Rajčata dozrávají a je jich plná mísa, tak poraďte, jak je likvidovat .
Největší část půjde do kečupu, ale máme rádi i různé zeleninové saláty, kam je přidávám.
Něco sem hodím, přidejte další osvědčené recepty.
Asi nejoblíbenější (to do sebe právě láduju):
nakrájet rajčata a přelít jogurtovo-majolkovou omáčkou
Omáčka:
1 malý bílý choceňský jogurt
2-3 velké lžíce majolky (Hellmans) - nebo můžete i víc, to záleží, jestli chcete víc jogurtovou nebo majolkovou omáčku
1 lžička hořčice
špetka soli (nebo spíš víc, já solím opravdu málo)
mletý pepř
(někdy ještě zředím mlékem)
promícháme, polejeme, konzumujeme .
Další jednoduchý salát:
rajčata na menší kousky
okurky na malé nudličky na WS krouhači - kdo nemá, tak to prostě nějak napižlá
cibulku nakrájet nadrobno
a posypat směsí Italských bylinek.
Je to fakt jednoduchý, přitom to s těma bylinkama chutná i vypadá dobře (je to takové pikantní).
A ještě jednoduší - třeba jen k masu:
rajčata, okurky - nakrájet a posypat bylinkovou solí
Re: Co z rajčat?
Rajčata nakrájet na kousky
nastrouhat libovolné množství tvrdého sýra
rozmačkat libovolné množství česneku - co kdo rád a co kdo snese
přidat přiměřené množství majolky.
Můžeme se užrat.
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
alco, to zkusím, vypadá to zajímavě.
drahus, ta rajčata na gril dáváš v alobalu?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
My děláme rajčatový s vejci. Nezdravé, ale dobré.
rajčata, cibule, vejce natvrdo, majolka (nebo bílý jogurt).
Nebo dělám rajskou z rajčat. Nebo již zmíněné kečupy. No a když přesto zbyde, pokrájím, zamrazím.
(Věrka)
Re: Co z rajčat?
Teď v poslední době miluju tenhle.
Rajčata nakrájím (nejlépe bez slupky) na menší kousky. Dám do misky a přidám cibulku. Osolím, opepřím, kápnu oleje a přidám perličkovou mozarellu.
Ta jde s rajčaty úžasně dohromady. Mňam !
Anavi zkus jen nakrájet rajčata, přidat cibuli a osolit, lehce opepřit, kápnout oleje. Trošku cukru a jen malinko octa. Toho cukru taky trošínku.
Měl by to být on !
Re: Co z rajčat?
Anavi já ho dělám,ale těžko ti řeknu přesně,dělám ho od oka a navíc já si ještě na vše přilévám na své porce ocet Klasika rajčata,cibule,pepř, sůl,cukr,ocet, olej..vše přiměřeně podle chuti.Někdy do něj přistrouhám okurku. Raději dej toho octa míň a podle chuti přikapávej...Když to hodně překyselíš,tak to cukrem nesrazíš..jedině dokrájet rajčata a udělat ho dvojitou porci..
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Ivčo, nedělala jsem ho věky a nemám zrovna po ruce ocet, abych ten nálev zkusila nanečisto, takže možná budou poměry úplně mimo realitu - ale u nás se vždycky dělal tak (princip), že se do misek nakrájela rajčata na půlměsíčky, k tomu na velmi jemno cibulka, kdo chtěl, ten si to opepřil, a nálev se dělal zvlášť do hrnečku, jen se to pak zalilo.
A teď plácám docela od oka, když tak si to ozkoušej a vylij - do hrnku (asi tak ten čtvrtlitrák, třídecák) tři polévkové lžíce cukru, půl soli (nebo kávová lžička, co já vím), tři octa, dolít vodou, ochutnat - odsouhlasit nebo opravit. Nakonec ještě jednu PL oleje.
Fakt se omlouvám, jestli jsou ty poměry nesmyslně, lovím tu z hlubin paměti akorát mlhavou vzpomínku , jen co bude ocet, ozkouším to a opravím.
Každopádně jestli je to ten salát, který máš na mysli, můžeš takhle vedle natrénovat tobě na chuť akurátní poměry jednotlivých složek. Když se rajčata s cibulkou přelila, ještě se to nechalo chvilku odstát, ono se to prostoupí, pokud bylo nutné narychlo, pak je dobré použít vychlazenou nejen zeleninu, ale i vodu.
Dej vědět, pokud to vyzkoušíš dřív jak já, znáš mou maličkost, ta než se k něčemu dokope, bude třeskutá zima..
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?
Re: Co z rajčat?