Věrko nedávám žádnou chemii.
Recept mám na 10 kg zelí, ale vydělím na 1 kg a pak po zvážení přizpůsobuju.
10 kg zelí nakrouhaného zelí
15 - 20dkg soli
2 dkg kmínu ( celý)
15 dkg cibule
případně přidat jablka, mrkrv jedlé červené jeřabiny
(do 4 l sklenice jsem dávala asi 4 kg nakrouhaného zelí)
Všechno smíchám ve vaničce, a pěchuju tak, aby nebyly nikde vzduchové bubliny. Zelí musí být při kvašení stále potopené pod zelnou šťávou. pokud se š´táva vykvasí a horní vrstva se ocítá na suchu, dolévám slaným roztokem cca na 1 l - 15 gr soli. Jelikož hrdlo sklenice nemám čím zatížit, dávám pevný zavázaný igelitový pytlík s trochou slané vody, zatížím jím zelí, povážu a pak zatížím talířkem a 2 kg závažím. Občas zkontroluju, doleju slanou vodu a nechávám 6 ýdnů v pokojové teplotě. po té době dám někam do chladna a odebírám. Po odebrání, pokud není zelí potopené zase zaliju trochou slané vody a opět zatížím tím pytlíkem s vodou, aby pěkně přikryl to zelí a nešel k němu vzduch.
Když dělávám do zelňáku cca 15-17 kg, po uzrání pěchuju do zavařovaček a steriluju.