úterý 21. května, 14:54 Svátek má Monika
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Moučníky
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Vánoční štola
Františku, o vánočkách se říká, že prasknou samou dobrotou. Třeba se to vztahuje i na štoly, když uvážíme, kolik dobrot do nich přijde
Re: Vánoční štola
Re: Vánoční štola
Ono jestli jsem tam z hladovosti nedal moc infrediencí, kand. ovoce,rozinek,.......a tímse to pořádně nespojilo. Ale to je moje stálá neduha ..
Re: Vánoční štola
Františku máš recht, jen si tam dej dobrotky když si pečeš pro sebe. Proč bys měl šidit sám sebe? Taky si peču z másla, mandlí, oříšků, rozinek apod. ..... margarínové cukroví si můžu koupit v krámě a nemusím se s tím patlat doma
Re: Vánoční štola
zdravím Vás všechny a děkuji Vám za tuto diskusi o štole - nikdy jsem ji nejedla - a po přečtení mách děsnou chuť ji vyzkoušet , i když je letos na Vánoce pozdě...Dokonce mám ve sklepě 2 dýně Hokkaido a přemýšlím o jejich kandování aby to bylo fakt se vším. Zítra zkusím sehnat kardamom. Jinak já jsem spíš vánočkový maniak - a jak jsem tu četla pár příspěvků, že se štola "rozjela" tak i já jsme si prošla obdobím "rozjetých " vánoček. byla jsem z toho šílená, ale na vině jsou skutečně rozinky namočené v rumu. Domnívám, se (laicky) že alkohol z nich vyloučí nějakou kyselinu, která si pak nerozumí s droždím. Pokud přidáte do kynutého těsta jen suché rozinky a několik lžic rumu, je to naprosto v pohodě. ověřeno mnohokrát. Rozinky namočené v rumu už dávám jen do náplní nebo nepečného cukroví atd. Tak a jdu do sklepa pro tu dýni
Re: Vánoční štola
Dášo, ano, vše jsem ta po hrstích nacpal. Rum jsem nedával, nemám.Koukal jsem 25 cm malá štola ted nevím, ale myslím že s marcipánem, stojí v Normě 69.90. Nejsem vůl, to nemám ani na snídani.
Re: Vánoční štola
Re: Vánoční štola
drahuško, kolegyně přinesla nepravou a to je něco tak božského, že bych se mohla vykašlat na nějakou odleželou. Tohle je přesně podle mého gusta a chuti
Re: Vánoční štola
Anavko - a jakou?
Re: Vánoční štola
Už z ní dostávám recept...
Re: Vánoční štola
A to jako budu dělat čtvrtou štolu ?????????
Re: Vánoční štola
.... čekám na recept , Fando to musíme zkusit
Re: Vánoční štola
vona ho neví zpaměti, tak zítra...
Re: Vánoční štola
Ted jsem si dal s kafíčkem půlku té, jak říkáte "falešné v.štoly" , no nemá to chybu, to tedy nemá.
Re: Vánoční štola
prosím o ujasnění falešná = tvarohová, nekynutá...pravá = kynutá 2 měsíce odležená????
Re: Vánoční štola
Typická německá, což štola je, je kynutá se spoustou koření, kandovaného ovoce a mandlí, aspoň dva měsíce odleželá. Má se několikrát zadělávat, aby bylo těžké těsto řádně prohnětené, aby koření bylo opravdu všude.. Dělá-li se poctivě, je hodně pracná, ale výsledek stojí za to. Pro mne je nepochopitelné, že za tu dobu neztrvrdne, le fakt neztvrdne a je lahodná. Není taková, jako kupovaná, protože není přeslazená, jako ty kupované