sobota 11. května, 16:58 Svátek má Svatava
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Upozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Marmelády
Tak jsem našla marmeládu, nebo co z toho vznikne, z černého rybízu,
Rozmixovat, povařit s cukrem a plníme do sklenic.
Žádné přísady, nejlepší je dělat po 1 kg. To zkusím.
Re: Marmelády
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Marmelády
Bez Pektogelu???? To dělávala maminka nikdy ani sklenička nevydržela do podzimu, vše vybouchalo. Škoda cukru a práce.
Re: Marmelády
Moje babička určitě žádný pektogel nepoužívala, ale musí se dát dost cukru a taky se to musí dlouho vařit, aby to zhoustlo. A samozřejmě úzkostlivá čistota - vyvařené sklenice i víčka, otřít okraje alkoholem, aby se to vydesinfikovalo.
Re: Marmelády
Jestli se k ty marmeládě dokopu, tak hlavně jen mixovat. Žádné mletí. Ale už vidím, že to skončí v mrazáku a finito
Re: Marmelády
Naši dělali z černého rybízu za studena, už jsme tady obřím někdy psali.
Propasirovali a rozmichali s cukrem. Musí se dlouho míchat. Pak se to plní do sklenic a dává do chladna. Pod víčko můžete dát trochu rumu nebo slivovice. Jako konzervant.
Jo a kolik ovoce, tolik cukru.
Re: Marmelády
Eliška říkala že si mám koupit cosi 2:1
Re: Marmelády
Kordulko, to bude toto.
Používám taky, ale 3:1, aby to nebylo tolik sladké. Na kilo ovoce se dává jeden tento sáček a potom cukr dle toho psaného poměru (tedy 2:1 znamená, že na 2 kila ovoce dáš kilo cukru, já kupuji 3:1 a potom dávám kilo cukru na 3 kila ovoce).
Dělá se s tím dobře i to dobře želíruje, ale taky je to pěkně drahé. Ten jeden sáček stojí kolem dvacky, spíš o něco víc.
Re: Marmelády
Používám taky tento gelfix 2 :1, jen na červený rybíz 1:1, protože je hodně kyselý.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Marmelády
Ony jsou i od Labety mnohem levnější. Dr, Oetker je zlodějina platít značku nic víc. [www.labeta.cz]
Re: Marmelády
A já používám želirovaci cukr 3v1 a nic se mi nekazí, páč se vše včas sežere
Re: Marmelády
Já používám pouze od Labety, Želírfix 2:1, 1 kg ovoce a 1/2 kg cukru, kávovou lžičku kys. citronové na konci vaření, když jsou višně, tak trochu rumu, meruňky ty podrtím tyčkovým mixerem, podle toho zda chci kousky ovoce, skleničky po umytí vždy strčím do mikrovlnky ještě nahřát, po uzavření skleniček otáčím do prochladnutí, nic se nekazí do snězení... uf, než jsem to popsala
teď jsem měla na višňový džem od Labety Želírfix s ovocným cukrem, taky to je 2:1, super višňovka.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Marmelády
Ta Labeta má vše super.
Re: Marmelády
Aleno, Želírfix s ovocným cukrem musí být .
Běžně používám od Labely 1:1, vím, že hodně cukru, ale nesní se toho u nás zas mnoho, rozdávám ... letos mám ovšem Dr.O, ptř, v krámě jsem nebyla ani nepamatuju a mým chlapům tohle vysvětlovat . Ale ... mám asi z 5 kg jahodovou, cca z 8 kg (už přepasírované měli) malinovou. Višeň letos schvátil moniliový úžeh - nebude nic. Mám zásoy a víc se mi už ani dělat nechce - možná ještě nějakou meruňkovou nebo ostružinovou, ale, želírovadlo došlo.
Z černého rybízu jsem dělala před pár roky, nesmí se vařit, pasírovat za studena, míchat přepasírované a cukr 1:1 než se cukr rozpustí. Ještě několik skleniček tam je a nic jim není.
Skleničky neobracím, nenahřívám, jen před použitím dobře umýt i víčka, po naplnění a uzavření šoupnu na balkon, jsou tam do začátku zimy. Moje babička i máma to takhle praktikovaly vždy, babí a mamka zpočátku samože bez želírovadla (posloužil buď zelený angrešt nebo jablka a taky vydržely stát u plotny a svářet do husta - na cestičku).
Re: Marmelády
Taky používám 3:1, tedy ten přípravek cukr dodávám. Mám ráda miň sladké džemy, potom si dávám do bílého jogurtu a spotřebuji ke kelímku jogurtu 1/2 velké sklenice marmelády (dá se mlsat i samotná).
Letos jsem dělala jen jahodovou, té spotřebuji nejvíc, protože ji dávám do palačinek. Ostatní mám ještě od loňska i předloňska (špendlíky, višně, rybíz...). Višně u nás letos vůbec nejsou, špendlíky budou, ale ty si vypeckuji do mrazáku, používám je místo višní do bublaniny nebo ovocných knedíků.
Re: Marmelády
Máme mladou rannou Favorit višničku, muž ji zvládl 2x stříknout, tak byly buchty, kynuté knedlíky a z 2 kg džem, něco se snědlo, měly by být meruňky, ať to nezakřiknu.... jo Elo, babička vždy svářela na cestičku.....takovou rybízovku jako měla neudělám.....