![]() |
neděle 16. února, 04:07 Svátek má Ljuba
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Zahradní povídání
hodnocení: 5.00
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diskutujte!
pro takové všeobecné povídání
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Příprava na zimu - podzimní práce
Alenko, právě jsi mne vrátila cca 25 let zpět, díky za to
. Můj táta byl sedlák tělem a duší, po kolektivizaci sice člen JZD, ale doma zahrádkář, ale pořád měl pocit (díky nooo, tam, nějak, asi, velké zahradě 1400 m čtver.), že musí mít "velké šíré rodné lány" ... ptal se mamky, kam rajčata - tady - kolik - 60 - bylo jich 120 a úúúúúplně někde jinde ... mamku moc zahrada nebrala, i práce na poli byla utrpení, ale dala to ... tady je to spíš na román ve stylu "Vejce a já" ... pslední rok, kdy táta byl ještě schopen chtěl (ta chuť ho poslední roky opustila, škoda, že jsem ho nějak nebyla schopna, díky svým neduhům, popostrčit) něco sázet. sít - vysázeli jsme podimní česnek, na jaře poté jsme do těch samých řádků zaseli černý kořen -on si nepamatoval, já nevěděla, mámě to bylo u zádele, můj chlap řešil úplně jiné věci - v rámci kriminality (ne státní, spíš hospodářské a obecné - taky toho neměl málo) + ............... opět na román. Kdysi v dávnu pradávnu moje učitelka češtiny mi předpověděla sqělou spisovaelskou budoucnost .. asi se budu muset pochlapit.
Česnek mi tu nejde, mám zahrádku v místě, kde je snad sto let, spíš víc. Pěkná hlína, trochu přistíněná. Cibuloviny nejdou a ostatní sežerou slimáci. Našim jde, zakládali na slunci, světlá hnusná hlína. Tak beru od nich. Aspoň jsem vytrhala část pórku a dala do mrazáku, na slaný koláč, polívku, zbytek dočistím snad dnes a budu moct kousek zrýt.
Na česnek se chystám teprve, vysazuji mezi sazenice jahod, jinde nemám místo. Loni jsem mezi jahody šoupla červenou cibuli, nevěnovala tomu zvláštní péči a úroda byla uspokojivá, ještě minulý týden jsem z ní vařila, a to máme cibule spotřebu. Potřebovala bych pole
, my dáváme cibuli snad i do marmelády.

Letos mám zásobu jehličí a hoblin, tak zkusím ten česnek touto kombinací zamulčovat, prý mu to prospívá. A jahodám kyselé taky přijde vhod.
U mě to jsou všechno spíš takové experimenty, se zeleninou a ovocem vlastně stále začínám od začátku, vždy jsem měla dostatek od našich, tak mě to nenutilo se nic učit. Ted si hledám vlastní cesty... 
Vyprázdnila jsem 4 sudy, spálila ohromnou kupu bordelu ,co jsem nestačila uklidit před C19. Nasypala sykorkam a přišla domů mokrá, zachumelená , ušla jsem 7,5 km.
teda Kordul a to po nemoci
odploledne jsem taky vyrazila do zahrady, hlavně nastříhat zeleň na zdobení, ještě pár větví smrku na choulostivé růže a zbytek na borůvky, tím zahrada zazimována
Kordulko, ty jsi šílenec
O zazimování zahrady a nějakém zdobení se mi opravdu může jen zdát.
Bab ,ale rašelinu k hortenziim jsme nenasypala
růže nepřikryty.To zase někdy jindy
A na chatu jsem jela autem, vzal mě tam soused po noční, byla jsem tam v 8 hod ...
, je to mimo jiné, jeden z těch co na Covid nevěří. Jinak pěkný a šikovný chlap, je starý jak náš Tomáš,....
Jo a spálila jsem ty " fuchsiové " štafle,
Kordul,aspoň ses ohřála
No jasně a oheň jsem uhasila nataženou hadicí ze sudu s vodou, našinec si poradí. Mimochodem ten soused, /odpírač očkování / je hasič.
Dneska se musím pochválit, jsem si mákla. Byly jsme s kámoškou moštovat jablka ( máme letos nadúrodu Nonet ). Tak jsem posbíraly 170 kg jablek, z toho máme asi 115 l moštu. Zítra budem zavařovat. Už jsem koštovala, je výborný.
Odpoledne jsem posbírala do cca 20 kýblů další spadaný, i nahnilý a odnosili jsme je s klukem do kontejneru. Nám tady přistavili hned vedle našeho domu.
.
A pak jsem hrabala a hrabala spadané listí pod lípama, bylo jich nespočet obr košů. Anavi nečti to. ( něco jsem si nechala na zazimování, kompostéry mám plný. )
Řekla bych, že naše rodina ten kontejner naplní tak ze 3/4
Už jsem včera něco ostříhala, tak to tam šlo taky. Hromadu už jme měli připravenou delší dobu, padly tam i jiřiny. Ty musím zítra vydolovat ze země. Málem bych na ně zapomněla. 
No, prostě mi ten podzim u nás příjde neskutečně namáhavý.
A to jsem ještě stála přes hodinu u plotny a pekla bramboráky. Měla jsem na ně chuť.
Teď se peče placka
( jak jinak než s jablky
) 
Pochvala
. Dělala jsem listí lipové v týdnu, ještě 3 kolečka mám na hromadě jako rezervu na případné přikrytí. Dopoledne pršelo a odpoledne přijela neohlášená návštěva, tak bylo po práci, ani mě to nemrzelo. 
U školy byl kontejner na listí pod lipou, skoro plný. Chvíli jsem se zasnila, mít to všechno na kompostu...
Odtahala jsem šlahouny dýní a co mi přišlo pod ruku, taky hromádka roste. A ryju. Akorát uprostřed záhonků červená řepa, tymián, růže z řízku, plete se to.
u nás byly před domem na křižovatce dva velké na auta . celý týden . jeden byl vrchovatě naplněný . druhý skoro taky. odvezli je , což mně mrzelo , ale byla jsem překvapená , že je znovu přivezli vysypané
. v týdnu jsme tam s Markem něco naházeli, ale dnes by měl přijít zbytek rodiny- tak jsem zvědava.
My máme ještě na záhonech kořenovou zeleninu.Po neděli ji sklidíme a záhony poryju.Ostatní už porytý mám.
Ještě pak zasázet česnek,ale na ten je zatím čas.