neděle 28. dubna, 23:11 Svátek má Vlastislav
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Povídání o vaření
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečete domácí chléb?
Nevelká :-( pokud klasicky topím, abych tu měla těch 20-22°C tak v troubě je tak na dušení, mě to stačí, návštěvy chtějí kůrčičku. Měla bych tu teplotu změřit, ale není to moc. Navíc během zimy se trouby obalují sazemi a teplota klesá :-(, po vymetení je to lepší.
Re: Pečete domácí chléb?
Re: Pečete domácí chléb?
Díky za info, to víš, já se ke kachlákům nedostanu.
Jsem si uvědomila, že jsem na nich vařila asi třikrát v životě, ovšem topili majitelé. Jelikož mně je horko již jen ze samotné té činnosti, potím se při ní hrůzou i v minus deseti, pokud mne tedy neobchází zimnice z děsu, čili vím houbeles, jaká je skutečná, řekněme objektivní teplota dále v místnosti.
Re: Pečete domácí chléb?
Hanulko, já v Globusu snad ani nikdy nebyla.
Chlebovou mouku nekupuju, protože tam nepíšou, co to je za mouku, tak se mi zdála podezřelá. Kupuju v makru pětikilová balení žitné a pšeničné celozrnné mouky (jemně mleté). Občas přisypu i jiné mouky - ječnou, pohankovou ap. A kolik stojí, ani netuším, budu se muset příště podívat.
Syn si nedávno stěžoval, že mu ten můj chleba nechutná, že je takový nakyslý. No kváskový nakyslý holt je, ale já už si na tu chuť zvykla. Kvásek dělám stále ten falešný, tedy s trošičkou droždí, aby se mi rozjel. Dělám vždycky nový, protože cestuju sem a tam a to by s uchováváním byl problém.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Pečete domácí chléb?
Děvčata, já peču z žitné mouky "Babiččina volba" půl na půl s bílou hladkou moukou. Kvásek si udržuju svůj již nejméně rok. Chleba v obchodě už jsem nekoupila rok, možná i délě. Přidvám různá semínka. Žitnou mouku kupuju v Globusu za 21 kč. Pekárnu nemám, chleba peču ve formě v normální troubě a troufnu si říct, že nám velmi idobrý chleba.
Re: Pečete domácí chléb?
Když už tady probíráte mouky, našla jsem tohle [domacipekarny.dama.cz] . Mladej kdysi dovezl chlebovou mouku, pšeničnou i žitnou, přímo z biomlýna, stála tuším kolem 9,- Kč/kg. Je to cca 4 roky. Jájo, nemáš ty někde poblíž nějaký mlýn ? Vím, že většina prodává i přímo u nich a ceny jsou úplně někde jinde než v obchodech a většinou mají i daleko širší výběr. [www.svazmlynucr.cz] - asi tam nebudou malé mlýny.
(výška 360 m.n.m.)
Re: Pečete domácí chléb?
Babkaelo, čtení o jednotlivých druzích mouk je velice zajímavé. Sice nemám v blízkosti mlýn a nakupovat ve velkém nemůžu, kde bych ta kvanta mouky skladovala. Ale je zajímavé, jak velké jsou rozdíly v cenách v samotném maloobchodě.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Pečete domácí chléb?
Holky mlýn v okolí nemám :-( slkadovat mouku ve větším, mírně větším mám kde, nikdy mi ji nic nenapadlo. Ale u celozrných mouk je problém žluknutí, a musejí být myslím do tří měsíců spotřebované.
Re: Pečete domácí chléb?
tak my máme mlýn za humnama, Palhanec, a je tam mouka opravdu za velice slušnou cenu, pšeničná chlebová a žitná chlebová 1 kg za 9,2
Re: Pečete domácí chléb?
Vratím se kousek zpět. Hanullčin dotaz na produkci Globusu sice nebyl adresován na mne, ale .... rohlíky tam kupujeme, slušné obyč i celozrnné, jemné pečivo zřídka, ale také je dobré ... chleba nám nechutná, ale jsou tací, co na něj nedají dopustit ... chuti jsou různé. Občas koupíme v Penny bavorský tmavý, semínkový - je z pekařství Balabán [www.pekarstvibalaban.cz] , klukům a mně moooc chutná, ale každý den bych ho mít nemusela. Jinak pro každodenní použití (chleba se u nás sní docela hodně) kupujeme Věchnovský [www.sedlarovo-pekarstvi.cz] .
Re: Pečete domácí chléb?
Ahojky, tak Bavorský chléb od balabánů je snad nejlepší jaký jsem kdy kupovala, už pro něj jezdíme několik let a opravdu kdo je z okolí Brna doporučuji vyzkoušet!! Vozila jsem ho i do školy v HK a holky se jen oblizovali.
JInak pokud čas dovolí, pečeme i domácí chléb, mám vyzkoušený tento recept: [www.dommo.cz]
když je chuť a nálada, přidáváme i semínka, osmaženou cibulku, ořechy dokonce jednou proběhla i sušená rajčata. Jde hlavně o to, k jaké příležitosti pečeme.
Re: Pečete domácí chléb?
Ahojte.
Hanuko a SPIKE - jste borkyně. Vzala jsem jen pár stránek zpátky a viděla fotky vašich exkluzivních chlebíků - véééliké šikulky jste. Já peču kváskový už jen 1x týdně (o víkendu).
Hanul, viděla jsem tvůj závazek na vánočku .....do roka a do dne........ . Hlavně aby nedopadla jako já, když jsem si dávala závazek, že průběhu loňského roku zkusím koláče nebo buchty a co myslíš....odnes prd a už je tu čtvrtka nového roku. Stydím se stydím.....a to jsem dostala odzdejších dobrých dušiček skvělé recepty
Re: Pečete domácí chléb?
Holky,cim narezavate ten chleba a v jaky mmoment? mne se to nejak tahlo,a to jsem mela pomouceny ostry nuz. Upeceny chleba je tvrdy jako prase mozna to bude spis zbran,nez snidane
No nic,zkusila jsem,pripadne mi kolegovi kralici podekuji.
Re: Pečete domácí chléb?
Já mám na chléb zoubkovaný nůž.
Máš pěkný bochníček!
Re: Pečete domácí chléb?
Ale neni to ono,je blbe vykynuty. Susene kvasnic jsou proste naprd,priste udelam kvasek z drozdi..
Re: Pečete domácí chléb?
Elenko, vůbec mi nedošlo, že jsem mohla zahrnout do dotazu i tebe! No vidíš, tak děkuji. Pokud máš lehce k dispozici přímý nákup kvalitního kvasového chleba, který vám chutná, tak to je logické, že nemáš ambice si občas něco trochu poživatelnějšího upéct, při svém celkovém vytížení.
Pětková Heli, tak ráda tě vidím.
Ivi, něčím ostrým, když nemáš takový nůž, sáhni po klasické žiletce. Pokud ji chceš mít na násadě, pokužij takové to dřevěné míchátko na kafe, jestli máš někde zdroj. podstatné je to těsto nerozpižlat, ale v rámci možností jasný, čistý řez - švih. Prostě NE pohyb pily.
V optimálním stádiu nakynutí "tak akorát" (haha), bezprostředně před vražením do trouby.