První recept na kečup:
800 g dýně Hokaido
500 g rajčat
300 g cibule
3 stroužky česneku
1 ks čerstvého zázvoru (3cm)
2 lžičky kari 1 lžička chilli
100 g třtinového cukru
2 lžičky soli
100 ml bílého vinného octa
100 ml vody
Z omyté dýně odstraňte semínka a dýni nakrájejte na kostky. Omytá rajčata nakrájejte na čtvrtky, oloupanou cibuli, česnek a zázvor nakrájejte na plátky. Dejte vše do hrnce, přidejte vinný ocet, 100 ml vody a za občasného míchání vařte 45 minut. Uvařenou dýni rozmixujte, přidejte chilli, cukr, sůl, kari a vařte ještě až se cukr zcela rozpustí. Horkou dýni dejte do zavařovacích sklenic, hned uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Druhý recept na kečup:
10 šálků (2,5 l) dýně nakrájíme na 1 cm velké kostky
3 polévkové lžíce (45 ml) hrubé soli (himalájské)
5 šálků (1,25 l) nakrájené cibule
2 červené papriky, nakrájené
1 polévková lžíce (15 ml) kurkumy
1 polévková lžíce (15 ml) celerového semínka
2 šálky (500 ml) bílého octa (bílé balsamico)
2 1/2 šálku (625 ml) cukru (třtinového, melasy, kokosového, …)
1/2 šálku (125 ml) vody
Dejte nakrájenou dýni do velké mísy a posypte solí. Nechte stát 8 hodin v chladničce. Poté vyjměte z chladničky a opláchněte pod studenou tekoucí vodou v cedníku. V kastrolu smíchejte kostičky dýně a zbývající ingredience. Přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni po dobu 30 až 40 minut, nezakryté a občas promíchejte. Chcete-li si nechat kečup s kousíčky zeleniny, nechte ho tak, pokud chcete jemnou hmotu, rozmixujte ještě směs v hrnci mixérem. Nalijte směs do sterilizovaných sklenic. Poté ještě můžete sterilizovat kečupem naplněné sklenice ve vroucí vodě po dobu 15 minut, aby vám vydržel dlouhodobé skladování při pokojové teplotě. Nechcete-li kečup sterilizovat, můžete ho také zamrazit. Celerová semínka jsou močopudná a jsou výborným prostředkem pro vypuzení kyseliny močové z organismu. Jsou vhodná především při dně, artritidě a revmatismu. Pozor, užívají se však pouze semena prodávaná k lékařským účelům, nikoli ta určená pro výsadbu. Seženete na internetu nebo v bylinářství/kořenářství.