Re: Švestkový kynutý koláč - recept

Autor: Benja1, Datum: 08.09.2006 12:50

1/4 l mléka, 40g droždí, 60g cukru, 1/2 kg pol. mouky, sůl, citr. kůra, 90g másla, 2 žloutky, 750g švestek, hrst mletého máku.
drobenka - 120g másla, 120g cukru, 200g hr. mouky

Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, kůru, rozpuštěné máslo, vlijeme vzešlý kvásek a zaděláme žloutky rozmíchanými v mléce. Propracujeme těsto - je lesklé a spíš řidší. Necháme 15 min. kynout.  Plech vymažeme rozpuštěným máslem. Rukama namáčenýma ve vodě rozmačkáme těsto na plech, poklademe půlkami švestek, posypeme mletým mákem a drobenkou a upečeme.

 

Koukám, že je hodně podobný Ladinýmu koláči.

Missi - jestli můžu odpovědět za Ladu - 1 kostička droždí ( normálně vystačí i na 1 kg mouky, v případě třeba toho koláče na půl kila) se rozdrobí do hrnku. Přidáš k němu dvě kostky cukru, lžičku hl. mouky a asi 4 lžíce vlažného mléka. Lžící to rozpatláš na kašičku - je toho asi  třetina hrnku - a dáš to na teplo vzejít. Když kvásek vyplní hrnek, vliješ ho do ingrediencí. Zadělává se taky vlažným mlékem. To je důležité. Nesmí být studené, ale ani moc horké.

Jsou ale těsta, kam se nemusí dávet kvásek, rovnou se tam droždí rozdrobí, nebo se rozpatlá se lžičkou soli na řídkou kašičku. To je ale tak trochu riziko - nevíš, jestli jsou kvasnice funkční a jestli "jdou". 


Vytisknuto z www.week.cz dne 29.04.2024 04:23
Adresa příspěvku: https://www.week.cz/re-svestkovy-kynuty-kolac-recept/read.php?1,1610,1619#msg-1619