SRBSKÝ AJVAR
Suroviny
5 podlouhlých červených paprik (kapií)
5 zelených paprik
2 lilky
1 palice česneku
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce citronové šťávy nebo vinného či jablečného octa
1 lžíce mletého černého pepře
1 lžička soli
Postup
Troubu předehřejeme na 230 °C, nebo rozpálíme gril. Papriky a lilky narovnáme na plech nebo na grilovací plotýnku a pečeme je v troubě či na grilu zhruba 30 minut, až se na slupce začnou vytvářet puchýřky a zčerná. Vyjmeme, papriky dáme do jedné misky a lilky do druhé, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme alespoň 10 minut zapařit, slupka pak půjde krásně stáhnout. Papriky a lilky oloupeme, odkrojíme stopku a zbavíme semínek. Rozmixujeme dohladka s oloupanými stroužky česneku, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou nebo octem. Promícháme a pomalu přiléváme za stálého míchání olej do konzistence kaše. Uložíme do chladničky, nebo rozdělíme do čistých, suchých sklenic a sterilujeme 10 minut v hrnci s horkou vodou.
Více na: http://www.tchiboblog.cz/svaciny-do-skoly-pet-uzasnych-pomazanek/