sobota 11. května, 14:19 Svátek má Svatava
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Studená kuchyně
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Pomazánky
holky recept na škvarkovou pomazánku máte někdo?
Re: Pomazánky
Re: Pomazánky
SRBSKÝ AJVAR
Suroviny
5 podlouhlých červených paprik (kapií)
5 zelených paprik
2 lilky
1 palice česneku
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce citronové šťávy nebo vinného či jablečného octa
1 lžíce mletého černého pepře
1 lžička soli
Postup
Troubu předehřejeme na 230 °C, nebo rozpálíme gril. Papriky a lilky narovnáme na plech nebo na grilovací plotýnku a pečeme je v troubě či na grilu zhruba 30 minut, až se na slupce začnou vytvářet puchýřky a zčerná. Vyjmeme, papriky dáme do jedné misky a lilky do druhé, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 10 minut zapařit, slupka pak půjde krásně stáhnout. Papriky a lilky oloupeme, odkrojíme stopku a zbavíme semínek. Rozmixujeme dohladka s oloupanými stroužky česneku, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou nebo octem. Promícháme a pomalu přiléváme za stálého míchání olej do konzistence kaše. Uložíme do chladničky, nebo rozdělíme do čistých, suchých sklenic a sterilujeme 10 minut v hrnci s horkou vodou.
Více na: [www.tchib]oblog.cz/svaciny-do-skoly-pet-uzasnych-pomazanek/
Re: Pomazánky
BULHARSKÁ LUTENICA
Suroviny
4 zelené papriky
4 červené papriky
2 lilky
6 rajčat
100 ml olivového nebo rostlinného oleje
1 lžička soli
1 lžíce cukru
Postup
U této pomazánky je začátek postupu naprosto stejný jako u ajvaru. Tedy předehřejeme si troubu 230 stupňů nebo použijeme gril. Na plech si vyskládáme papriky a lilky a pečeme je cca půl hodiny. Pak je vyndáme, dáme do svých vlastních misek a přetáhneme potravinářskou fólií, aby se alespoň na 10 minut zapařily. Po zapaření z nich totiž velmi snadno stáhneme slupku. Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme stopky a rozmixujeme v mixéru na pastu. Vlijeme do hrnce a necháme na středním stupni vařit, až se objem tekutiny zmenší zhruba o třetinu. Trvá to zhruba 20–30 minut. Mezitím oloupeme papriky, rozkrojíme je a rozmixujeme dohladka, lilky zpracujeme stejným způsobem. Do rajčat přidáme papriky a vaříme 15 minut, vmícháme lilky a necháme ještě 1 hodinu probublávat na nízkém stupni. Osolíme, osladíme, vmícháme olej a necháme ještě 15 minut povařit. Rozlijeme do čistých, suchých, horkých sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru, nebo můžeme plné sklenice ještě 10 minut sterilovat v hrnci s horkou vodou.
Více na: [www.tchiboblog.cz]
Re: Pomazánky
DÝŇOVÁ POMAZÁNKA
Suroviny
1 dýně hokkaido
½ špagetové dýně
1 lžička olivového oleje
šťáva z ½ citronu
½ lžičky soli
1 špetka čerstvě mletého pepře
1 hrstka směsi semínek (len zlatý, len hnědý, chia a sezam)
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Hokkaido dýni nakrájíme na čtvrtky, špagetovou rozpůlíme a upečeme doměkka, trvá to zhruba 45 minut. Vydlabeme dužinu a ještě ji rozmačkáme. Přidáme olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a semínka. Množství koření a dalších ingrediencí ladíme dle chuti.
Více na: [www.tchiboblog.cz]
Re: Pomazánky
POMAZÁNKA Z PEČENÉ MRKVE
Na 4 porce budete potřebovat: 3 mrkve, 100 g krémového sýra, 3 stroužky česneku,šťávu z půlky citronu, slunečnicová nebo dýňová semínka, olivový olej, kari, římský kmín, sůl
Postup: Mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte k ní česnek ve slupce, všechno pokapejte olivovým olejem a lehce osolte. Pečte asi 20 až 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud mrkev úplně nezměkne. Česnek vyloupejte a společně s mrkví a krémovým sýrem rozmixujte dohladka. Na ochucení použijte citronovou šťávu, půl lžičky kari, špetku římského kmínu a podle chuti případně dosolte. Pomazánku namažte na pečivo a podávejte sypané nasucho opraženými semínky.
Re: Pomazánky
Hrášková pomazánka s mátou
Na 4 porce budete potřebovat: 500 g zeleného hrášku, 1 malou lučinu, 1 lžíci nasekané máty, sůl, pepř, pečivo
FOTO: DAVID HÁVA
Postup: Hrášek krátce povařte a přelijte ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. Pak ho slejte, dejte do mísy, přidejte lučinu, čerstvou nasekanou mátu a vše rozmixujte nebo důkladně rozmačkejte. Pomazánku nakonec podle chuti osolte a opepřete. Nakrájené plátky pečiva potřete pomazánkou a ozdobte lístky máty.
Tip: Místo lučiny můžete do pomazánky přidat 2 lžíce čerstvého tvarohu.
Cottage s jarní cibulkou
Na 4 porce budete potřebovat: 2 kelímky sýra cottage, ½ lžičky citronové kůry, půl lžičky římského kmínu, 1 svazek jarních cibulek, 1 lžíci nasekané petrželky, 2 lžíce tvarohu, sůl, pepř
Postup: Římský kmín opečte na suché pánvi a pak ho rozdrťte v hmoždíři. Do mísy vyklopte oba kelímky sýrů a promíchejte je s tvarohem. Přidejte římský kmín, citronovou kůru, petrželku a nasekané bílé části jarních cibulek. Pomazánku důkladně promíchejte. Podle chuti ji osolte a opepřete. Na suché pánvi opečené plátky pečiva potřete pomazánkou a posypte zelenou nasekanou částí jarních cibulek.
Tip: Pro pikantnější variantu opečte spolu s kmínem na pánvi špetku chilli vloček a rozdrcené je pak vmíchejte do pomazánky.
Tvarohová pomazánka s křenem
Na 4 porce budete potřebovat: 1 kelímek polotučného tvarohu, kousek čerstvého křenu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci mixu nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, koriandr), sůl, pepř, 2 jarní cibulky, 2 lžíce smetany
FOTO: DAVID
Postup: Jarní cibulky nasekejte nadrobno a křen nastrouhejte na jemném struhadle. Tvaroh rozšlehejte se smetanou. Přidejte cibulky, bylinky, nastrouhaný křen, citronovou šťávu a vše dobře promíchejte. Nakonec pomazánku podle chuti osolte a opepřete. Natírejte ji na celozrnné pečivo nebo tousty.
Tip: Pro jemnější chuť pomazánky použijte polovinu tvarohu a druhou polovinu nahraďte lučinou nebo jiným čerstvým krémovým sýrem.