Pro velký (vizuální) úspěch předkládám (a překládám volně ze srbštiny) recept na něco naprosto, ale naprosto vynikajícího - KREMPITU (neboli hooodně doslovnej překlad - krémovej koláč)
Zde foto: [www.serbiancafe.com]
Recept na 10 porcí
Balíček listového těsta (asi 500 gr)
Na krém:
9 vajec
4 sáčky vanilk. cukru
8 lžic hrubé mouky
6 lžic škrobu
2 litry mléka
18 kašik (lžic) cukru
Příprava:
Hodně vyválet listové těsto a položit ho na obrácený plech. Zahřát troubu na 200 st., vložit těsto a asi 10 minut péct při 175 stupních - dokud nezezlátne.(Upéct dvě placky!)
Krém:
9 žloutků, 4 vanilk. cukry, 8 lžic hrubé mouky, 6 lžic škrobu (nebo 14 lžic mouky) smíchat.
Potom vmíchat do 2 litrů mléka a za stálého míchání 15 minut povařit. Do horkého se vmíchá sníh z 9 bílků a 18 lžic cukru (spíš krystal či krupice, moučkáč ne) - ještě dodávám, že ten sníh je samozřejmě sladkej, né že se dá sníh A cukr.
Krém vylít na upečený plát těsta, přiklopit druhým plátem těsta, kterej už jsme rozřezali na kostky (cca 5x5 cm), protože pak se to blbě krájí.
Posypat moučkáčem.
Ten prostředek je jakoby pudinkovej, je to výborný a prodávají to v Teplicích v ul. 28. října v cukrárně, to vím, a taky se tomu nesprávně říká Italská kostka
Upraveno 3 krát. Naposledy upravil LadaB (05.02.2008 20:13)
Re: Krempita
Něco podobného dělávala moje maminka .Říkala tomu "krémšnity" - jen z toho těsta pekla dlouhé úzké pruhy a po dvou spojovala tím mňam krémem a nahoru dávala citronovou polevu . Občas to je vidět v cukrárně pod názvem žloutkové řezy .
Re: Krempita
Re: Krempita
Re: Krempita
www.evciny-stra..
Re: Krempita
Re: Krempita
Didi napsal(a): ------------------------------------------------------- > Kashiko: takze ty jsi vlasne lzicka!
No konečně to někdo pochopil!!!!!!
Re: Krempita
Re: Krempita
Malá poznámočka: V orginále je uvedený "Gustin" ako škrob. Já myslím,že u nás ho vyrába Dr.Oetker.Teda pokial je to toto:
[www.oetker.cz]
Re: Krempita
Kremese u nas tiez robievame - robila to moja mamka, teraz obcas aj ja..Ked som bola mala, tak tym som sa zvykla npachavat cele nedelne doobedie ...a moje deti to tiez miluju, mamka nam ho zvykla doniest v nedelu na obed - cely plech...a o piatej odchadzala s prazdnym..
Ten krem je naozaj lepsi z muky a vajicok , niekedy sa robieva z pudingu, ale to nie je ono!!
Este mam recept na tzv. juhoslovansky kremes, tam sa vsak do prostriedku dava tenky plat orechoveho cesta a plnka je maslovo- kremova...Booozinku to je ale dobrota!!!..robievam to obcas pri nejakych slavnostnych prilezitostiach...
Re: Krempita
Aní, já nepátrala, ale máš pravdu, ten název mi něco říká.
Kerio, jo, z mouky a vajíček určo, já ani nevím, že to jde dělat i z pudinku, jen jsem ten "krém" popsala jako pudink, aby si někdo nemyslel, že to je vrstva nějakýho grému D
Taky jsem viděla a zkusila různý obměny, třeba místo horního plátu je ten "pudink" jen hodně jemňounce potaženej čokoládovou polevou, taková tenoučká vrstvička.
Pote, uděláme si to na nějakej sraz.
Kdo si troufá, he?
Aní, Ty máš nejvíc času, jdi do toho!
Re: Krempita
Kashí, najlepšie by boli,keby nám ich doniesla Kéria od Jusufiho
Já len nevychádzam z údivu,kde si prišla na to ,že mám najviac volného času?
Zrovna dnes som si prezerala diskusiu,čo čítate a v duchu sa pýtala,kde beriete na tie knižky čas
www.evciny-stra..
Re: Krempita
Re: Krempita
Pre Anny spomeniem aj francuzske kremese - tam je na kreme este vrstva slahacky a vrchny listkovy plat moze byt poliaty cokoladou...
Tych obmien je vela...napr. kombinuje sa to s medovym cestom ..moja mamka dava obcas na vrch Bebe keksy( tie pekne zmakknu) a poleje cokoladou..Krajaju sa potom porcie podla obrysov keksikov...
UF...hihi,sice dobra tema, ale ja uz nie som taka na sladke ako kedysi, ked som tu 1/3 plechu kremesov dokazala bez problemov spraskat sama...alebo 4 obrovske "Habose"..Dnes ma mlsna chyti len raz za cas..
Re: Krempita
Prekopirujem Vam tu par kremesovych receptov z " Nasej kucharky", ktoru sme si pred rokmi s kolegynami v praci same poskladali - toto su vsetko domace odskusane recepty, ktore sme spisovali asi 5-6 rokov az nakoniec z toho vznikla tak celkom pekna "kniha"...aj moja nevesta hovori, ze najradsej vari a pecie z tychto receptov, lebo ma zaruku, ze tam nic nepokazi, vzdy to vyjde..
Krémeš z medového cesta
Cesto : 25 dkg hladkej múky, 16 dkg práškového cukru, 5 dkg smetol /palmarin a i./, 1 celé vajce, 1 žĺtok,
1 pol. lyžica med, 1 pol. lyžica rum, 2 lyžičky sódy bicarbóny, Z uvedených surovín vypracujeme cesto, rozdelíme
a vyvaľkáme 2 pláty. Upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu. Plech otočíme naopak a cesto za horúca z plechu zosunieme. Plnka : 1 l mlieko, 2,5 bal. Zlatý klas, 2 žĺtka - uvaríme hustý krém, 2 lyžice hladká múka, 1 bal. vanilkový cukor, 2 bielka - vyšľaháme sneh a vmiešame do vriaceho krému. 20 dkg smetol - vymiešame na penu a 15 dkg práškového cukru vmiešame do studeného krému. Šľahačka : 2 šľahačkové smotany, 1 vanilkový cukor. Plníme : spodné cesto - krém - šľahačka - vrchné cesto - čokoládová poleva.
Po naplnení necháme zákusok niekoľko hodín odstáť aby medové cesto zmäklo.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biely krémeš
Cesto : 1 lístkové cesto rozdelíme na polovicu a upečieme 2 pláty, Plnka : 1 l mlieko , 1 l vody - uvaríme hustý krém, 1 bal. maizeny , 3 bal. vanilkový cukor, kr. cukor podľa chuti,10 bielkov - vyšľaháme sneh a vmiešame do vriaceho krému a dobre vyšľaháme. Šľahačka : 3 šľahačkovej smotany, 3 bal. vanilkového cukru.
Postup : Polovychladnutý krém rozdelíme na polovicu a nanesieme na dve cestá. Necháme stuhnúť v chlade
a nanesieme šľahačku. Zdobíme nastrúhanou čokoládou. /z tohto množstva získame zákusky ako z dvoch plechov, cesto je len spodné, na vrch cesto nedávam
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Juhoslovanský krémový koláč
1. Cesto: 500 g lístkového cesta / polotovar / 2. Cesto: 5 vajec, 200 g práškového cukru, 4 lyžice polohrubej múky, 80 g mletých orechov, 1 vrecúško prášku do pečiva. Plnka: 0,5 l mlieka, 5 lyžíc hladkej múky,
250 g margarínu /Hera/, 150g práškového cukru, 1 vrecúško vanilkového cukru a rum. Lístkové cesto rozdelíme na polovice. Vyvaľkáme a na obrátenom plechu upečieme 2 pláty. Päť žĺtkov vymiešame s cukrom a postupne zapracujeme orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z piatich bielkov. cesto upečieme na plechu, ktorý sme vystlali mastným papierom. Do prevareného mlieka dáme polovicu práškového a vanilkového cukru. Za stáleho miešania pridáme múku a varíme na hustú kašu. Po vychladnutí zmiešame kašu s margarínom, ktorý najskôr vymiešame s druhou polovicou cukru. Aromatizujeme rumom. Na jeden plát lístkového cesta natrieme polovicu plnky. prikryjeme ju orechovým plátom. Naň navrstvíme druhú polovicu plnky. navrch príde druhý plát upečeného lístkového cesta. Koláč krájame pílkovým nožom. Povrch pocukrujem
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Helenkin lístkový
1 lístkové cesto rozvaľkáme a dáme na vymastený plech tak, aby bolo aj na okrajoch plechu. Plnka: 1/2 l mlieka, 1/2 kg tvarohu asi 10 PL kryš. cukru, 5 žĺtkov, 2 Zlaté klasy, 1 vanilkový cukor, 200 g práškového cukru.
Sneh: z 5 bielkov. Všetky suroviny rozmixovať a opatrne vyliať na lístkové cesto. Pečieme pri miernej teplote.
Po stuhnutí plnky tesne pred dopečením dáme na koláč sneh a zapečie sa v rúre pri vyššej teplote.
Re: Krempita
Abyste věděly, ten váš Jusufi mě pěkně sere!
Já jednoho takovýho taky mám, ale v Teplicích = z ruky.
Ale nebojte, jak bude trochu času, obrazím Prahu. A to by bylo, abych nenašla!
Evi, no vidíš. Aspoň už víte, co znamená moje přezdívka. Prostě jsem si míchala kafe...míchala...míchala...a furt to po mně chtělo nějakej nickname.