MEDOVNÍK
3 vejce
300g krupicového cukru
1 Heru (nebo Stellu)
3 lžíce tmavého medu (já dávám světlý)
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky
Na krém:
Varianta 1 - základní:
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
300g másla
= šleháme dohladka cca 10 minut
Varianta 2:
Zavřenou plechovku s mlékem necháme v hrnci s vodou 2 hod. vařit (v tlakovém hrnci pouze 1 hod.). Po vychladnutí plechovku otevřeme a vzniklý mléčný karamel smícháme s třetinou másla.
Zbytek másla prošleháme s 300g moučkového cukru a dvěma sáčky vanilkového cukru a přidáme namleté vlašské ořechy. (Na mě je toho cukru moc – je to sladký jak cumel. Tak jsem to obměnila: Máslo, cca půlka Salka tentokrát nesvařeného, ořechy, cukru jen troška, vanilkový vynechávám.)
Vzhledem k tomu, že Salko není dneska levná záležitost, lze to svaření vynechat úplně. Tím pádem bude stačit jedna plechovka. Do prvního krému dáme polovinu plechovky a zbytek do krému druhého. Máslo rozdělím taky zhruba na polovinu do každého.)
Postup:
V misce ve vodní lázni (miska se nesmí dotýkat vodní hladiny) pomalu rozpustíme Heru. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáváme med, cukr a jako poslední mouku se sodou.
Směs ve vodní lázni mícháme zhruba 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Jde to celkem obtížně, proto můžeme použít šlehač a hnětací metly. Po vymíchání směs rozdělíme na 6 stejných dílů.
Na připravené pečící papíry obkreslíme talíř, či dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené placky vykrajovat). Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto. Mělo by kružnici asi o centimetr přesahovat. Placku pečeme při 170oC (v horkovzdušné při 150oC) 7 – 10 minut do zlatova.
Upečené placky okrájíme. Okraje však nevyhazujeme, budeme je potřeboval na posypku.
Vyrobíme krém(y) a posypku – kraje vložíme do misky a prsty je najemno rozdrobíme.
Promažeme a sestavíme dort. Na závěr potřeme celý dort včetně okrajů zbylým krémem a posypeme připravenou posypkou.
Pečící placky je lepší častěji kontrolovat. Stačí chvilka a přepečou se po vychladnutí jsou dost tvrdé.
Placky je nejlepší okrájet ještě za tepla. Jednou se mi stalo, že jsem dvě malinko přepekla a už studené chtěla okrojit. Ale jak vychladly, ztvrdly a při okrajování se přepůlily.
Posypku v rukách nežmoulám. Je to dost lepivé. Vytáhnu robota, postup stejný jako u strouhanky.
Věřím, že vás recept zaujme a vyzkoušíte ho.
Tak šup sem s názory, novými fígly, fotkami, radami a otázkami samozřejmě taky.
Re: Medovník
Suee, kdybys bydlela poblíž, tak ti snad jeden malej taky udělám. Ale fakt ho zkus upéct. Je to děsně lehký, jen je to takový roztahaný - všude placky... Ale jednou za čas se to dá.
Re: Medovník
Re: Medovník
Heleďse, Nath. buď tý dobroty a otevři si výrobnu se zásilkovou službou a neagituj, jo? Suelka se s ničím péct nebude, čeká v Hanulove na expresní doručení.
Re: Medovník
To je fakt, bych si na tom mohla založit kšeft,co? Jenže když to budu rozesílat vám, tak prd vydělám.
Re: Medovník
Nath, kdyz tech placek je moc a to patlani s tim sypanim a kremem.... ja mam radsi, takovy ty rychly jednoduchy kolace ci dorty..Ale chut by teda byla!! Hanule, takze hbrebiky koukam nepomohly
Re: Medovník
Sue, problém je v té zatracené cestě, vede jinudy!
Nath, za koho nás máš, my bychom byly náhodou platící zákaznice.
Re: Medovník
Re: Medovník
Pridavam jeden muj medovnik.Recept je vynikajici a je z adresy [www.medovniky.cz] a je to recept cislo 5.Je sice pracny, ale stoji za to.Jeste ted se po nem kazdy olizuje.
Re: Medovník
Bobo, medovník je krásný. Ten ani nemůže nechutnat! Věra
Re: Medovník
Jé medovník, ten miluju Děláme ho podle stejného receptu jako je v úvodním příspěvu. Recept máme z časopisu Apetit. Zkoušeli jsme i jiné recepty, ale tento u nás zaručeně vede
Re: Medovník
Medovník už jsem dlouho neměla ale ten doma pečený mě nikdy tak nenadchnul (bohužel ani ten recept z Apetitu) jako ten originál, co všude prodávají. v těch receptech určitě chybí nějaké koření či co
Re: Medovník
Tenhle byl valentýnskej pro přítele
Re: Medovník
Jéé
Re: Medovník
já dělám tenhle,jen dva pláty a nahoře ořechová směs-jo výborný a jednoduchý!!!
Re: Medovník
Medovník peču podle stejného receptu Byl kdysi v časopisu Apetit a u nás se nějak zabydlel, že ho peču docela často.
Několik fíglů, jak udělat medovník naprosto dokonalý:
Když udělám těsto, dám ho na několik hodin do lednice, až ztuhne, pak rozdělím a rozválím - nemusím se s tím patlat a roztírat a hlavně, jeden plát je jako druhý
S 300g cukru v těstě je medovník moc sladký, teda aspoň tady u nás v rodině, co ochutnali. Ideální je 200 g cukru
Posypku nahoru smíchám s vlašskými ořechy (nemelu je úplně, občas tam nechám takové kousíčky, aby to nebylo rozemleté jako do cukroví)
Medovníkové pláty se klidně můžou nechat do druhého, i třetího dne. Neztrvdnou, naopak jsou měkké. Nechejte ale tak max. 2 -3 pláty na sobě, jinak se to slepí a jde to špatně oddělit. Pečící papír sundejte až těsně před tím, než budete mazat.
Medovník mažu dvěma krémy - jeden salko s máslem a druhý jenom máslo a krupicový cukr. Je opravdu úplně jiný a cukru v krému se nebojte, krásně se to rozleží Toho krupicového cukru stačí trošku, aby to chytilo sladkou chuť, už tak je to salko dost sladké
Re: Medovník
Papinko, bezva tipy.