Aleno, Želírfix s ovocným cukrem musí být .
Běžně používám od Labely 1:1, vím, že hodně cukru, ale nesní se toho u nás zas mnoho, rozdávám ... letos mám ovšem Dr.O, ptř, v krámě jsem nebyla ani nepamatuju a mým chlapům tohle vysvětlovat . Ale ... mám asi z 5 kg jahodovou, cca z 8 kg (už přepasírované měli) malinovou. Višeň letos schvátil moniliový úžeh - nebude nic. Mám zásoy a víc se mi už ani dělat nechce - možná ještě nějakou meruňkovou nebo ostružinovou, ale, želírovadlo došlo.
Z černého rybízu jsem dělala před pár roky, nesmí se vařit, pasírovat za studena, míchat přepasírované a cukr 1:1 než se cukr rozpustí. Ještě několik skleniček tam je a nic jim není.
Skleničky neobracím, nenahřívám, jen před použitím dobře umýt i víčka, po naplnění a uzavření šoupnu na balkon, jsou tam do začátku zimy. Moje babička i máma to takhle praktikovaly vždy, babí a mamka zpočátku samože bez želírovadla (posloužil buď zelený angrešt nebo jablka a taky vydržely stát u plotny a svářet do husta - na cestičku).