![]() |
pátek 9. června, 04:07 Svátek má Stanislava
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Užitková zahrada
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: zelenina.
Anavi, náš tatínek sel druhou vlnu nakladaček na Antonína, byly lepší jak byly pozdější vyhnuly se plísni. Hadovky nikdy neměl, stačily přerostlé nakladačky, mají daleko okurkovější chuť a nejsou tak vodnaté.
Hadovky mám od mamky, má je ve skleníku a jsou každý rok výborné a velká úroda.
Ale díky za info, tak to mám případně ještě na setí čas...
Já zkouším nakladačky a polní.. ale někdo ty polní mívá hořké, nevím proč.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Hořké jsou když je moc teplo a málo vody
Aha, díky.. Mamka totiž loni dostávala od kamarádky hodně těch polních, ale skoro všechny hořké, tak ji to odradilo od pěstování. naopak kámoška si je pochvalovala, že byly ty okurky lahodné. Tak jsem v tom měla zmatek
.
Dočetla jsem se, že lahodná chu´t okurky je vyšlechtěna, původně prý byly hořké všechny. Takže pokud to dotyčnému nevadí, může ji sníst hořkou, ničemu to neuškodí, jen žlučník se zaraduje.
( Brno, 250m n.m.)
Často bývá hořký jenom konec okurky, stačí odříznout
Ahoj všem. Ivo melouny jsem nikdy neměla roubované a pokaždé se něco urodilo. Znáte mě, žádná velká péče hlavně , že je úroda. Okurky dávám hofmanovy a rovnou je seju na místo . Foliak jedno kolo sklízeno ještě zbejvaj 3 květáky Venku už jsou kedlubny a saláty , kapusta tak do týdne. Dnes jsem dětem utrhla první jahody.
.
Děvčata, prosím o radu. Máte některá zkušenost s divokým rajčetem? náhodou jsem narazila na staré odrůdy (všeho) a docela mne to zaujalo. Jednou jsem tu četla, že některá pěstujete minirajčenku - taky bych to chtěla zkusit.
Snad to půjde otevřít:
[search.seznam.cz]
( Brno, 250m n.m.)
Evin, Solanum abutiloides mám už spoustu roků, je to tak trochu skoro plevel(nepřezimuje). Plody jsou malé žluté kuličky, mají sladkou chuť s jemnou hořčinkou. Pokud bys chtěla, pošlu ti. U mě to vždycky milovali vnuci,už když byli malé děti. Až na výjimky každý, kdo to ochutnal. Ještě te´d to sklízím jak venku, tak doma v květináči.
Iviku, to bych byla moc ráda, kdybys mi mohla poslat semínka
. A nejvíc jsem ráda, že to máš vyzkoušené a že to nehaníš. Zaujalo mne to, netušila jsem, že něco takového vůbec existuje. A prosím Tě, vyvazuješ a vyštipuješ ty jednotlivé rostliny?
Dík.
Evi, divoké červené rajče pěstuji - netuším, co je za odrůdu, plody velikosi většího hrachu, první sazenici jsem dostala a nějak se sama přesévá
. Měla jsem i žluté, semena kdysi z Gengelu - bylo nazváno Žlutý trpaslíček. o trichu větší, citronově žluté plody, nebylo špatné, ale chytalo plíseň jako první.
Rajčenku jsem měla červenoplodou, prý, z Kruhu, narostla veliká převeliká, přezimovala asi 5 let, jako přenosná hrnkovka, ale nikdy nekvetla. Tu co má Ivik neznám
.
( Brno, 250m n.m.)
Evi, zítra ti vyfotím, jak vypadá. Není to vlastně rajče, nazývá se Solanum abutiloides, dříve se nazývala rostlina Cyphomandra abutiloides, listy také smrdí. Nic senevyštipuje, prostě jenom sklízíš zralé kuličky. Prý je to dost zdravé, hodí sedo salátů, u nás sklízeli vnuci a miloval i pes.
Ivi, to budu ráda, když uvidím, jak to vypadá. Po tom dnešním ránu už asi není co fotit - ani jsem nečekala tak prudkou změnu.
No, každopádně to asi zkusím. Docela jsi mne nalákala, i Ela. To červené objednám semínka. Mohla bych se na oplátku rozdělit se a poslat Ti. Každopádně dík moc.
Eli, dík za info, ušetřím za rajčenku, nemusím mít neplodící rostliny. Jinak moje zkušenost z Kruhu....už tam nic neobjednávám. Prťavé rostiny, které se většinou nechytly. Moruše mi přišla 10cm vysoká - usoudila jsem, že nemám šanci dožít se sklizně (stejně se jí u mne nelíbilo a vzdala to).
Začátkem září v květináči. Na kompostu jsme nic nesklidili, byly flekaté. I když odešly později než klasická rajčata. Byl to ale takový přistíněný kout, příští rok dám víc na slunce
( Brno, 250m n.m.)
Evi, takto vyrostla asi 20 cm velká rostlina sázená v létě. Dnes ráno kolem osmé byly u nás -2 st. Toto je focené před polednem