neděle 19. května, 16:49 Svátek má Ivo
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Domácí spotřebiče
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Chcete koupit novou pračku, nebo přestavět svůj byteček dle posledních trendů? Inspirujte se u ostatních a nebo naopak poraďte ostatním..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Kávovar a vše kolem něj
Jsi šílenec. to bych zdechla
Napěňuji tryskou stejně, jako Majka. když se to naučíš, dostaneš grif, tak je to v pohodě. Na co kupovat další krám na čištění
také, když jsme kupovali druhý automat, tak jsem si dávala pozor, aby neměl zabudovaný napěňovač s nádobkou. To je pak člověk votrokem, protože se mléko kazí a plesniví potrubí daleko dřív. Nic pro mé pohodlí
Re: Kávovar a vše kolem něj
Re: Kávovar a vše kolem něj
Regi, ristretto Italové pijí tak, že vymlasknou kafe a pak si do něj nechají nalít stejné množství Mistrálu (60% alkohol typu Ouzo), vypláchnou hrníček, aby všechna kávová pěna, co na něm ulpěla, stekla do alkoholu a vylupnou ho na jeden zátah
Manžel říká, že je to výborné s tou příchutí kávy
Re: Kávovar a vše kolem něj
Drahus, celá peripetie s kávovary a automaty začala s naší mladou. Kafe nepila, tak jedno za týden ale chtěla stroj. Už dávno, dávno tomu. Nastudovala podrobně podmínky, jaký tlak a další tisíce informací. Výsledně by musela mít profipřístroj. Mezistupeň byl ten napěňovač. Dělal asi o trochu lepší pěnu. Pak se koupil kompromis. Už ani nepamatuju, co to bylo. Levný moc ne. Pak byla zaměstnaná asi ve třech firmách, kde k firemní kultuře patřilo mít slušný kafe pro zaměstnance. Stejně nic nesplnilo to, co si představovala. Teď těch kafí pije taky kvanta. Máme naštěstí asi dědičně velice nízký tlak. Čištění, odvápňování a další nutnosti nastolily stav, kdy poloprofi odkráčelo na smetiště dějin.Napěňovač je někde v mezipřechodu ke smetišti. Závěrečně vypije, co je. Když je nouze tak i kafe někde od pumpy je lepší než nic. I když někde nemívají špatné automaty. Nemyslím ty na destikoruny ale jak ti kafe vaří obsluha.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Drahus, bez alkoholu jsem to pila na zájezdu Moderní architektura Berlína. Kafáč naproti nějakému odstavenému nádraží, z kterého udělali výstavní sály. Bylo asi 35 nad nulou. Zcela vyčerpaná vedrem a couráním jsem dosedla, nepořádně poslouchala obsluhu a kývla na to.Byla jsem s mladou. Ta sice tak divně koukala ale nic neříkala. Měla jsem i žízeň. Tu mi normální kafe zažene. Tak o tom se v tomhle případě nedalo hovořit a ve vedru už bych panáka neriskovala. Stačilo, co bylo...
Re: Kávovar a vše kolem něj
Hi, hi, to já mám mlsnou hubu.
Co stálo naše první ani nebudu referovat, byla to darda, ale stál za to, než se potento a autorizovaný opravář ho dojebal. Pak si ho vzal mladý, opravil ho a my mu ho nechali, protože jsme nevydrželi bez ničeho a koupili si nový. Napřed De Longhi a byl to děsněj klump nebo byl vadný? Nevím, ale vrátili jsme ho a koupili naší osvědčenou značku Saeco. Sice nižší třídu, než byl ten první, ale protože už víme, co od něj chceme, tak ty serepetičky okolo, co měl ten první a my je nakonec ani nepoužívali, nepotřebujeme, tak jsme mohli jít o malinko níž s cenou. I tak je to oproti cenám jiných kávovarů "silný kafe"
Re: Kávovar a vše kolem něj
kafe maji u Drahuš móc dobré, můžu potvrdit
Uložit
( Brno, 250m n.m.)
Re: Kávovar a vše kolem něj
Kvalitní kapslové kávovary mají stejný tlak jako automaty. Dnes je to úplně jiné než kdysi, pákové kávovary jsou pro fajnšmekry . Je to rituál. Přiznávám, že mám také automat, je to pohodlné. Ale mrzí mě, že druhý jsem nekoupila kapslový, byla jsem stejně jako Drahuška názoru, že nedělají dobrou kávu. Už jsem si vyzkoušela, že dělají, ovšem nejsou to ty za 15 stovek , takže další bude určitě na kapsle. Kafař velký nejsem, kávu piji na chuť a na pohodu. Jenom ranní káva je, jak říká syn, spíše mléko s kávou než káva s mlékem
Re: Kávovar a vše kolem něj
Asi záleží, co chceš. Sousedka má kapslový asi za pět tisíc (loni koupený. Nedala na mě, že je automat moc drahý) Chodíme navzájem na kafe a pro mne je to žbrunda a ne kafe.
Ano, pákové jsou, jak já říkám pro mladé, které to baví. Mě už ne a navíc mi opravdu chutná víc silné z automatu. Stačí mi ty tři loky, ale jak říká manžel - je to, jako když čůrá andělíček na jazyk
Re: Kávovar a vše kolem něj
A ještě, ale to je taky jen můj osobní názor - vadí mi, že mě nutí pít druhy kávy, které nemám ráda, že je třeba laté dané a nemůžu ho mít silné nebo slabé, jak chci já nebo můj host. Ale hlavně dělá kaplse jen pár firem, profláklých firem. Do pákovek nebo automatů si můžeš dát kafe, jaké chceš, na jaké máš chuť. Jeden čas jsem experimentovala a nechala si posílat různé druhy, čerstvě pražené kávy nebo i z místní pražírny. Jsou to takové vrtochy, ale bytostně nesnáším, když mě někdo někam tlačí a to firmy dodávající kapsle dělají
( Brno, 250m n.m.)
Re: Kávovar a vše kolem něj
Máš pravdu, sto lidí-sto chutí. Syn je na kávu "fajnšmekr", jezdí občas na kafe z Brna do Boskovic, kde podle něho dělají výborný kafe a mají velký výběr dobrých káv. Občas jedeme spolu, výběr nechávám na něm. Když mám říct po pravdě, za mě žádný zázrak v tom nevidím, takový specialista přes kávu nejsem. Ale je to pohoda, je to od něho hezké a tak si to užiji, i když kávu úplně neocením-to mu ovšem nepřiznávám
Re: Kávovar a vše kolem něj
Iviku, v tomhle případě, zajet si na kafe do Boskovic, to kafe pro tebe není asi to nejdůležitější .
Já kafař (znalec) nejsem, piju dvě za den - ve 3 odpolko - turka, káva na starém ručním mlýnku čerstvě namletá a většinou všichni, kteří jsou zrovna doma, večer, až už nejdu nic dalšího dělat, k PC káva rozpustilka. Obojí velmi slabé. Taky snad ani o kávu nejde.
Re: Kávovar a vše kolem něj
děkuji za osvětu, existence pákových kávovarů je pro mne horká novinka
Re: Kávovar a vše kolem něj
Elo, jako Jihomoravanka víš líp, jak já, jak se dělá degustace vína. Víš jak se degustuje káva? Ne, jak to ukazují barmani v TV, že v ústech převalují presso, ale dělá se malý, silný, přesně odměřený turek Tak degustátoři prý nejlépe rozeznají jemné niance, vůně a příchuti, stejně, jako u vína a tak se hodnotí nové odrůdy káv.
Nemohla bych dělat degustátora, protože mi vadí, jak u turka káva drhne o patro v puse A navíc mrcha zůstává usazená v ledvinách. Kdežto filtrovaná, jakkoli (překapáním, protečením či presováním), je pro ledviny téměř neškodná a při dávce dvou denně prospívá (podle nových zjištění) i srdcařům, nevadí při vysokém tlaku atd. S tím tlakem, to mi vysvětloval můj lékař, že sice na chviličku tlak zvedne, ale když opadne prvotní nárůst, klesne ještě pod obvyklou úroveň. A největší sajrajt je káva bez kofeinu. To jsou daleko lepší náhražky, jako je melta apod.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Drahuško, na meltě jsem vyrostla, to je moje srdcovka . V létě si ji občas vařím bo se nenapiju vody ani žádné limonády a u melty nevadí, když je teplá. Čaj se taky nedá pít furt. O degustaci kávy jsem to nevěděla. A jsem asi divná, ale mně presso nebo překapávaná nechutná, musím mít kávy (nebo spíš vody) hodně, čtvrtlitrák . A je pravda, že mne občas udiví, že turka člověk nedostane všude ... když náááhodu 2x do roka někde na kafi přistanu.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Eli , jsi v tomhle jak dědek. Ten má prostě denně dva turky. Když není, tak není. Jako my pijeme turka, tak kafe skoro nikdo nepije. Jsou restaurace, které ještě myslí na starší generaci, pro mládež je turek skoro out. I když naše mladá po všech těch experimentech teď našla zalíbení v téhle úpravě. Chodí do prodejny Tchiba, tam si nechá umlít nějakou speciální kávu, druh jsme nezkoumala, někdy to přiveze dědkovi, navaří z toho turka smrťáka s málo vodou a doleje to hodně mlíkem. Že by to třeba bbylo lepší, kdyby si mlela sama doma, o tom jsem pohovořila. Ale to je zase přístroj, který se musí aspoň čas od času vyčistit.