Re: Zelí do 4l lahve

Autor: hespa, Datum: 31.10.2014 11:52

Věrko nedávám žádnou chemii.

Recept mám na 10 kg zelí, ale vydělím na 1 kg a pak po zvážení přizpůsobuju.

 

10 kg zelí nakrouhaného zelí

15 - 20dkg soli

2 dkg kmínu ( celý)

15 dkg cibule

případně přidat jablka, mrkrv jedlé červené jeřabiny

(do 4 l sklenice jsem dávala asi 4 kg nakrouhaného zelí)

 

Všechno smíchám ve vaničce, a pěchuju tak, aby nebyly nikde vzduchové bubliny. Zelí musí být při kvašení stále potopené pod zelnou šťávou. pokud se š´táva vykvasí a horní vrstva se ocítá na suchu, dolévám slaným roztokem cca na 1 l - 15 gr soli. Jelikož hrdlo sklenice nemám čím zatížit, dávám pevný zavázaný igelitový pytlík s trochou slané vody, zatížím jím zelí, povážu a pak zatížím talířkem a 2 kg závažím. Občas zkontroluju, doleju slanou vodu a nechávám 6 ýdnů v pokojové teplotě. po té době dám někam do chladna a odebírám. Po odebrání, pokud není zelí potopené zase zaliju trochou slané vody a opět zatížím tím pytlíkem s vodou, aby pěkně přikryl to zelí a nešel k němu vzduch.

 

Když dělávám do zelňáku cca 15-17 kg, po uzrání pěchuju do zavařovaček a steriluju.


Vytisknuto z www.week.cz dne 06.05.2024 02:32
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-zeli-do-4l-lahve/read.php?1,2225,1222383#msg-1222383