Věrko, on je to takový specifický džem, podle mě ne na palačinky, ne moc do jogurtu, ne moc na samotné hltání, ale právě na to pečivo, ať už křupavé rohlíčky anebo chléb - a právě s máslem. To teprve vznikne ta správná kombinace chuťová.
Ovšem je mi jasné, že jako ne každý pokládá za laskominu třeba chléb s máslem a medem, nemusí všem sednout snídaně s banánovým džemem.
Co toho zavařování se týče, sama dávám šťávu z citronů a pomerančů a vyšší množství, než uvádí původní receptura. Toto ovoce z důvodu, že grepy u nás ani neměli, když jsem zavářela poprvé, nějak už jsem si to tak oblíbila :) a většinou daleko spíš najdu něco z inkriminovaných citrusů v lednici, protože pokud nekupuju banány plánovitě v akci či slevě, sdělávala jsem takhle třeba i jen zbytek trsu, co mi nějak přezrál..
No, a co slazení a želírování se týče, dávala jsem zatím vždy Třtinový želírovací cukr 4:1 od Labety, to je 250 g na kilo ovoce, zde na základní várku, přislo mi to akorát. (Má tedy v sobě sorban draselný jako konzervant, nevím, jak jsou na tom ostatní produkty s výjimkou klasického Pektogelu..)
Že to dělám pro malou, dávám rum na začátku, aby se alkohol vypařil a zůstala alespoň vůně, konkrétně u tohoto džemu myslím, že to bez něj není ono.. Před rumem jsem měla (darem) takový ukrajinský likér, Děvětsil se to jmenovalo, no a s tím to bylo ještě lepší, jenže ten už asi jen tak neseženu.