Marinády - maso: Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa,můžou být však použity i na maso klokaní. Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté ,nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne. Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené. Hořčičná marináda:4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl Jogurtová marináda:250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl Medová marináda:2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl Kari marináda:250g bílého jogurtu, 3 lžičky kari , 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl Švestková marináda:3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor Bylinková marináda:4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl Meruňková marináda:5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citrónová šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl Česneková marináda s medem:3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl Marináda na divoko:3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice , 1 lžíce kečupu,bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl Exotická marináda:1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl Pikantní marináda:4 lžíce oleje, citrónová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt Pepřová marináda:5 Lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl Marináda z jablíček a česneku:2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje Marinády - ryby: Marináda určena pro ryby sladkovodní i mořské,do marinád je vhodné používat olivový olej a čerstvé bylinky,které dodají pokrmu nezaměnitelnou chuť a vůni. Česneková marináda:3 lžíce oleje, 0,5 dl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), pepř bílý, citrónová šťáva, jedná-li se o mořské ryby můžeme přidat čerstvou bazalku, sůl Pikantní marináda:3 lžíce oleje, 1 chilli paprička (najemno nakrájené popř. nastrouhané) (může být i sušená),2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl Marináda na divoko:4 lžíce oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžičky sladké papriky, drcené koření (bobkový list, nové koření, jalovec), sůl Koprová marináda:4 lžíce oleje, citrónová šťáva, bílý pepř, čerstvý kopr (nasekat), sůl Bylinková marináda:4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), mladá cibulka ( najemno nasekat, popřípadě nastrouhat), bílý pepř, sůl Pikantní marináda s medem:3 lžíce oleje,citrónová šťáva, 2 lžíce medu,čerstvá petrželová nať (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. na strouhat), bílý pepř, sůl Marinády - ovoce: Grilovat lze opravdu vše co nám chutná, nasvědčují tomu i níže uvedené recepty.Můžeme grilovat jakékoliv ovoce i bez použití marinád. Jablka:2 lžíce medu, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, sůl (jablka nakrájíme na kousky a naložíme do marinády cca 2 hodiny), poté napichujeme na špíz střídavě s kousky naloženého kuřecího masa nejlépe do jednoduché marinády z následujících ingrediencí: olej, pepř černý,1 lžíce kečupu, sojová omáčka, sůl Banány:2 lžíce medu, 0,5 dl whisky Ananas:2 lžíce medu, 2 stroužky česneku, sůl Marináda - zelenina: Můžeme použít jakoukoliv zeleninu, kterou vypěstujeme (avšak listová zeleniny není příliš vhodná, můžeme ji použít na příklad na závitky, kdy do listů např. kapusty či špenátu zabalíme kousky naloženého masa): rajčata, paprika, cuketa, lilek, cibule, houby, mrkev, celer, brambory (můžou být i předem uvařené ve slupce), hrachové či fazolové lusky, apod. potřeme lehce rozpuštěným máslem a posolíme 3 lžíce oleje (nejlépe olivového), 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka a petrželová nať ( najemno nasekat), cibule ( najemno nakrájet), citrónová šťáva, sůl, zeleninu necháme cca 1 hodinu naloženou v marinádě. Grilovanou zeleninu můžeme pokapat zálivkou z následujících ingrediencí:Olivový olej, ocet balsamico, čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), česnek (prolisovat),máte-li rádi ostré, můžete přidat i chilli papričku, sůl Studené omáčky ke grilovaným masům, rybám, pečeným bramborám, grilované zelenině,ale i k čerstvým salátům:Jogurtová omáčka:500g bílého jogurtu (můžeme použít i zakysanou smetanu), čerstvá pažitka, petržel a bazalka (nasekat), citrónová šťáva, 3 stroužky česneku, sůl Tatarská omáčka:Majonéza, kyselé okurky (nastrouhat), cibule (najemno nakrájet), pepř mletý, nálev z okurek, sůl Labužnická omáčka:10 lžic kečupu jemného,1 chilli papričky (najemno nakrájené popř. nastrouhané), 1 lžička červené papriky, 1 lžička kari nebo curcumy, 2 lžičky cukru, 1 lžíce švestkových povidel, čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl Omáčka z nivy:200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka, pažitka a petrželová nať (nasekat), strouhaná niva, sůl Místo nivy můžeme použít strouhaný eidam nebo hermelín Rajčatová omáčka:Rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout), cibule (najemno nakrájená), čerstvá bazalka, petrželová nať a pažitka (nasekat), 3 stroužky česneku ( prolisovat), bílý pepř, sůl Česneková omáčka:Majonéza, 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, čerstvá pažitka (nasekat), sůl Pikantní omáčka:Majonéza, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu, citrónová šťáva, bílý pepř, 1 lžička bílého cukru, čerstvá pažitka (nasekat), 1 chilli paprička (najemno nakrájet popř. nasekat), sůl Italská omáčka:Majonéza, 2 lžíce kečupu, cibule (najemno nakrájet), 2 kyselé okurky (nastrouhat), 1 kapie (najemno nakrájet popř. nastrouhat), čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), citrónová šťáva nebo lák z okurek, 1 lžička hnědého cukru, sůl Citrónová omáčka:200g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, čerstvá meduňka (nasekat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl Křenová majonéza:Majonéza, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce strouhaného křenu, bílý pepř, sůl Zahradnická omáčka:300g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, Ľ bílého hlávkového zelí, 2 mrkve, 1 lžička plnotučné hořčice, citrónová šťáva, bílý pepř, sůl Křenová omáčka s jablkem:200g zakysané smetany, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, 1 jablko (najemno nastrouhané), 1 snítka kopru (nasekat), sůl Libečková omáčka:200g zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, čerstvé lístečky libečku (najemno nasekat), 3 stroužky česneku (prolisovat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl Omáčka z meduňky:Majonéza, čerstvá meduňka (nasekat), 0,5 dl bílého vína, 1 stroužek česneku, vlašské ořechy (nasekat), citrónová šťáva nasekat), sůl Mexická omáčka:200g zakysané smetany, rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout),1 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájet), 1 lžíce olivového oleje, čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), cayenský pepř, sůl Zálivky do salátů: Cibulová zálivka:3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, cibule (nejlépe červená) (najemno nakrájet), čerstvá pažitka a petrželová nať (nasekat), můžeme použít i čerstvý kopr, sůl Bylinková zálivka:3 lžíce olivového oleje, čerstvá bazalka, petrželová nať, pažitka a koriandr (nasekat), 2 stroužky česneku (prolisovat), cibule ( najemno nakrájet), 1 chilli paprička (najemno nakrájet nebo na strouhat), sůl Hořčičná zálivka:3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce kremžské hořčice, 1 lžíce octa balsamico, 1 lžička hnědého cukru, bílý pepř, sůl Hořčičná zálivka s medem:200g zakysané smetany, 1 lžíce olivového oleje, citrónová šťáva, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžíce bílého vína, 1 lžíce medu, bílý pepř, sůl Francouzská zálivka:3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce plnotučné hořčice, čerstvá petrželová nať a pažitka ( nasekat), 1 lžíce octa, bílý pepř, sůl Jogurtová zálivka na grilované ovoce:200g bílého jogurtu,1 nízkotučný tvaroh moučkový cukr, ˝ sáčku vanilkového cukru Marináda na sýry:Do marinád na sýry můžeme nakládat např. hermelín, balkánský sýr, mozzarelu, eidam 45% aj. Naložený hermelín, jelikož má bílou plíseň na povrchu, která zabrání,aby vytekl, můžeme také grilovat. Ostatní marinované sýry můžeme použít do salátů či na obložené mísy,ale také na maso. Bylinková marináda:3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat) můžeme přidat čerstvou petrželová nať nebo pažitku, chceme-li docílit,aby marináda byla pikantní přidáme 1/2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat),sůl Marináda na divoko:3 lžíce olivového oleje, bobkový list, nové koření, černý pepř (nahrubo namlít),můžeme použít i nemleté koření, sůl | |
Re: Marinády-tipy na grilování
Dostala jsem na ni recept, nemám odzkoušeno:
BEZKONKUREČNÍ POMAZÁNKA KE GRILOVANÉMU MASU
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tvaroh (nejlépe vanička), 1 bílý jogurt, 10-15dkg na jemno nastrouhané nivy (jak kdo má rád), 2 rozetřené stroužky česneku, popřípadě trochu majonézy nebo tatarky, sůl, pepř
POSTUP PŘÍPRAVY
Všechny suroviny nejlépe ručním šlehačem vymícháme. Sůl a pepř dle chuti, kdo má rád pikantní může přidat trochu chilli. Mojenézu můžete přidat, ale nemusí být. Je to další možná varianta - prostě dle chuti. Na ozdobení občas přidám nasekanou pažitku. Je to fakt úžasný "toping" k jakémukoliv grilovanému masíčku či rybě.
Re: Marinády-tipy na grilování
Re: Marinády-tipy na grilování
Jeníkovo čatní (základní recept)
2 cibule - nakrájet, na trošce oleje zesklovatět
přidat
1 paprika - drobně nakrájet
přidat
350 g rajský protlak
přidat
4-5 pálivých feferonek na jemno nebo sušené rozemnout
přidat
400 g marmelády (nejlepší je rybízová, potom meruňková a švestková)
přidat
2 pol. lžíce vinného octa
přidat
rozinky přiměřeně
přidat
citrónovou kůru z jednoho citrónu (může být i pomeranč) i šťávu
přidat
pepř
přidat
sůl
přidat
1 káv. lžičku tymiánu
přidat
česnek, dle chuti (nemusí být)
Celkem se dusí asi 35 minut. Naplní sklenice , nechá vychladnout a potom k masíčku mňááááám
Dobrá je i klevela, protože jsou tam kusy ovoce a pak je to super!!! Neděste se té marmelády. Ještě nebyl nikdo, kdo by řekl, že mu nechutná (vždy si přidávají, tak to není zdvořilostní)
Re: Marinády-tipy na grilování
Re: Marinády-tipy na grilování
[www.raduzyrecepty.estranky.cz]
Re: Marinády-tipy na grilování
pane jo, to je asi nejkompletnější seznam marinád, co jsem kdy viděla My děláme nejčastěji bylinkovou marinádu, kterou jsem našla na [www.receptynagrilovani.cz]: nasekaná cibule, citronová šťáva, olej, sůl, sušený celer, mletý tymián, česnek.