pondělí 6. května, 03:14 Svátek má Radoslav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Zelí do 4l lahve
Mamka naklada klasicke ysane i to s pyridoxinem,a na tom ja teda totalne ujizdim.
Re: Zelí do 4l lahve
Re: Zelí do 4l lahve
Co to je pyridoxin a kde to kupuje?
Ikdyž já bych se ráda vyhnula jakýmkoliv přídavkům.
Re: Zelí do 4l lahve
Verko,to vis,jak jsem Bio,hned jsem se kolegyne chemika ptala,jestli je to ok. Pry jsou horsi veci. Ja to tak miluju,ze snim zavarovacku na posezeni. Mamka alozila deset sklenic,tak jsem protahla oblicej,ze to mam tak na 14 dni s bidou...
Jo,a neni to pyridoxin,to by byl vitamin,ale pyrosiricitan...jsem zas byla moc rychla.
Re: Zelí do 4l lahve
[www.drogerie-ppv.cz]
Koupis to podle me v drogerce nebo tam,kde prodavaji veci na konzervaci.
Re: Zelí do 4l lahve
Jo to bude to, na co má alergii moje skorošvagrová. Shání nesířené víno, jinak se osype.
Re: Zelí do 4l lahve
Tak koukám, že to bude ono a že to není nezbytné, jen to usnadňuje uchovávání zelí.
Zelí nechám kvasit v prádelně a pak ho zavařím do sklenic, aby vydrželo.
Re: Zelí do 4l lahve
Věrko nedávám žádnou chemii.
Recept mám na 10 kg zelí, ale vydělím na 1 kg a pak po zvážení přizpůsobuju.
10 kg zelí nakrouhaného zelí
15 - 20dkg soli
2 dkg kmínu ( celý)
15 dkg cibule
případně přidat jablka, mrkrv jedlé červené jeřabiny
(do 4 l sklenice jsem dávala asi 4 kg nakrouhaného zelí)
Všechno smíchám ve vaničce, a pěchuju tak, aby nebyly nikde vzduchové bubliny. Zelí musí být při kvašení stále potopené pod zelnou šťávou. pokud se š´táva vykvasí a horní vrstva se ocítá na suchu, dolévám slaným roztokem cca na 1 l - 15 gr soli. Jelikož hrdlo sklenice nemám čím zatížit, dávám pevný zavázaný igelitový pytlík s trochou slané vody, zatížím jím zelí, povážu a pak zatížím talířkem a 2 kg závažím. Občas zkontroluju, doleju slanou vodu a nechávám 6 ýdnů v pokojové teplotě. po té době dám někam do chladna a odebírám. Po odebrání, pokud není zelí potopené zase zaliju trochou slané vody a opět zatížím tím pytlíkem s vodou, aby pěkně přikryl to zelí a nešel k němu vzduch.
Když dělávám do zelňáku cca 15-17 kg, po uzrání pěchuju do zavařovaček a steriluju.
danypv.rajce.id..
Re: Zelí do 4l lahve
hespo, množství cibule se mi nezdá, to by bylo na nás Moraváky hodně málo. Na 10 kilo dáváme minimálně kilo cibule, lepší je o dost víc. Sůl sedí, kmínu dáváme taky víc a hlavně KOPR
Taky jsem kysané zelí sterilovávala, je to senza na vaření, na salát se nám to nezdálo dobré. Letos nám praskl velký kameninový zelák, měli jsme ještě menší porcelánový, a tak jsem zbylým naplnila sklenice 0,7 l i větší, je to taky ověřené a tedy dobré. Tedy kvasit přímo ve sklenicích.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zelí do 4l lahve
Nojo už pravidelně topím, měla bych naložit zelí do láhve:-). Dělala jsem loni kysané podle Dany a bylo moc dobré, na druhou várku jsem odjela a nemělo potřebné teplo a tak šlo do mulče pod keře:-), alespoň pohnojilo.
danypv.rajce.id..
Re: Zelí do 4l lahve
Re: Zelí do 4l lahve
každý rok jsme nakládali do kameniny s ráfkem . 35-40 kg . letos ne . potom jsme museli mladé nutit aby si nabrali . jsou už líní si vzít i jídlo . no ale jsou v práci , chodí na obědy , děcka ve škole . já nesmím kvůli ředění krve . tak letos jenom do 2l sklínky od okurek - . v pohodě zkvasilo a už je půlka pryč . segedíňák apod . kdykoliv se nacpe sklínka znovu . cibule? odhadem - ani nevím kolik ji tam bylo . sůl . kmín . křen . aúúúú - dala bych si
Re: Zelí do 4l lahve
To bude asi nejlepší řešení, že si průběžně budu nakládat dvoulitrové sklenice. Stejně průběžně pak můžu spotřebovávat.
Re: Zelí do 4l lahve
Taky se mi zdá té cibule málo. Je fakt, že u ní zrovna moc nešetřím, deko sem deko tam . Ale dělávám to podle tohohle receptu roky a zelí je dobrý.
Re: Zelí do 4l lahve
Letos jsem si prvně naložila soudek, (14 dní) mám kontrolovat i pod pokličkou? Ještě minulý týden přetékala šťáva pod pokličkou, teď už jsem dvakrát dolila vodu do žlábku, Navrch mám prkýnka zatížené kamenem,
Re: Zelí do 4l lahve
tak cibuli do zelí, to slyším prvně, asi bych se bála, že se to zkazí a bude chutnat divně
mám ráda klasiku, zelí, kmín, sůl, ušlapat, v tomhle na experimenty nejsem, ani nedávám jadernice - protože je nemám :-)
Nakládala jsem malý hrnec, na 10 kg zelí, ale to nesníme, letos ještě nemám, asi zkusím půlku a zavařit....