středa 15. května, 05:29 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Missi, ten miluju taky a raději ho mám s mákem. Používám jeden recept na buchty,koláče,závin i "táč". Na ten švesťák dělám nepatrně řidčí.
0,5 kg hladké mouky půl sáčku sušeného droždí (nebo 4dkg obyč.)
1 vejce půl lžičky soli
10 dkg tuku citronová kůra
7 dkg cukru mléko nevím přesně hrnek ...plus mínus, to dělám od oka
Mouku, droždí,cukr, sůl , kůru smíchám, přidám ostatní. Zadělám těsto aby nelepilo středně tuhé.
Po vykynutí natáhnu na vymazaný plech, dám švestky,drobenku nebo mák. Peču asi při 200 stupních
Dobrou chuť, už jsem ho letos dělala dvakrát, s čerstvýma švestkama je nejlepší.
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Lado, já vůbec s droždím neumím dělat - v mém věku to je pěkná ostuda.
Takže, mám droždí v takové kostičce, tak co s tím ? A jaký tuk, může to být máslo ? Můžeš mi napsat postup pro "blba" ? Zatím díky, mažu koupit ještě mák. Muž už se na něj klepe
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
1/4 l mléka, 40g droždí, 60g cukru, 1/2 kg pol. mouky, sůl, citr. kůra, 90g másla, 2 žloutky, 750g švestek, hrst mletého máku.
drobenka - 120g másla, 120g cukru, 200g hr. mouky
Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, rozpuštěné máslo, vlijeme vzešlý kvásek a zaděláme žloutky rozmíchanými v mléce. Propracujeme těsto - je lesklé a spíš řidší. Necháme 15 min. kynout. Plech vymažeme rozpuštěným máslem. Rukama namáčenýma ve vodě rozmačkáme těsto na plech, poklademe půlkami švestek, posypeme mletým mákem a drobenkou a upečeme.
Koukám, že je hodně podobný Ladinýmu koláči.
Missi - jestli můžu odpovědět za Ladu - 1 kostička droždí ( normálně vystačí i na 1 kg mouky, v případě třeba toho koláče na půl kila) se rozdrobí do hrnku. Přidáš k němu dvě kostky cukru, lžičku hl. mouky a asi 4 lžíce vlažného mléka. Lžící to rozpatláš na kašičku - je toho asi třetina hrnku - a dáš to na teplo vzejít. Když kvásek vyplní hrnek, vliješ ho do ingrediencí. Zadělává se taky vlažným mlékem. To je důležité. Nesmí být studené, ale ani moc horké.
Jsou ale těsta, kam se nemusí dávet kvásek, rovnou se tam droždí rozdrobí, nebo se rozpatlá se lžičkou soli na řídkou kašičku. To je ale tak trochu riziko - nevíš, jestli jsou kvasnice funkční a jestli "jdou".
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
(Věrka)
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Pořiď si pekárnu na chleba, tam dej ingredience, až pípne dej těsto na plech, na něj švestky a drobenku a šupni to do trouby. Za chvíli ho jdu taky "dělat".
Kdyby někdo chtěl recept : 200 ml vlažného mléka
150 ml oleje
10 lžiček cukru krystal
1 lžička soli
1 celé vejce + 2 žloutky
500g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí
Myslím, že to jde i bez pekárny, ale proč si neulehčit život že ?
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
No, popravdě do babiččina měl daleko. To byla stará škola, ta si s tím vyhrála. Ale jistou podobu to má .
Myslíš, že po kynutém těstě kyne i člověk ? Abych nebyla za chvilku jak balón . Když já tak ráda sladký......
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Tak tohle už je minulost, ale ještě jsem viděla švestky v obchodě, tak je asi koupím a upeču koláč. Recept tady už určitě je, ale opakování je matka moudrosti (a taky sem neumím dát ten odkaz ):
1/2 kg polohrubé m.
1/2 kg hladké m.
2 dcl tuku (rozpuštěná hera + olej)
1/2 litru mléka
1 kostka droždí
3 žloutky + 1 vejce celé
sůl (asi lžička), cukr do kvásku + 4 žíce do těsta
Mouky smíchám, vmíchám do nich sůl a udělám dolík pro kvásek. Rozdrobím droždí, posypu lžící cukru a zaliu trochou vlažného mléka. Když kvásek vzejde, zadělám těsto (po přidání vajec, mléka i tuku). Těsto lze vylepšit citronovou kůrou a vanilkovým cukrem. Rozvállím ho na plech, pokladu švestkami slupkou dolů, posypu mletým oslazeným mákem a pokapu rozpuštěným sádlem.
VOJTĚCH RICHTER
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
VŽDYT TO JE TAK JEDNODUCHÉ. A VY JSTIM NADĚLÁTE JAK KDYBY JSTE STAVĚLY MRAKODRAP
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Zas jeden co má mezery i v rodném jazyce, o pečení jen slyšel a chce nám tu dávat rady! Věra
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
Milý Vojtěchu, my dopilujeme pečení švestkového koláče a ty nám za to slíbíš, že se doučíš tu češtinu, jo?
Je to taky "tak jednoduché" a přesto s tím někdo má takové problémy...
kmd
Re: Švestkový kynutý koláč - recept
tak jsem si dnes taky upekl kolac, docela se mi zamlouvala varianta s makem pod drobenkou. Dcera pekla pred tydnem beranka ze spaldove mouky a musim rict ze je to vynikajici takze doufam ze i muj kolac bude tak dobry jak sqle ted vypada