pondělí 27. května, 02:12 Svátek má Valdemar
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahrada
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Neroste vaše zelená radost, nebo naopak roste až moc? Sdílejte s ostatními fotky, rady a zkušenosti..
Podkategorie:
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Bylinky
Z meduňky dělá moje mamka ten sirup za studena, určitě by to šlo i z máty, děti se po tom můžou utlouct a navíc meduňka uklidňuje. Když jsem chtěla, aby spaly, tak jsem jim míchla silnější roztok a spaly jako dudci .
Re: Bylinky
Re: Bylinky
tak šup sem recept . Mladá zas dneska nešla do školky, kašle jako tuberák - celou zimu s malými pauzami
Re: Bylinky
Denisko vidíš, tak na kašlík bude mátový sirup jak dělaný. Dávej já ho po malých lžičkách.
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Bylinky
Na ten kašel jsem sem dávala recept na jitrocelový sirup :-). Tak ho zopakuju, je fakt dobrý a funguje:-)
Jitrocelový sirup a tinktura
Recept na jitrocelový sirup i na tinkturu je tak jednoduchý, že ho může zvládnout doslova každý. A i přes tu až neskutečnou jednoduchost je velmi silný a účinný. Často jsme svědky úporných kašlů u dětí i u dospělých, často na ně nic nezabírá, onemocnění jsou vleklá a nepříjemná. Když jsem byl malý, říkávala doktorka, že rýma trvá týden a kašel nejméně tři neděle. Se sirupem z jitrocele začnete velmi brzy vykašlávat, začněte se odhleňovat. Dobré je vykašlané hleny plivat, nepolykat je, při užívání kapek kromě úlevy zaznamenáte i pocity jakoby z jiného soudku. Tím nejsilnějším je závislost na sirupu. Většina léčiv je nevalné chuti a pokud už nějak chutnají, jde zpravidla o syntetickou chemickou chuť. Jitrocelový sirup je stoprocentně přírodní prostředek.
A jak si sirup a tinkturu připravit? Jak už jsme řekl, je to snadné.
V čisté lokalitě nasbírejte čerstvé listy jitrocele kopinatého, nechte je trochu oschnout a pak je zvažte, odvažte si i stejný váhový díl cukru, vhodný je cukr třtinový a nebo řepný nebělený, tedy přírodní. Listy jitrocele nastříhejte čistými nůžkami na kousky dlouhé cca 3 cm. Jitrocel vložte na dno sklenice ve vrstvě asi 1,5cm a zasypte jej cukrem a trochu upěchujte, stejným způsobem pokračujte vrstvu za vrstvou. Vrstvy můžete přidávat i v dalších dnech, pokaždé poslední vrstvu jitrocelových listů zasypejte silnější vrstvou cukru. Během několika dnů se hmota začne sesedat a na spodku nádoby se začne tvořit sirup. Hmotu průběžně dále pěchujte a pokud se listy jitrocele objeví na vzduchu, zasypejte je opět malou vrstvičkou cukru. Po poslední vrstvě nechte sklenici stát 2 měsíce na slunci, třeba na okenním parapetu, jen občas hmotu upěchujte. Po dvou měsících slijte přes hadřík, (nesmí být škrobený - pokud vám doslouží prostěradlo a je pak odsouzeno na hadr, naposledy ho vyperte bez škrobu a máte materiál na bylinkové sáčky na sběr bylin i na slévání sirupů, tinktur i mastí vyráběných ze sádla.) v témže hadříku pak jitrocelové listy vyždímejte, budete překvapeni, kolik sirupu ještě listy ukrývají. Užívá se kávová lžička třikrát až pětkrát denně. A ještě důležitá informace.
A jestli snad chcete i lék na kašel pro dospělé, vraťte vyždímané jitrocelové listy zpátky do sklenice, rozmělněte hroudy vzniklé ždímáním a zalijte listy alespoň padesátiprocentní slivovicí. Směs ponechte louhovat na slunci (na okně) měsíc až šest týdnů a pak ji slijte do menších skleniček. Užívejte čajovou lžičku 3 - 5x denně.
A to je celé kouzlo...
A ještě informace na závěr. Sirup i tinkturu uložte do lednice
Re: Bylinky
Denisko, 3 roky po sobě jsem od září do ledna měla problémy s kašlem. ATB nezabírala a ani silné prášky přímo na kašel. Nakonec mě z toho dostalo užívání sirupu z květů černého bezu. Ještě následující zimu potom jsem ho užívala preventivně - každé ráno jsem si cvakla a od té doby jsem v pohodě. Dělala mi ho mamka, někdy příští týden jestli objevím bez ho budu dělat už sama. Je z něj i výborná limonáda.
Re: Bylinky
holky, tak šťáva z máty je parádní, nadšen je i chlap . Holka je alergik po mně, nevím, jestli i na černý bez, ale vyzkouším to všechno. Akorát než se dostanu do čisté lokality na sběr, to trošku potrvá. Děkuju za super recepty
Re: Bylinky
Já právě naložila jitrocel na sirup a zajdu si k mladým pro mátu, mají ji pořádně rozlezlou, tak ji využiju udělám ten sirup. Bezinky asi ještě nekvetou.
Re: Bylinky
Denisko, to jsem ráda, že chutná. Výhoda u máty je, že je to plevel a tak je snadno dosažitelná
rko, ty ses do toho pustila ve velkém . Já mám problém s tím bezem. Kde jsem o něm věděla, tak je vykácený a tak budu hledat asi jako jehlu v kupce sena. Ale udělat ho musím. Mě fakt moc pomohl a navíc je velmi dobrý i na letní limonády.
Ještě budu dělat i meduňkový.
Re: Bylinky
Chutná mi bezový sirup, ale mám ten černý bez Black Lace s růžovými květy a stále si nejsem jistá, zda jsou jedlé nebo ne. Někde píší, že ano, někde, že nikoliv
Re: Bylinky
Anavi, to bych asi radši nezkoušela. Bude to nějak vyšlechtěné a to pak už nebýají lečivé účinky stejné. Uděláš si nějaký cyklovýlet a bez si přivezeš.
Re: Bylinky
Ivčo, zkus napsat dotaz Krulichovým.
Re: Bylinky
mám i hodně voňavý druh šanty - ta má mít stejné účinky jako meduňka, tak to zkusím přimíchat. Black Lace bych asi nekonzumovala. Taky ho mám, ale ještě zdaleka nepokvete
Re: Bylinky
denisko, můj black lace je skoro neviditelný, takže jen tak nepokvete
Re: Bylinky
Denisko - šanta kočičí
Re: Bylinky
No, jo, máš pravdu - už jsem to vygooglila. Je to taky širokospektrální využití