neděle 19. května, 16:08 Svátek má Ivo
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Domácí spotřebiče
hodnocení: 5.00
Diskutujte!
Chcete koupit novou pračku, nebo přestavět svůj byteček dle posledních trendů? Inspirujte se u ostatních a nebo naopak poraďte ostatním..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
Re: Kávovar a vše kolem něj
U nás v restauracích turka dělají, ale přímo v kavárně, či cukrárně je to někdy problém.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Re: Kávovar a vše kolem něj
Docela je to pro mne nepochopitelné, proč v restauracích nenabídnou i turka Stejně mají zrnkovou kávu a nevím, jak jsou na tom ty profesionální hospodské kávovary, jestli melou každé kafe samostatně nebo mají mlýnek vedle? I tak přece není problém mít tam jeden malý mlýnek nastavený na nejjemnější mletí a prostě tu proci na turka umlet Stejně čistí velký mlýnek, tak vezmou štětcem i malý. Je to otázka pěti minut, možná i míň. chápu, že by nechtěli přestavovat hrubost mletí, když mají nastaveno na mašinu, ale malý, kvalitní mlýnek stojí do dvou tisíc. to nemůže být pro restauraci likvidační a uspokojili by všechny. Jo, já doma turka nedělám, ale to je o něčem jiném. Mletá káva mi, ač v lednici, časem žlukne a presovač si mele sám každou porci, odtud mleté vzít nejde. To se koná v rámci programu všechno uvnitř mašiny. Tak mám doma jen zrnkovou nebo když chce někdo mocí mermo rozpustnou, kterou v létě používám i na frapé, jak jsem se naučila v Řecku.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Můj muž má k snídani také pomalu půl litru kafe s mlíkem. Mně by to lezlo i ušima Ale odpolko si dá to moje
www.majkaj.webg..
Re: Kávovar a vše kolem něj
Já na kapslové kávovary koukám asi jako na pití vody z plastových lahví. Obojí vytváří nechtnou ekostopu.
My máme teď utrum, páč ta malá chlupatá ludra nám rozkousala silikonový čurapajzl napěňovače mlíka. Čekám jak na smilování na nový. A to jsem byla zapřisáhlý turkolog. A moje nová kolegyně nepila kafe vůbec a tímto jsme ji totálně zkazili.
Jináč co se týče pěny na kafi, tak překvapivě arabica dělá horší, než robusta. Koupili jsme si do práce obyč pressovač z Lidlu a překvapivě dělá dobrý kafe, jen u toho člověk musí stát a hlídat, protože to nemá automatické dávkování. Ještě jsem vypozorovala, že první várka udělá lepší pěnu, i když paradoxně pákou protéká dýl, jelikož dělám dva šálky naráz. U druhého jakoby ta závěrečná fáze chyběla, to děláme už jen jeden. Přitom káva by se neměla protláčet párou víc jak minutu.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Majko, dost lidiček, co pije turka, chce pak do presované kávy robustu, aspoň částečně, kvůli té její dršnější chuti. Že dělá lepší pěnu? To je možné, ale já raději arabicu. Už moc napěňovač nepoužívám, protože si dělám maličké kafe a dávám do něj buď smetánku nebo to maličké mlíčko. Jen návštěvám, co chtějí kapučíno nebo laté, dělám mléčnou pěnu. Koupila jsem si v lidlu dvouvrstvé, foukané sklenice, ve kterých vydrží kafe dlouho horké, ale musím vždy upozornit, protože si pravidelně lidé spálí hubu Já mám na svého prcka také maličkou skleničku, ale to jsem koupila v Mountfieldu od firmy DeLonghi, v páru balené a byly pěkně drahé. Piji z ní kafe moc ráda, protože i když ho nevypiju hned, zůstane teplé. Nedělám si sklenku plnou, aby se mi vešlo mlíčko. Pak mám na kapučíno, 220ml a ještě velké, 330ml na laté. Všechny jsou dvouvrstvé a foukané. Kdo nechce, mám pak klasiku hrníčky od Rioby, nebo puntíkaté bucláky, či vysoké skleničky s ouškem na laté. Frapé dělám do hladkých skleniček na vodu/pivo s těžším dnem o objemu asi 250 ml
No a pro lidi, kteří mají v oblibě příchutě, ale jen ty klasické, mám plastové šablony s obrázky na posypání skořicí, či kakaem. (Bych chípla, to pít)
Jsem pošuk. Však víte. Dřív jsem takhle blba s míchanými nápoji. to mě už přešlo, kvůli cenám alkoholu a jeho velkém množství a druhů, které jsem musela mít stále doma. To přenechám mladším, ale s kávičkou se umím vyblbnout
Re: Kávovar a vše kolem něj
Drahus, to sleduju.To bych já při svém počtu nedělala nic jinýho než vařila. Turka jsem v tomhle kvantu opustila, přešla na rozpustné. V případě potřeby vypiju prakticky všechno. Nemám ráda Nescafe a to už z dob, kdy se prodávalo jen v Tuzexu. Občas mě s tím někdo podaroval i v těch dobách, což byla vlastně velká škoda. Nevyhovuje mi chuťově a divně mi páchne. Ale když mi ho někdo uvaří na návštěvě, tak to prostě vypiju. Stejně většina baristů tvrdí, že žádná instantní káva není kvalitní kafe. Což si myslím, že pravda je. Je to vlastně už jednou vařené a usušené kafe. Chvíli se tu pil Davidoff. Teď poslední roky Velvet. Asi proto, že je vlastně dost nevýrazný a v tom množství moc nepřekyseluje žaludek.
Robusta má víc kofeinu. Roste rychleji a má méně škůdců, tudíž by asi nemusela mít tolik pozůstatků z chemického ošetření než arabica. Ta je zase jemnější.
Re: Kávovar a vše kolem něj
regi, s tou instantní je to pravda, četla jsem reportáž počínaje sklizní. Proto radši piju turka, nebo presso a rozpustné jen když nic jinýho není.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Jo, vím, že arabica jsou malé keře a choulostivější, ale stojí za to. Má menší výškové rozpětí (myslím tím nadmořskou výšku)
A jen pro upřesnění - není přímá úměra vyšší cena = vyšší kvalita kávy. To bohužel vůbec neplatí. Dost často jsem se setkala s drahou kávou a byla kyselá a mělá "ocásek"
Také je důležité, pro jaký trh je pražená. Němci mají kávu obecně dost kyselou. to je výrobek, který bych u nich nekoupila, ale najdou se tací, že jim to chutná. Mám raději pražení pro Italy či Maďary nebo Rakušáky. Mají podobné chutě, jako my ale tady, u nás, v Sudetech, často pražírny mají druhy kávy, které jsou bližší Němcům, takže
Koukala jsem testy běžně dostupných, marketových káv a většina jich propadla. (Davidof, Segafredo, Lavazza apod.)Úplně nejlíp vyšla kupodivu Douwe Egberts, což mě překvapilo a pak právě ta lidlovská Belladrom Dark a protože je i cena příznivá, zůstali jsme u ní. Dobrá, ale není marketová, je Rioba platinum. Mívají ji v Makru. No a Illi je dobrá, ale ta byla vždy dobrá. jenže jí kolikrát v cukrárně nebo restauraci tak dokurví, že bych jim pracky urazila
Re: Kávovar a vše kolem něj
Pinko, v tom množství bych asi z turků měla v ledvinách kamenolom. Ale zase jsou tací, co tvrdí, že instantní kafe podrží nejdéle vůni. Neoxyduje, nechytá plíseň, což se může stát i u zrnkové. Nebo dlouho namleté. Ale nikde není psáno, že tu instantní nenavaří už z plesnivé.
Re: Kávovar a vše kolem něj
No právě....
www.majkaj.webg..
Re: Kávovar a vše kolem něj
Drahuš, já kupovala ten Douwe Egberts fialovo šedý, to je úplně jemná chuť. Ale dnes si Co je pro mě nejhnusnější, je Segafredo. V práci pijeme to z Lidlu. Ale když si chci pochutnat, tak jedině vietnamská Nguyen Nr.5. Tu si ovšem musím objednávat přes net. Což mě napadá, že budu muset učinit co nejdřív.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Vietnamskou jsem měla na ochutnání od Spike a byla vynikající Jaká konkrétně, nevím, ale chutnala velmi dobře
Re: Kávovar a vše kolem něj
Majko, kde objednáváš? Je drahá?
www.majkaj.webg..
Re: Kávovar a vše kolem něj
Drahuš, povětšinou tady [www.trungnguyen.cz]
I když někde nabízejí i levněji, poštovným se to vyrovná. Vyzkoušela jsem i tu nižší verzi, nebyla špatná, ale ta čokoládová chuť č.5 mě dostává. Ještě chci vyzkoušet tu cibetkovou osmičku, snad nebudu zlamaná, páč ta je už fakt dražší.
Re: Kávovar a vše kolem něj
Jdu se mrknout