středa 15. května, 04:36 Svátek má Žofie
|
Vyhledávání
Co se kde šustne
Zajímavé foto
|
Navigace: Konzervace
Diskutujte!
Rádi vaříte? Pak je tato sekce to pravé pro vás..
Diskuze
Komentáře a názoryUpozornění
Bohužel, do tohoto fóra mohou přispívat pouze přihlášení návštěvníci. přihlášení
Nejste registrovaní? zaregistrujte se! Nezabere vám to víc jak 20 sekund a získáte množství výhod! registrace
|
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zelí do 4l lahve
Ale ta cibule musí být to je ta klasika do zelí. To si ani neumím představit :-)
Re: Zelí do 4l lahve
Re: Zelí do 4l lahve
tak vidím, že "klasika" nebude jednotný pojem , u nás se nedávala a neuvědomuju si, že bych ji v zelí někdy někde jedla
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zelí do 4l lahve
Ona v něm vůbec není znát, maminka říkávala, že bez správného poměru cibule k zelí, by to nevykysalo .To je zajímavé jak jsou rodové zvyky rozdílné:-)
Re: Zelí do 4l lahve
Taky to s cibulí neznám - jen zelí, kmín,sůl
Re: Zelí do 4l lahve
[www.receptyonline.cz] zelový salát do láhve
Re: Zelí do 4l lahve
Prvně slyším, že se k zelí musí přidávat cibule aby vykysalo. U nás, co si pamatuji, kysá zelí samo. Akorát když jsem dělávala zelné saláty tak jsem tam dávala cibuli, mrkev atd...
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zelí do 4l lahve
Holky už jsem si připadla jako nevéprávná, ale nakoukla jsem na net abych viděla jak to je a hle.
[www.recepty.cz]
Re: Zelí do 4l lahve
Jájo , ale jsi svéprávná .. někdo cibuli dává - někdo ne . my nedáváme - dáváme ji až když zelí vaříme .. je to u každého v pořádku .
(podle GPS v mobilu 620 m n.m.)
Re: Zelí do 4l lahve
Když vařím dávám taky:-) 3-4 cibule smažené, já jsem hodně cibulová:-)
Re: Zelí do 4l lahve
Kdysi se prý u nás do kvašeného zelí přidávala planá jablka ( neštěpovaná).
Re: Zelí do 4l lahve
když jsme nakládali zelí, tak spoustu cibule, sůl, kmín a kopr
Re: Zelí do 4l lahve
Tak jsem sklidila první hrnec zelí - dávala jsem cibuli, ale v zelí není vůbec vidět. Měla jsem strach, jak to dopadne, když jsem nakládala zelí do soudku, polovinu surovin jsem chtěla zavařit jako zelný salát, ale místo toho sklončily v kompostu. Návod zněl: nastrouhat zelí, spařit horkým nálevem - ocet, sůl, cukr, nechat přikryté do druhého dne, pak smíchat s cibulí a paprikou, nacpat do sklenic a zavařit. Večer, když jsem naplnila soudek na kysání, tak jsme nakrouhali znovu zelí, spařila jsem nálevem a ráno bylo zelí mazlavé, smrduté a místama černé, jako plesnivé. Tak jsem nakoupila znovu hlávky a krájela tentokrát ručně, pak se kouzlo povedlo. Teď jsem byla opravdu hodně nervózní, jestli nebyla chyba v základní surovině. Protože kdybych to teď měla všechno vyhodit, asi by mě kleplo
danypv.rajce.id..
Re: Zelí do 4l lahve
Samanko, někdy když šťáva ze začátku přetíká, pak chybí uvnitř, mrkni, jestli je jí i v hrnci dost. Zelí pracuje pořád, tak neboj, zase chytne šmak.
Hanko, cibule není žádný experiment, je to i ve stařičkých kuchařkách, ony se ty "klasiky" místně liší. Taky vinný list je ve starých receptech
Re: Zelí do 4l lahve
tak jsem dobrala poslední várku zelí z loňského prvopokusu. soudek mám zatím jen vypláchnutý vodou. Nové zelí už mám připravené ve sklepě. Jak mám soudek správně vydrbat - postačí jar a horká voda, případně ocet???
Re: Zelí do 4l lahve
Samanko, vydrbat jarovou vodou a pak vypláchnoiut vodou vroucí. To by mělo stačit.