zdravím Vás všechny a děkuji Vám za tuto diskusi o štole - nikdy jsem ji nejedla - a po přečtení mách děsnou chuť ji vyzkoušet , i když je letos na Vánoce pozdě...Dokonce mám ve sklepě 2 dýně Hokkaido a přemýšlím o jejich kandování aby to bylo fakt se vším. Zítra zkusím sehnat kardamom. Jinak já jsem spíš vánočkový maniak - a jak jsem tu četla pár příspěvků, že se štola "rozjela" tak i já jsme si prošla obdobím "rozjetých " vánoček. byla jsem z toho šílená, ale na vině jsou skutečně rozinky namočené v rumu. Domnívám, se (laicky) že alkohol z nich vyloučí nějakou kyselinu, která si pak nerozumí s droždím. Pokud přidáte do kynutého těsta jen suché rozinky a několik lžic rumu, je to naprosto v pohodě. ověřeno mnohokrát. Rozinky namočené v rumu už dávám jen do náplní nebo nepečného cukroví atd. Tak a jdu do sklepa pro tu dýni