úterý 21. května, 17:56 Svátek má Monika
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Banánový džem
Věrko, on je to takový specifický džem, podle mě ne na palačinky, ne moc do jogurtu, ne moc na samotné hltání, ale právě na to pečivo, ať už křupavé rohlíčky anebo chléb - a právě s máslem. To teprve vznikne ta správná kombinace chuťová.
Ovšem je mi jasné, že jako ne každý pokládá za laskominu třeba chléb s máslem a medem, nemusí všem sednout snídaně s banánovým džemem.
Co toho zavařování se týče, sama dávám šťávu z citronů a pomerančů a vyšší množství, než uvádí původní receptura. Toto ovoce z důvodu, že grepy u nás ani neměli, když jsem zavářela poprvé, nějak už jsem si to tak oblíbila a většinou daleko spíš najdu něco z inkriminovaných citrusů v lednici, protože pokud nekupuju banány plánovitě v akci či slevě, sdělávala jsem takhle třeba i jen zbytek trsu, co mi nějak přezrál..
No, a co slazení a želírování se týče, dávala jsem zatím vždy Třtinový želírovací cukr 4:1 od Labety, to je 250 g na kilo ovoce, zde na základní várku, přislo mi to akorát. (Má tedy v sobě sorban draselný jako konzervant, nevím, jak jsou na tom ostatní produkty s výjimkou klasického Pektogelu..)
Že to dělám pro malou, dávám rum na začátku, aby se alkohol vypařil a zůstala alespoň vůně, konkrétně u tohoto džemu myslím, že to bez něj není ono.. Před rumem jsem měla (darem) takový ukrajinský likér, Děvětsil se to jmenovalo, no a s tím to bylo ještě lepší, jenže ten už asi jen tak neseženu.
Re: Banánový džem
Re: Banánový džem
Banánový (nebo jiný) džemem nám servírovali na snídani na Madagaskaru. Ten banánový navíc patřil k těm horším... Po pěti týdnech na marmeládách se na žádný džem dlouho nepodívám.
Re: Banánový džem
Vyzkoušela jsem před časem, cca kilo oloupaných nakrájených banánů (výprodej), 200 g cukru a půl lžičky kys. citrónové jsem mrskla do domácí pekárny, zapnula program marmeláda a šla od toho. Původně jsem v druhé půlce programu chtěla přidat další cukr a Pektogel, ale nějak jsem to nestihla a bylo to moc dobré i tak, snědlo se to obratem ruky. Barva tmavá, konzistence polotekutá, chuť špičková.