit i na sladke peceni, recept je upraven pro delenou stravu, vy si klidne nahradte nektere veci(misto fruktozy cukr atd)
pernicky, ktere jsou hned mekke
15 dkg dýně hokaido, 10 dkg medu, 1 žloutek, 10 dkg stelly, 12 dkg fruktozy, 40 dkg špaldové mouky, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření. Vařenou dýni rozmixovat na pyré, přidat žloutek, med a fruktozu- zamíchat. Poté přidat mouku se sodou a kořením. Přidat změklou stellu a vypracovat těsto, pokud se bude lepit,přidat mouku. Do druhého dne do lednice. Péct na 170 do zezlátnutí. Po upečení potřít rozdělanou citronovou štávou s fruktozou.
Re: Vaření z dýní
Na 1 plech potřebujete: 250 g dýně hokkaidó, 500 g polotučného tvarohu, 4 vejce, 100 g strouhaného kokosu, 100 g mletých ořechů, 50 g medu, šťávu z půlky citronu, 1 lžičku jedlé sody, sůl
Postup: Nejdříve si připravte těsto. Dýni hokkaidó omyjte a odstraňte měkkou dužinu se semínky. Dýni neloupejte. Odvažte si 250 g, nakrájejte na kostky a rozmixujte se 4 vejci a 250 g tvarohu. Ke konci mixování přidejte šťávu z půlky citronu, lžičku jedlé sody a špetku soli. Těsto vylejte na pečicí papír na plech a dejte do trouby péct při 180 stupních na 25 minut.
Mezitím si připravte náplň. Rozmixujte kokos, vysypte ho do misky a v mixéru ještě rozmixujte 250 g tvarohu s medem. Přidejte ke kokosu a promíchejte. Hotovou roládu potřete náplní, posypejte ořechami.Roládu smotejte a můžete hned krájet.
www.majkaj.webg..
Re: Vaření z dýní
Micino, dej ten recept do vaření a pečení bez mouky. Tady by zapadl a byla by to škoda.
Re: Vaření z dýní
Uz jdu na to