sobota 21. září, 03:05 Svátek má Matouš
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Marmelády
No, ony bezinky nejsou kdovíjaký chuťový zázrak taky, v porovnání s komerčně atraktivnějšími druhy ovoce, myšleno začerstva, krom toho možného negativního vlivu syrových na trávicí trakt povaření vylepšuje i samu jejich chuť. Asi i proto se používaly spíše ve skromnosti, dále jako barvicí přísada a na cukrové léčivé sirupy pro děti.
S čím míchat, aby byly dobré, nevím, párkrát jsem je do nějakých očesávacích směsí přidala, ale že bych měla dojem, že právě ony byly tím, co příslušnou směs někam pozdvihlo, tak to nikoli. Čili bohužel neporadím, sama bych se ráda od někoho poučila.
Re: Marmelády
Re: Marmelády
Kdyby si cancourek vzala brýle, četla by správně bezinky, nikoliv benzinky
Re: Marmelády
Jo, s ňákou pofidérní benzinkou zavaříš leda motor, cancourku.
Re: Marmelády
Z bezinek i z benzínu by byla marmeláda asi chuťově problematická.
Re: Marmelády
Jednou jsem marmeládu zkoušela a byly tam i jablka,ale recept už nevím,odkud byl.
Re: Marmelády
Z be(n)zinek dělám jenom sirup, vařím je se skořicí, hřebíčkem a badyánem. Někdy ho kafem a rumem pozvednu na likér, jindy se vypije tak. Pravděpodobně nemá ve směsi jinou funkci než jako barvivo.
Asi bych ho zkusila zkombinovat s jablky, aronie je ve směsi s jablky moc dobrá, ale nevyzkoušeno.
Já dělala rozvárku z broskví , bylo jich mnoho, ale s nějakými černými skvrnami, musely se okrajovat. Podusit ovoce a mírně osladit, je moc dobrá, ale nevydrží bez sterilace nebo raději zamražení.
Re: Marmelády
Spike, asi bych nakombinovala s jabky a přidala nějaké koření tak jako do likéru - skořici či badyán nebo možná na drobno nakrájenou meduňku ....
Re: Marmelády
Jj, o té s jablky jsem už kdysi slyšela (možná jsem to i dělala). Myslela jsem, jestli tu někdo nemá i jiné zajímavé zkušenosti. Ale bojuji s časem, tak nevím, jestli k marmeládování vůbec dojde.
Zatím mám hlavně barevné bezinkové skvrny na chodníku, jak tam do oblouku s popínavkami usedají ptáci, kteří se bezinkami nakrmili a hovínka trousí rovnou pod sebe.
Re: Marmelády
Z bezinek jsem kdysi dělala jen likér, a pár let zpět jsem bezinky přidávala při kandování dýně ... na obarvení. Marmeláda mne nějak nenapadla bo touto dobou už o marmeládování nechci ani slyšet, max. ještě tak povidla švestková nebo hrušková. Ale letos ani ty ne, mám ještě zásobu.
Re: Marmelády
ahoj,
bezinky dělám takto: l kg bezinek, kuličky omyté, přisypu 1/2 kg cukru, ve kterém rozmíchám Želírfix - Labeta 2:1 , přidám trochu skořice (1/2 lžičky), 2 hřebíčky, 2 badiány. Za stálého míchání vařím asi 5 minut. Nakonec přidám 1 dcl rumu a 1 lžičku kys. citronové. Vyberu koření a dávám do teplých skleniček, které ohřívám v mikrovlnce a otočím víčkem dolů, asi 10 minut. Moc mi to chutná, nejlíp v jogurtu. Letos teprve budu dělat, bezinek je málo díky suchu, něco seženu.
Re: Marmelády
U nas uz jsou bezinky davno opadane. Ja je letos nestihla zavarit, delavala jsem s jablky nebo hruskami.
Re: Marmelády
Dostala jsem dvě bedýnky hrušek, už byly všechny spadané na zemi, hodně zralé, proto nejdou použít na kompot ani na skladování. Poprvé v životě dělám hrušková povidla a už mě to tedy moc nebaví. Bylo toho celkem 6 plných pekáčů. Do poslední dávky jsem dala kustovnici. Čekám, až budou hotová, dám je do sklenic a zítra budu uklízet ten binec, co jsem tu udělala. Jsem zvědavá, jestli to bude chutnat. Zeťák se tedy ozval, že má radši povidla z hrušek než ze švestek.
Re: Marmelády
. mám dost jablek a v .mrazáku švěstky, dá se s tím něco udělat , mnou vyrobená povidla jsi už snědla
Re: Marmelády
Věrko, dělala jsem z hrušek základ na frgály hruščáky - pekla jsem je se skořicí, hřebíčkem a badyánem.
Re: Marmelády
Hanko, taky jsem dala tohle koření, ještě jsem přidala kardamom a trošku perníkového koření. A ocet. Cukr žádný, je to sladké až moc i bez přidaného cukru. Snad to přes zimu sníme, bude asi 20 sklenic (ty od okurek, mají asi 3/4 litru).