BULHARSKÁ LUTENICA
Suroviny
4 zelené papriky
4 červené papriky
2 lilky
6 rajčat
100 ml olivového nebo rostlinného oleje
1 lžička soli
1 lžíce cukru
Postup
U této pomazánky je začátek postupu naprosto stejný jako u ajvaru. Tedy předehřejeme si troubu 230 stupňů nebo použijeme gril. Na plech si vyskládáme papriky a lilky a pečeme je cca půl hodiny. Pak je vyndáme, dáme do svých vlastních misek a přetáhneme potravinářskou fólií, aby se alespoň na 10 minut zapařily. Po zapaření z nich totiž velmi snadno stáhneme slupku. Rajčata rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme stopky a rozmixujeme v mixéru na pastu. Vlijeme do hrnce a necháme na středním stupni vařit, až se objem tekutiny zmenší zhruba o třetinu. Trvá to zhruba 20–30 minut. Mezitím oloupeme papriky, rozkrojíme je a rozmixujeme dohladka, lilky zpracujeme stejným způsobem. Do rajčat přidáme papriky a vaříme 15 minut, vmícháme lilky a necháme ještě 1 hodinu probublávat na nízkém stupni. Osolíme, osladíme, vmícháme olej a necháme ještě 15 minut povařit. Rozlijeme do čistých, suchých, horkých sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru, nebo můžeme plné sklenice ještě 10 minut sterilovat v hrnci s horkou vodou.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/svaciny-do-skoly-pet-uzasnych-pomazanek/