pondělí 29. dubna, 20:51 Svátek má Robert
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Velikonoční pokrmy
Yaguško .
Re: Velikonoční pokrmy
Re: Velikonoční pokrmy-Beránci
BISKUPSKÝ BERÁNEK:
280g změklého másla
150g cukru moučka
6 vajec
280g hladké mouky
čajová lžička sody nebo pr. do pečiva
70g sekaných mandlí nebo ořechů
70g sekané čokolády
200g sušeného ovoce (hrozinky, brusinky, kandované ovoce nebo pokrájené sušené meruňky či papáju.....)
V míse vyšleháme máslo se žloutky a cukrem. Zvlášť vyšleháme bílky do pevného sněhu. Do žloutkové směsi střídavě zašleháme zlehka ručně mouku smíchanou se sodou nebo pr. do pečiva a sněhem. Nakonec vmícháme sušené ovoce, čokoládu a oříšky či mandle.
Těsto urovnáme do herou vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme při 170°C/ 50-60min. Zkusíme špejlí.
Můžeme polít čoko polevou.
TVAROHOVÝ BERÁNEK:
200g másla nebo hery
4 vejce
200g krupicového cukru
250g tvarohu
300g mouky (1:1 hladká a polohrubá)
1 prášek do pečiva
Máslo, cukr a žloutky našleháme, vmícháme tvaroh, mouky smíchané s práškem do pečiva a pořádně promícháme.
Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a špeky soli.
Těsto nalijeme do formy vymazané herou a vysypané hrubou moukou a pečeme při 170°C asi 45-55 minut.
BERÁNEK S VAJEČNÝM LIKÉREM:
5 vajec
200gcukru
1vanilka vyšlehat do pény
Pridat:250 ml oleje
250 ml vaječného likéru
300 g polohrubé mouky
1prášek do pečiva
Pečeme na 160 - 170C tak hodinu /dle trouby/
CITRONOVÝ BERÁNEK:
250g hl mouky,200g cukr moucka,4vejce,50ml teple vody, 100ml oleje, 1 vanil.cukr,stava ze 2 citronu, kura z 1 citronu, 1 prasek do peciva.
Z bilku uslehat snih, zloutky uslehat s cukrem, pridat vodu, citr štávu a olej, nakonec vmíchat mouku smíchanou s praskem do peciva a sníh z bílků. Peceme asi 50-60min na 170 st.
ŠLEHAČKOVÝ BERÁNEK:
300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
citronová kůra a šťáva z 1 citronu
HRNKOVÝ BERÁNEK:
2,5 hrnku hladké mouky
1 hrnek cukr moučka
5 vajec
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 šlehačka ( nešlehat )
nebo hrnek vlažného mléka
HRNKOVÝ BERÁNEK S MARGOTKOU:
hrnek o objemu 300ml
1 hr. polohr. mouky
1hr. hladké mouky
mouky smíchat s 1 pr.do pečiva a 100g strouhané margotky
4 žloutky + 1hr. cukru moučka---- vyšlehat
4 bílky---- vyšlehat na sníh
Vše smíchat v míse ručně metličkou s pul hrnku oleje nebo rozpuštěného másla a hrnkem vlažného mléka.
BERÁNEK MÁSLOVÝ
200g měkkého másla
6 vajec
250g cukru
450g mouky (250g polohr. mouky+ 200g hladké mouky)
prášek do pečiva
200ml mléka nebo smetany
4 velké lžíce rumu
100g sekané mléčné čokolády nebo nugátu
Kdo má rád mleté ořechy může přidat 100g a dát o těch 100g méně mouky.
Vyšleháme do krému žloutky s 200g cukru a máslem. Pak po částech zašleháme mléko nebo smetanu a nakonec rum.
V jiné misce vyšleháme bílky do pěny se špetkou soli. Do pevného sněhu zašleháme 50g cukru (sníh má s cukrem lepší konzistenci).
V další misce navážíme mouky a smícháme je s pr. do pečiva.
Ruční šlehací metlou vmícháme asi na 3x ke žloutkové směsi střídavě mouku a sníh.
Do vymazané a hrubou moukou vysypané velké formy na bábovku nalijeme asi polovinu těsta. Posypeme kousky čokolády a nalijeme zbytek těsta.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C 50-60min.
BÍLKOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
6 bílků
18 dkg cukru
16 dkg mouky
6 dkg másla
Citronová kůra, vanilka, rozinky, ořechy, kandované ovoce
Do sněhu zašleháme cukr, pak ovoce a mouku. Nakonec přidáme tekuté máslo.
Pečeme zvolna asi ¾ hodiny
Těsto je kupodivu vláčné a dlouho měkké, ikdyž jsou tam jen bílky.
Dělám z toho i velikonočního beránka, pak je těsto bez ořechů a ovoce.
Re: Velikonoční pokrmy
Tohle pečení a vaření je teď aktuální, tak vytahuji diskuzi nahoru.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Velikonoční pokrmy
Mě uchvátily jidáše, doma se to u nás nikdy nedělalo a jsou moc dobré, málo sladké:-)
Re: Velikonoční pokrmy
Jajo, asi je zkusím. Vypadají jedle
Re: Velikonoční pokrmy
Jáji a kde maj očička?
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Velikonoční pokrmy
Sežrali jsme jidáše i bez očiček
Re: Velikonoční pokrmy
Re: Velikonoční pokrmy
Jájo a coz takhle poslat vzorecek abych vedela jak dobre pece trouba?
Re: Velikonoční pokrmy
[www.facebook.com]
[www.pidak.cz]
to nevypada spatne
Re: Velikonoční pokrmy
Blahořečím mému robotu, že za mne udělá veškerou robotu
Mazance samou dobrotou praskly a na zítra, až přijede sestra, tak třepací dort s banány, ananasem a jahodami, posypaný rozsekanými mandlemi a čokoládovými hvězdičkami. Je ještě ve formě, musí se do zítřka rozležet
Re: Velikonoční pokrmy
Drahuš, co na tom že praskl, mě by chutnal i tak.
... já jsem upekla bábovku a " maminčiny řezy ".......
Re: Velikonoční pokrmy
Já musím jen to, co jde hodně rychle nebo u toho nemusím být. Takže jsem jen do mísy naházela potřebné, robot jsem nechala skoro půl hodiny, to jsem ležela a pak dala na plech a až po zazvonšní minutky vyndala. Třepací dort je také rychlovka. Nejdýl trvá vyrovnat cukrářské piškoty na dno dortové formy
Re: Velikonoční pokrmy
Drahusko co je trepaci dort?
Re: Velikonoční pokrmy
Někde je tu snad i recept, ale můžu popsat základní. Já ho vylepšuji půlenými banány po délce na piškotech a teď jsem dala i jahody a ty mandle, ale výborný je i bez tohoto.
2 instantní pudinky Dr Oetker Olé (jiné nejdou) s vanilkovou příchutí
2 malé mandarinkové kompoty nebo jeden kompot krájeného ananasu (střední)
2 smetany na vaření
1 větší smetana na šlehání (1/4 l )
Cukrářské piškoty nebo dětské
Potřebuješ k tomu velkou mísu, na kterou máš víko, které na ní drží a dortovou formu
Dno dortové formy pokladeš piškoty, pěkně souvisle a jen lehoučce je pokapeš šťávou z kompotu (nebo rumem, ale to jsem nikdy nedělala). Do mísy vyliješ oba kompoty i se šťávou, naliješ dvě smetany na vaření a vsypeš oba pudinky Olé, ihned zavřeš a mísou klepeš, až to ztuhne (asi tak desetkrát zaklepeš, jde to rychle) jak je to husté, asi jako bramborová kaše, tak to vložíš do dortové formy a urovnáš. Šlehačku ušleháš do pevna a navršíš nahoru. To je vše. Musí se odležet do druhého dne v lednici. Cukr je jen ve sladkých piškotech a kompotu.