středa 15. května, 05:07 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Bylinky
Taky dobry!!!!
Re: Bylinky
Re: Bylinky
Děti mají takhle pro mé zahradničení daleko větší pochopení. Když už musej přeskakovat na terase nádoby a chodit s konví, tak ať z toho je aspoň užitek .
Re: Bylinky
Takhle se suší bylinky asi moc dobře.
Re: Bylinky
Jůůů podobné závěsy mají holky na hračky, jen nemají tolik pater a jsou užší. Tyhle vypadají dost velké.
Re: Bylinky
Jo je to asi podobný systém, ale doteď mě nenapdlo, že by to šlo udělat takhle a využít na sušení.
Re: Bylinky
Tyhle bylinkové květináče se mi moc líbí (z hrnčířských trhů v Berouně).
Jsou spojené 3 dohromady, ale měli i samostatné, dvojité a dokonce "čtyřčata".
Re: Bylinky
Kurkuma
Kurkuma je žlutě kvetoucí rostlina příbuzná zázvoru. Pěstuje se v Číně, Indonésii a Indii. Z rostliny se využívá kořen, aktivní složkou je kurkumin – žlutooranžové přírodní barvivo.
Kurkuma má protizánětlivé účinky, zmírňuje bolesti kloubů, snižuje cholesterol a zmenšuje sklon k trombóze. Její protizánětlivý účinek spočívá ve schopnosti potlačovat srážlivost krevních destiček, navíc a tlumí uvolňování zánětlivých faktorů. Stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy.
Výtažky z kurkumy se používají i k léčbě rakoviny, převážně rakoviny tlustého střeva. Poslední vědecké studie zjistily, že také podporuje mozkové funkce. Ve směsi kari koření je to skvělý mozkový doping.
Kurkuma je po staletí využívána v ajurvédské a čínské medicíně, proti infekcím a zánětům vně i uvnitř těla.
Kurkumu nemusíte používat jenom při vaření, můžete si udělat i domácí vynikající kurkumové želatinové bonbony pro zdravé mlsání.
Domácí kurkumové želatinové bonbony
Budete potřebovat:
2 šálky vody 1 lžíci mleté kurkumy 3 lžíce medu 2 lžíce kokosového oleje (volitelné - viz poznámka níže) 4 lžíce želatina v prášku (neochucené)Postup:
V hrnci smíchejte vodu, kurkumu, med a kokosový olej. Zahřívejte na středně vysoké teplotě po dobu 5 minut za stálého míchání. Ochutnejte roztok a případně doslaďte medem podle chuti. Odstraňte z tepla a postupně vmíchejte želatinový prášek. Míchejte metličkou, dokud se želatina nerozpustí. Nalijte do mělké mističky nebo na mělký plech vyložený pečicím papírem a nechce zcela ztuhnout. Ztuhlé želé nakrájejte na malé kostky. Skladujte v uzavřené nádobě v lednici, trvanlivost je přibližně 7 dní.Poznámka: Kokosový olej je v tomto receptu volitelný. Používá se pro zvýšení absorpce kurkumy, ale může vytvořit tenkou bílou vrstvu na povrchu želé. Pokud by vám vzhled vadil, stačí olej vynechat.
Re: Bylinky
O mnoha popisovaných bylinkách už se tady psalo, ale třeba tam objevíte i něco, co ještě neznáte:
[recepty-ze-sumavske-vesnice.webnode.cz]
Re: Bylinky
Už si nevím rady s rozmarýnem . Několik zim po sobě jsem ho měla v bytě a na jaře vždycky odešel. Tak jsem si koupila nevymrzající, přes léto namnožila a dopadlo to tak, že zazimovaný v pařeništi přikrytý listím zašel a všechno ostatní tam přežilo. Další jsem zimovala ve skleníku a taky zašel. Nevíte, kde dělám chybu?
Re: Bylinky
Ahojky, já bylinky nepěstuji ale začala jsem používat bylinku kurkumujak v kuchyni, tak jsem začala pít z ní i čaj.
Re: Bylinky
Pinko, mám nějaký obyčejný a dělala jsem z něj 6 mláďat a zimovala část ve skleníku a část jsem na kritický dny ( na měsíc) přenesla do tmavé garáže ( stabilních +8). Přežily v obou případech, přesto mi 1 ks ve skleníku odešel na nějakou houbovou chorobu a jeden v garáži na uschnutí . Zbylé žijí. Matka chcípla hned první zimu na tu houbovou chorobu
Re: Bylinky
Pinko, možná ti uschnul. Já ho zimovala párkrát v nevytápěné prádelně, ale zapomínala jsem ho zalít, tak mi vždycky odešel. Teď už ho druhým rokem mám přes zimu ve skleníku, zapuštěný s květináčem v zemi. Letos tam s ním byla i bylinky zvaná "magi". Oboje vypadá dobře. I ty velké mrazy přežily dobře.
Re: Bylinky
Rozmarýna a magi (tedy smil italský) ještě ve skleníku, libeček na záhonku už je obří, nevím, co s ním budu dělat.
Medvědí česnek - původní trs, co jsem si přinesla z přírody a další malé rostlinky, které se tam vysemenily (a taky spousta plevelu ).
Re: Bylinky
Smetanka lékařská
Pampeliška je v trávnících často považovaná za plevel, ačkoli krásně kvete, sytí včely i čmeláky a všechny její části můžeme využít ku vlastnímu prospěchu. Kořen díky obsahu inulinu prospívá diabetikůma a je elixírem pro játra. Náš ústřední detoxikační orgán ozdravují i hořké listy a stonky. Hojí také žaludeční sliznici, dezinfikují močové cesty, prospívají při žloutence. Jedlé jsou i květy, kterými můžeme ozdobit saláty a chlebíčky. Mladé nahořklé listy jsou ideální do salátů a smoothies.
Re: Bylinky
Bršlice kozí noha
Na záhonech její odolné oddenky nevidíme rádi, ale v louce pod stromy může být celkem pohledná i velmi užitečná. Mladé listy bršlice mají jemnou chuť, poslouží i jako základ salátu. Právě se rozvíjející, jasně zelené a křehké lístky jsou skutečnou pochoutkou. Zároveň jsou stejně jako ostatní plané bylinky zdrojem vitamínů, minerálů, stopových prvků, chlorofylu a dalších prospěšných látek. Bršlice pročišťuje organismus, díky salátu ze zelené kozí nohy nás jarní únava z nedostatku vitamínu nepostihne.