Na 4 porce budete potřebovat: 500 g zeleného hrášku, 1 malou lučinu, 1 lžíci nasekané máty, sůl, pepř, pečivo
FOTO: DAVID HÁVA
Postup: Hrášek krátce povařte a přelijte ledovou vodou, aby zůstal krásně zelený. Pak ho slejte, dejte do mísy, přidejte lučinu, čerstvou nasekanou mátu a vše rozmixujte nebo důkladně rozmačkejte. Pomazánku nakonec podle chuti osolte a opepřete. Nakrájené plátky pečiva potřete pomazánkou a ozdobte lístky máty.
Tip: Místo lučiny můžete do pomazánky přidat 2 lžíce čerstvého tvarohu.
Na 4 porce budete potřebovat: 2 kelímky sýra cottage, ½ lžičky citronové kůry, půl lžičky římského kmínu, 1 svazek jarních cibulek, 1 lžíci nasekané petrželky, 2 lžíce tvarohu, sůl, pepř
Postup: Římský kmín opečte na suché pánvi a pak ho rozdrťte v hmoždíři. Do mísy vyklopte oba kelímky sýrů a promíchejte je s tvarohem. Přidejte římský kmín, citronovou kůru, petrželku a nasekané bílé části jarních cibulek. Pomazánku důkladně promíchejte. Podle chuti ji osolte a opepřete. Na suché pánvi opečené plátky pečiva potřete pomazánkou a posypte zelenou nasekanou částí jarních cibulek.
Tip: Pro pikantnější variantu opečte spolu s kmínem na pánvi špetku chilli vloček a rozdrcené je pak vmíchejte do pomazánky.
Na 4 porce budete potřebovat: 1 kelímek polotučného tvarohu, kousek čerstvého křenu, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci mixu nasekaných čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, koriandr), sůl, pepř, 2 jarní cibulky, 2 lžíce smetany
FOTO: DAVID
Postup: Jarní cibulky nasekejte nadrobno a křen nastrouhejte na jemném struhadle. Tvaroh rozšlehejte se smetanou. Přidejte cibulky, bylinky, nastrouhaný křen, citronovou šťávu a vše dobře promíchejte. Nakonec pomazánku podle chuti osolte a opepřete. Natírejte ji na celozrnné pečivo nebo tousty.
Tip: Pro jemnější chuť pomazánky použijte polovinu tvarohu a druhou polovinu nahraďte lučinou nebo jiným čerstvým krémovým sýrem.