Na 4 porce potřebujete: 1 dýni Hokkaidó (asi 1 kg), olivový olej, sůl, pepř, 1 velkou cibuli, ½ lžičky sušeného zázvoru (nebo lžíci čerstvého), 1 chilli papričku, 3 hrnky kvalitního vývaru nebo vody, ½ pomeranče, 100 ml smetany na vaření. K podávání (lze vynechat): 4 malé dýně, olivový olej, sůl, pepř
Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Z neoloupané dýně vydlabejte semínka, nakrájejte ji na menší kousky, zakapejte olejem, osolte, opepřete a pečte asi půl hodiny doměkka.
Mezitím nechte na 2 lžících oleje změknout cibuli spolu se zázvorem a nasekanou chilli papričkou, osolte, zalejte 1,5 hrnkem vývaru a vařte, než se dopeče dýně. Tu pak rozmixujte se zbývajícím vývarem, přilejte k cibuli a dochuťte čerstvě mletým pepřem, pomerančovou šťávou (jestli máte bio pomeranč, ostrouhejte z něj do polévky i oranžovou část kůry) a zjemněte smetanou.
Jestli chcete servírovat v mističkách z dýně, seřízněte z nich vršky, vydlabejte semínka (přebytečnou dužinu můžete použít do polévky), zvenku i zevnitř potřete olejem, osolte a opepřete a pečte spolu s kousky velké dýně do polévky asi 20 minut do změknutí. Použít můžete i semínka, ale neoloupaná mají občas poměrně tuhou slupku. Semínka v tom případě osušte a dozlatova opražte na troše oleje se solí.